aranysárkány,

Egy gyerekkori álom beteljesülése: Aranysárkány Vendéglő Szentendre

május 22, 2017 Édesmindegy blog 0 Comments


Egy korábbi posztban bemutattam nektek azt a receptet, ami egy régi szakácskönyvből kicsi korom óta a kedvencem volt. Ez nem más, mint az Aranysárkány Vendéglő eperhabos túrógombócának receptje egy picit átalakítva, ahogy Anyukám készíti már hosszú évek óta a kérésemre. (Ide kattintva meg is kukkanthatjátok.) 

Nemrég Anyukám nálam járt Budapesten, együtt töltöttük a hétvégét, és egyik nap ellátogattunk Szentendrére. Ez több szempontból is különleges kirándulás volt: először hajóztam a Dunán és végre elmentem Szentendrére, ahol olyan régen jártam, hogy már nem is emlékszem, csak a szüleimtől tudom, hogy voltam ott valamikor. 

A nap legfényesebb pontja azonban számomra az volt, hogy beültünk az Aranysárkány Vendéglőbe ebédelni! Úgy éreztem magam, mint egy kisgyerek a karácsonyfa alatt. Csillogó szemekkel és izgatottan mentem be, tényleg olyan volt, mint valami varázslat. Eljutottam az étterembe, aminek a fotóit rongyosra lapoztam egy 1991-ben megjelent szakácskönyvben! 

Az étterem a Szentendre Fő terétől néhány lépésre, az Alkotmány utcában található. Egy picike padlástérben van kialakítva, látványkonyhás elrendezéssel. Nincs sok asztal, egészen családias a hely hangulata. 

Az étlapot nézegetve egy dologban voltam biztos: túrógombócot fogok kérni! Bár most nem eperhabos változatban szerepelt, a felszolgáló hölgy (aki egyébként magam sem tudom, honnan ismert fel, hiszen nem említettem, hogy az Édesmindegyes lány vagyok, aki múltkor kisregényt írt a könyves sztoriról az Instán) megemlítette, hogy a közelgő felújítás után megújult étlappal várják a vendégeket, amin már az eredeti "Túrógombóc eperhabbal" is rajta lesz! Nem kérdés, hogy visszamegyek, amint újra kinyitnak! 😍

Az étterem egyébként egy picike padlástérben van kialakítva, látványkonyhás elrendezéssel. Nincs sok asztal, egészen családias a hely hangulata. Az ételkínálat szuper, és bár egy régi, hagyományos ételeket (is) kínáló étteremről beszélünk, szépen felvették a gasztronómiai változások fonalát. 

Az előétel
Mi végül egy Lazac steak „Tartufo”-t és egy csirkemellet kértünk füstölt sajtszószban. Míg az ételekre vártunk előételként kaptunk egy finom, fűszeres krémet két pici szelet kenyérrel. Szeretem az ilyen figyelmességeket, ez mindenképp követendő példa lenne az éttermek számára. 

Nem kellett sokat várnunk és már érkeztek is az ételek. Óriási piros pont, hogy előmelegített tányéron érkeznek az ételek. Külföldön élőbarátaim rendszeresen bosszankodnak ezen - teljesen jogosan -, hogy itthon szinte mindenhol hideg tányéron hozzák ki a fogásokat, így mire az asztalra kerülnek, szinte már el is hűlnek. 

Lazac steak „Tartufo”
Én a lazac steak-kel kezdtem, de félúton cseréltünk, szokás szerint. A grillezett lazac szelet tejszínes, fehérboros, szarvasgombás szószban átforgatott penne rigatonival volt tálalva. Kifogástalan volt! A lazac gyönyörű volt, szaftos, omlós, tökéletes. A penne pedig nagyon ízletes szószban volt, teljesen új volt számomra ez az ízkombináció. Számomra a szósz picit sótlan volt, de én sajnos nagyon sósan eszek mindent, így ez nálam nem szokott meglepetést okozni az éttermekben, hogy után kell sóznom. 

Csirkemell füstölt sajtszószban
A csirkemell is remekül volt elkészítve. Nem volt száraz, és különlegesen finom volt a füstölt sajtszósz, amivel érkezett. A rizs egy picit csalódás volt, fantáziátlannak éreztem a tálalást is. Az almakompót viszont valami mennyei volt! Rájöttem, hogy gyerek korom óta nem ettem, pedig milyen jó dolog! 

Az adagok hatalmasak, ahogy a körülöttünk lévő asztalokhoz hozták ki a fogásokat, csak pislogtunk! A sárkányerőleves felér egy főfogással is. Mi is nagyon jól laktunk, de nálam még üresen tátongott a desszertes rekesz a gyomromban, és izgatottan várta a túrógombócot. 

A várva várt házi túrógombóc! Hát nem csodaszép? 😍
Amikor megérkezett, még meg sem kóstoltam, de ugrálni tudtam volna örömömben, teljes katarzisban voltam. A házi túrógombóc mellé krémes mártás és epervelő járt ezen a szép májusi vasárnapon az eperhab helyett, de ez egy pillanatra sem okozott csalódást, ugyanis mennyei volt mindkettő. Együtt is, külön is, belemártva is, ráöntve is... 🙈

Nem túlzás, ha azt mondom, hogy egy 20 éves vágyam vált valóra azzal, hogy ellátogattam az Aranysárkányba, és nemhogy nem csalódtam, de magasan felül teljesített minden elvárásomat! Alig várom az új étlapot és azt, hogy visszatérjek ide, mert az már biztos, hogy szereztek egy új törzsvendéget (na jó, igazából már 20 évvel ezelőtt 😂). 

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: