eper,

Epres-túrós rácsos pite

május 25, 2019 Édesmindegy blog 0 Comments


Anyukám receptjét hoztam ma nektek, az alap tésztát sokféleképp lehet variálni, a diós is nagy kedvenc nálunk, de ez az epres-túrós azt hiszem most felülírta. Dübörög az eperszezon, így mindenképp ajánlom, hogy próbáljátok ki, amíg lehet.

Epres túrós rácsos pite recept


Hozzávalók


  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor (én csak 5 dkg-t használtam, és elég volt)
  • 2 tojássárgája
  • fél csomag sütőpor
  • 50 dkg túró
  • 50 dkg eper
  • 5-10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor, vagy helyette 1 mokkáskanál vanília kivonat
  • 1 egész tojás



Elkészítés


0. Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra.
1. A tésztához a sütőporral elkevert lisztet és a felkockázott vajat én először robotgépben késes aprítóval morzsás állagúra kevertem, hogy egy kicsit felgyorsítsam a folyamatot. Ha erre nincs lehetőségünk, kézzel morzsoljuk el a hideg vajat a liszttel.
2. Ezután egy nagy keverőtálban a lisztes-vajas alaphoz adjuk hozzá a két tojássárgáját és a cukrot, majd gyúrjuk a tésztát addig, amíg el nem válik a táltól és a kezünktől. Ha nagyon nem akar összeállni, egy evőkanál tejföllel segíthetünk neki, de előbb legyünk türelmesek, többnyire enélkül is menni fog.
3. A tésztát tegyük egy kicsit pihenni a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket.
4. Az epret mossuk meg, és a felét kockázzuk fel.
5. A túróhoz keverjük hozzá a felkockázott epret, egy egész tojást, a vaníliás cukrot vagy vanília kivonatot és a cukrot. Mivel az eper édessége és az ízlésünk is befolyásolhatja, a cukor mennyisége nem szentírás, kóstolgassuk, miközben adagoljuk.
6. A tészta egyik felét nyújtsuk akkorára, amekkora a tepsink, amiben készítjük a sütit (mi kb. 25x30-ast használtunk), majd fektessük a kinyújtott tésztát a sütőpapírral bélelt tepsire.
7. Oszlassuk el a tésztán az epres-túrós keveréket.
8. A tészta másik feléből készítsük el a rácsokat. Ehhez csípjünk le kisebb darabokat és a tenyerünkkel nyújtsuk őket hosszú hengerekké. Ezekkel rácsozzuk a süti tetejét.
9. A maradék epreket vágjuk félbe, és ezzel díszítsük a rácsok közeit.
10. 220°C-on süssük először 15 percig, majd vegyük vissza a hőfokot 190°C-ra, és hagyjuk még 35-40 percig sülni. Akkor jó, ha már aranybarnára sültek a rácsok, és a tepsit óvatosan megrázva rezgős a töltelék állaga.

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: