chili,
Nagy mérföldkő ez. Elkészítettem életem első savanyúságát! Persze mi másból, mint chiliből... Valójában most jöttem rá, hogy itt a blogon eddig nem is nagyon emlegettem a chili mániámat, csak Insta képeken láthattátok, mekkora fába vágtuk idén a fejszénket édesanyámmal, ez viszont egy másik bejegyzés témája lesz.
A mai poszt a jalapeno savanyításról fog szólni, ami pofonegyszerű lesz, a végeredményről azonban csak 1 hónap múlva fogok tudni nyilatkozni, addig ugyanis pihennek a kamrapolcon az eltett kis paprikáink. A léhez azért nem használtam a són és cukron kívül más fűszert, mert nem szerettem volna ha tipikus csalamádé ízvilágot kap a savanyúság. Épp ezért csak minimálisan ízesítettem, hogy a jalapeno íze érvényesülni tudjon a későbbiekben is.
1. Az üvegeket, amikbe a paprikák kerültek jó alaposan kifőztem - mi mindig ezzel a retro módszerrel csírátlanítunk, eddig bevált.
2. Közben a paprikákat megmostam és kb. 3-4 mm-es egyenletes karikákra vágtam őket. Ajánlom, hogy gumikesztyűben dolgozzatok, hogy ne érjen később meglepetés.
3. Összekevertem a savanyító lé hozzávalóit, a vizet, sót, cukrot, ecetet és a borként. Addig kavargattam, míg a krisálycukor is teljesen feloldódott.
4. Miután az üvegek kihűltek, jól megtömködtem őket a felkarikázott paprikával, majd nyakonöntöttem a savanyító lével egészen addig, míg színig lett az üveg.
5. Ezután lezártam őket és a spájzba kerültek néhány kedves szó kíséretében.
Most már csak abban kell bíznom, hogy jó munkát végeztem, és nem buggyannak meg idő közben a befőttes üvegben, hiszen direkt nem akartam semmilyen hőkezelést alkalmazni, hogy ne veszítsenek a jalapeno karikáink a roppanósságukból.
RECEPT | Savanyított jalapeño chili paprika
Nagy mérföldkő ez. Elkészítettem életem első savanyúságát! Persze mi másból, mint chiliből... Valójában most jöttem rá, hogy itt a blogon eddig nem is nagyon emlegettem a chili mániámat, csak Insta képeken láthattátok, mekkora fába vágtuk idén a fejszénket édesanyámmal, ez viszont egy másik bejegyzés témája lesz.
A mai poszt a jalapeno savanyításról fog szólni, ami pofonegyszerű lesz, a végeredményről azonban csak 1 hónap múlva fogok tudni nyilatkozni, addig ugyanis pihennek a kamrapolcon az eltett kis paprikáink. A léhez azért nem használtam a són és cukron kívül más fűszert, mert nem szerettem volna ha tipikus csalamádé ízvilágot kap a savanyúság. Épp ezért csak minimálisan ízesítettem, hogy a jalapeno íze érvényesülni tudjon a későbbiekben is.
Savanyított jalapeño chili paprika
Hozzávalók
- kb. 40 db jalapeno (zöld és piros vegyesen, súlyra nem mértem le sajnos, bocsi)
- 1 liter víz
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál 20%-os ecet
- fél mokkás kanál borkén
1. Az üvegeket, amikbe a paprikák kerültek jó alaposan kifőztem - mi mindig ezzel a retro módszerrel csírátlanítunk, eddig bevált.
2. Közben a paprikákat megmostam és kb. 3-4 mm-es egyenletes karikákra vágtam őket. Ajánlom, hogy gumikesztyűben dolgozzatok, hogy ne érjen később meglepetés.
3. Összekevertem a savanyító lé hozzávalóit, a vizet, sót, cukrot, ecetet és a borként. Addig kavargattam, míg a krisálycukor is teljesen feloldódott.
4. Miután az üvegek kihűltek, jól megtömködtem őket a felkarikázott paprikával, majd nyakonöntöttem a savanyító lével egészen addig, míg színig lett az üveg.
5. Ezután lezártam őket és a spájzba kerültek néhány kedves szó kíséretében.
Most már csak abban kell bíznom, hogy jó munkát végeztem, és nem buggyannak meg idő közben a befőttes üvegben, hiszen direkt nem akartam semmilyen hőkezelést alkalmazni, hogy ne veszítsenek a jalapeno karikáink a roppanósságukból.
Kedves Gitta,
VálaszTörlésJövőre szeretnék pár jalapeno paprikát ültetni - így találtam rá a blogotokra. A cél saját evés illetve savanyúság eltevés lenne :))
Kérdés, hogy Neked hogyan sikerült a savanyúság? Saját paprika volt vagy vásároltad? :D
BUÉK
Lantos L.
Szia! Ez saját paprika volt, kb. 10 tő, ami nem hozott túl bő termést, 5-6 üveg savanyúságot tudtunk eltenni. :) Üdv, Orsi
TörlésÉrdeklődni szeretnék, bevált a fent leírt eltevési mód?
VálaszTörlés