orsi süt,
Eddig kimaradt az életemből ez a sütemény, pedig mindent imádok, ami "pumpkin spice" ízesítésű. Az amerikaiak klasszikus őszi pitéje, a pumpkin pie régóta izgatta a fantáziám, és a négy napos hétvége tökéletes alkalom volt rá, hogy kipróbáljam. Kissé időigényes az elkészítése, pihentetést igényel a megsült tök és a tészta is, de alapvetően könnyű összerakni, és megéri a fáradozást.
Szokásomhoz híven nem recept alapján készítettem, pontosabban csak inspirálódtam belőlük. Mivel egyik sem nyerte el igazán a tetszésem, így összeállítottam a saját receptemet, amiben a tésztára vagyok a legbüszkébb. Az egyik legjobb, legszebb, legkönnyebben nyújtható pitetésztát kaptam az alábbi hozzávalókból, amit most biztos, hogy megjegyzek, így nem kell többet kísérleteznem!
A töltelékhez:
1. Egy sütőtököt vágjunk fel nagyobb darabokra, magozzuk ki és előmelegített sütőben süssük puhára. Ha megsült a tök, várjuk meg, míg kihűl.
2. A tésztához morzsoljuk el a vajat a liszttel, adjuk hozzá a zsírt, a porcukrot és a vizet, és gyúrjuk addig, míg elválik a kezünktől. Egy fényes, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. Folpackba tekerve pihentessük legalább fél órán át a hűtőben.
3. Ha a tök kihűlt, állítsuk össze a krémet. Ehhez először mérjünk ki 50 dkg-ot a sült tökből a héja nélkül, és pépesítsük botmixerrel.
4. Egy tálban verjük habosra a két tojást. Ehhez adjuk hozzá a mézet, a juharszirupot és a fűszereket, végül pedig a pürésített sütőtököt.
5. A kb. fél centiméter vastagra kinyújtott tésztát tegyük egy kivajazott piteformába. A felesleges széleket vágjuk le. Ezekből készülhetnek el a levéldíszek, vagy akár rácsminta is.
6. Ha a leveleket választjuk, nyújtsuk ki újra a tésztát, de most vékonyabbra, 2-3 miliméteresre. Egy éles késsel vágjunk ki levél formákat, a széleiket vagdossuk be, így sütés közben szétnyílnak majd kissé.
7. Öntsük a tökös krémet a pitetésztára, és díszítsük a kimaradt tésztával, dióval.
8. Tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe a pitét és süssük kb. 1 óráig, amíg a tökös massza egészen sötét narancssárgára és a tészta is aranybarnára sül. Nem kell aggódni, ha túl sötétnek tűnik a krém, nem égett, csak karamellizálódott.
9. Langyosan tálaljuk, kínálhatunk mellé frissen felvert tejszínhabot, vagy akár vaníliafagylaltot is.
Próbáljátok ki, higyjétek el megéri! A fűszeres sütőtök illata órákon át belengi az egész lakást, ezzel pedig előrevetíti az ünnepi hangulatot, felmelengíti a szívet-lelket.
Az amerikai őszi klasszikus: pumpkin pie, avagy sütőtökös pite
Szokásomhoz híven nem recept alapján készítettem, pontosabban csak inspirálódtam belőlük. Mivel egyik sem nyerte el igazán a tetszésem, így összeállítottam a saját receptemet, amiben a tésztára vagyok a legbüszkébb. Az egyik legjobb, legszebb, legkönnyebben nyújtható pitetésztát kaptam az alábbi hozzávalókból, amit most biztos, hogy megjegyzek, így nem kell többet kísérleteznem!
Hozzávalók
A tésztához:- 35 dkg liszt
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 5 dkg zsír (én kacsát használtam)
- 50 ml víz
A töltelékhez:
- 50 dkg sütőtök megsütve
- 2 tojás
- 2 ek méz
- 2 ek juharszirup
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 kk gyömbérpor
- 1 kk őrölt szegfűszeg
- 1 kk őrölt szerecsendió
- 1 kk só
Elkészítés
1. Egy sütőtököt vágjunk fel nagyobb darabokra, magozzuk ki és előmelegített sütőben süssük puhára. Ha megsült a tök, várjuk meg, míg kihűl.
2. A tésztához morzsoljuk el a vajat a liszttel, adjuk hozzá a zsírt, a porcukrot és a vizet, és gyúrjuk addig, míg elválik a kezünktől. Egy fényes, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. Folpackba tekerve pihentessük legalább fél órán át a hűtőben.
3. Ha a tök kihűlt, állítsuk össze a krémet. Ehhez először mérjünk ki 50 dkg-ot a sült tökből a héja nélkül, és pépesítsük botmixerrel.
4. Egy tálban verjük habosra a két tojást. Ehhez adjuk hozzá a mézet, a juharszirupot és a fűszereket, végül pedig a pürésített sütőtököt.
5. A kb. fél centiméter vastagra kinyújtott tésztát tegyük egy kivajazott piteformába. A felesleges széleket vágjuk le. Ezekből készülhetnek el a levéldíszek, vagy akár rácsminta is.
6. Ha a leveleket választjuk, nyújtsuk ki újra a tésztát, de most vékonyabbra, 2-3 miliméteresre. Egy éles késsel vágjunk ki levél formákat, a széleiket vagdossuk be, így sütés közben szétnyílnak majd kissé.
7. Öntsük a tökös krémet a pitetésztára, és díszítsük a kimaradt tésztával, dióval.
8. Tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe a pitét és süssük kb. 1 óráig, amíg a tökös massza egészen sötét narancssárgára és a tészta is aranybarnára sül. Nem kell aggódni, ha túl sötétnek tűnik a krém, nem égett, csak karamellizálódott.
9. Langyosan tálaljuk, kínálhatunk mellé frissen felvert tejszínhabot, vagy akár vaníliafagylaltot is.
Próbáljátok ki, higyjétek el megéri! A fűszeres sütőtök illata órákon át belengi az egész lakást, ezzel pedig előrevetíti az ünnepi hangulatot, felmelengíti a szívet-lelket.
0 megjegyzés: