eper,

Levendulás, bazsalikomos, és mentás eperlekvár és eperszörp - akár fél óra alatt!

május 26, 2018 Édesmindegy blog 0 Comments


Nos, a címben azért szerepel az 'akár' szócska, mert az eperlekvár elkészítési ideje nagyban függ a felhasznált eper mennyiségétől. A tesztadag nálam 1,5 kg eperből készült, amik nagyobb szeműek voltak, így a tisztítás is jobban haladt, ezzel együtt se haladta meg az egy órát a folyamat.

Aki viszont hozzánk hasonlóan nagyobb mennyiséget szeretne készíteni, az hosszabb munkára számíthat. A receptet most 5 kg eperrel számolva fogom megosztani veletek, mert most ennyiből készítettünk lekvárt.

Levendulás/bazsalikomos/mentás eperlekvár és eperszörp


Hozzávalók
5 kg eper
1,5 kg cukor
1 marék bazsalikom
1 marék menta
1 marék levendula
1 teáskanál nátrium benzoát

Elkészítés
1. Az epreket alaposan tisztítsuk meg.
2. Tegyük fel egy fazékban főni, és ha már ellepi a leve, adjuk hozzá a cukrot.
3. Ha a cukor már elolvadt, és rengeteg lé van alatta, szűrjünk le belőle. Mi kb. 1,5 liter szörpöt öntöttünk le az eper alól.

4. A szörpöt egy másik lábasban további 200 g cukorral főzzük tovább.
5. Az epret botmixerrel turmixoljuk le. Ez ízlés kérdése, lehet teljesen simára is, mi most hagytunk benne jó nagy darabokat.
6. Adjuk hozzá a nátrium benzoátot. Vagy ne... Őszintén szólva én nem szeretem ezt a mellékízt, amit kap tőle a lekvár, de mivel nagy mennyiség készült, sokáig el kell állnia, nem akartunk kockáztatni.
7. Ha már kezd lekvár állagú lenni, osszuk el négy egyenlő részre a lekvárt. Mi ehhez külön kisebb lábasokba kanalaztuk át merőkanállal.
8. Az egyik adaghoz tegyük hozzá az apróra vágott mentaleveleket, a másikhoz a bazsalikom leveleket, a harmadikhoz pedig a lemorzsolt levendula virágot. A negyedik rész így natúr marad.

9. Az elkészült lekvárokat még forrón az előre csírátlanított befőttes üvegekbe töltjük, néhány percre fejjel lefelé állítjuk őket.
10. Ezután száraz dunsztba tesszük az üvegeket - azaz jó alaposan betakargatjuk őket egy vastag pléddel, így hagyjuk teljesen kihűlni a lekvárokat.

Nekem az előzetes kóstolás alapján a levendulás lesz a kedvencem, de kíváncsi vagytok, nektek melyik ízkombináció a legszimpatikusabb! Írjátok meg! :)

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: