kelt tészta,

Cinnamon rolls | A klasszikus amerikai fahéjas csiga

december 12, 2017 Édesmindegy blog 2 Comments


Szerintem kevés ember van, aki ne találkozott volna eddig az amerikaiak egyik legkedveltebb édességével, a cukormázas fahéjas csigákkal, avagy a cinnamon rolls-szal. A tengerentúlon egy étteremlánc is alakult az ikonikus péksütemény köré: a Cinnabon óriási népszerűségnek örvend az ott élők és a külföldiek körében is. Itthon a Bite Bakery üzleteiben kóstolhatunk hasonlót, engem is ez ihletett a házi verzió elkészítésére. Nem ígérem, hogy az eredeti receptet osztom most meg veletek, hisz azt legalább olyan hétpecsétes titok őrzi, mint a Coca Cola-ét, vagy a McDonald's sajtburgeréét, de az ízélményt maximálisan hozza, sőt!

Cinnamon rolls - Amerikai fahéjas csiga krémsajtos cukormázzal


Hozzávalók

A tésztához


250 ml meleg tej
600 g liszt
1 tasak instant élesztő
2 teáskanál cukor
1 teáskanál só
2 evőkanál puha vaj
2 tojás

A töltelékhez


100 g olvasztott vaj
120 g barna cukor
2 evőkanál őrölt fahéj


A mázhoz


200 g krémsajt
100 g puha vaj
200 g porcukor
1 teáskanál vanília kivonat
1-2 evőkanál tej

Elkészítés


1. A meleg tejben felfuttatjuk az élesztőt.
2. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, sót, cukrot, vajat, tojást és a felfuttatott élesztőt.
3. A tésztát addig gyúrjuk, míg elválik a kezünktől, majd letakarjuk és egy órán át kelesztjük.

4. Ha a tészta megkelt, kb. fél centi vastag téglalappá nyújtjuk.

5. Megkenjük az olvasztott vajjal, és megszórjuk a barnacukros fahéjas keverékkel. Ne spóroljunk, minél több, annál jobb!

6. Szorosan feltekerjük a tésztát és 4-5 centis szeleteket vágunk belőle. A legegyszerűbb, ha fogselymet (ne mentolost!), vagy valami más erős vékony fonalat használunk ehhez, így nem nyomjuk össze a késsel a tekercseket.
7. A csigákat egy kivajazott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tepsit úgy válasszuk, hogy ne legyenek túl szorosan egymás mellett, hisz még kelni fognak, de ne is legyenek nagy hézagok köztük. (Én háromszor pakoltam át őket, mire megtaláltam a tökéletes méretet. 😅)

8. Fél óráig hagyjuk tovább kelni a csigákat a tepsiben.
9. 180 °C-ra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, míg a tetejük aranybarna nem lesz.
10. Míg a csigák sülnek, elkészítjük a mázt. Ehhez a puha vajat, a krémsajtot, a vanília kivonatot és a porcukrot egy nagy tálban robotgéppel összekeverjük. Ha igényli, 1-2 evőkanál tejjel lazíthatjuk a mázat. Tehetünk bele egy kevés juharszirupot is, ez megszínezi és különleges ízt ad a máznak.

11. Ha a csigák elkészültek, a sütőből kivéve azonnal megkenjük őket a mázzal. Ezután egyből fogyasztható is, azon melegében.
Az én csigáim teteje egy picit ropogott, belül pedig isteni omlósra sült a tészta, amiből csöpögött az olvadt cukros-fahéjas töltelék. Ezt koronázta meg a krémsajtos cukormáz. A receptben szereplő mennyiségből jó sok krém lesz, ami részemről szándékos volt, hisz mit érnek ezek a csigák a bőséges nyakonöntés nélkül? Ez teszi fel a pontot az i-re, ettől lesz annyira ellenállhatatlan ez az amúgy pofonegyszerű sütemény, és ez repíti az egekbe a vércukor szintünket.

Készítsétek el, és nyűgözzétek le vele a családot, a barátokat, a párotokat, na meg persze magatokat is. Előre szólok, hogy a sütő előtt fogtok toporzékolni azt várva, hogy mikor készülnek már el, hiszen a fahéj illata már az első öt percben elborítja az agyat. Vigyázat: függőséget okoz!

- Orsi

You Might Also Like

2 megjegyzés: