babka,
Ezt a babkát legalább kétszer meg kell sütni egy évben: először az adventi készülődés alatt, hogy szívünket-lelkünket átjárja az illata már sütés közben, ettől ugyanis garantáltan mindenkinek megjön a karácsonyváró hangulata. Kóstolás után pedig biztosak lehetünk benne, hogy ezt bizony szeretnénk az ünnepi asztalra tenni, hogy a szeretteinket is elkápráztathassuk, és előre halljuk lelki füleinkkel az elismerő hümmögéseket.
Hozzávalók
A tésztához
400 g liszt
25 g élesztő
200 ml tej
1 tojás
1 sárgája
Csipet só
70 g olvasztott zsír
80 g cukor
A töltelékhez
50 g étcsokoládé
3 ek kakaópor
120 g vaj
50 g porcukor
50 g kandírozott narancs
50 g dió
A sziruphoz
120 ml víz
120 g cukor
1 ek méz
vanília kivonat
1. Az élesztőt felfuttatjuk 200 ml langyos tejben, majd a liszt közepére egy kis mélyedést csinálunk, és beleöntjük az élesztőt, az egész tojást, az egy tojás sárgáját, a csipet sót, olvasztott zsírt és a cukrot, majd addig dagasztjuk, míg egynemű, lágy tésztát kapunk, ami a kezünktől és az edény falától is szépen elválik. Ezután hagyjuk kelni egy órán át.
2. Amíg a tészta kel, előkészítjük a tölteléket. Először is a diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd egy mozsárban, vagy késes aprítóban durvára törjük.
3. A csokit és a vajat egy tálban vízgőz felett vagy mikróban összeolvasztjuk, ehhez adjuk hozzá a kakaóport és a porcukrot, és csomómentesre keverjük a krémet.
4. A megkelt tésztát kb. 25x50 centiméteres téglalappá nyújtjuk.
5. A kakaós krémet egyenletesen eloszlatjuk a kinyújtott tésztán, megszórjuk a kandírozott naranccsal és a pirított dióval, majd feltekerjük a tésztát.
6. Az így kapott rudat hosszában végig vágjuk egy éles késsel, és a két ágat összefonjuk úgy, hogy a vágás felülete legyen felül és lehetőleg a legtöbb töltelék a tésztában maradjon. Ez lehet, hogy négykezes művelet, de gyakorlottabbaknak egyedül is menni fog, nyugi.
7. Az összefont tésztát egy határozott mozdulattal sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába helyezzük, és további egy órán át hagyjuk kelni meleg helyen.
8. Ezután 180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk 40 percre, amíg a teteje szép aranybarnára sül.
9. Amíg a tészta sül, elkészítjük a cukorszirupot: ehhez egy lábasban 120 ml vizet 120 gramm cukorral, egy evőkanál mézzel és egy kávéskanál vanília kivonattal addig forralunk, míg sűrű szirup állagúra redukálódik.
10. Ha a babka megsült, a sütőből kivéve azonnal nyakonöntjük a forró cukorsziruppal. Ha beszívta, kivehetjük a formából, és így hagyjuk egy kicsit hűlni, mielőtt felszeleteljük.
Tökéletes kísérője lehet a karácsonynak, a reggeli kávé mellé is jól esik belőle egy szelet, de a bejgli mellett ez is kapós lesz az ünnepi asztalon.
- Orsi
RECEPT | Csokis narancsos diós babka - ünnepi aszalon a helye!
Ezt a babkát legalább kétszer meg kell sütni egy évben: először az adventi készülődés alatt, hogy szívünket-lelkünket átjárja az illata már sütés közben, ettől ugyanis garantáltan mindenkinek megjön a karácsonyváró hangulata. Kóstolás után pedig biztosak lehetünk benne, hogy ezt bizony szeretnénk az ünnepi asztalra tenni, hogy a szeretteinket is elkápráztathassuk, és előre halljuk lelki füleinkkel az elismerő hümmögéseket.
Csokis narancsos babka pirított dióval
Hozzávalók
A tésztához
400 g liszt
25 g élesztő
200 ml tej
1 tojás
1 sárgája
Csipet só
70 g olvasztott zsír
80 g cukor
A töltelékhez
50 g étcsokoládé
3 ek kakaópor
120 g vaj
50 g porcukor
50 g kandírozott narancs
50 g dió
A sziruphoz
120 ml víz
120 g cukor
1 ek méz
vanília kivonat
Elkészítés
1. Az élesztőt felfuttatjuk 200 ml langyos tejben, majd a liszt közepére egy kis mélyedést csinálunk, és beleöntjük az élesztőt, az egész tojást, az egy tojás sárgáját, a csipet sót, olvasztott zsírt és a cukrot, majd addig dagasztjuk, míg egynemű, lágy tésztát kapunk, ami a kezünktől és az edény falától is szépen elválik. Ezután hagyjuk kelni egy órán át.
2. Amíg a tészta kel, előkészítjük a tölteléket. Először is a diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd egy mozsárban, vagy késes aprítóban durvára törjük.
3. A csokit és a vajat egy tálban vízgőz felett vagy mikróban összeolvasztjuk, ehhez adjuk hozzá a kakaóport és a porcukrot, és csomómentesre keverjük a krémet.
4. A megkelt tésztát kb. 25x50 centiméteres téglalappá nyújtjuk.
5. A kakaós krémet egyenletesen eloszlatjuk a kinyújtott tésztán, megszórjuk a kandírozott naranccsal és a pirított dióval, majd feltekerjük a tésztát.
6. Az így kapott rudat hosszában végig vágjuk egy éles késsel, és a két ágat összefonjuk úgy, hogy a vágás felülete legyen felül és lehetőleg a legtöbb töltelék a tésztában maradjon. Ez lehet, hogy négykezes művelet, de gyakorlottabbaknak egyedül is menni fog, nyugi.
7. Az összefont tésztát egy határozott mozdulattal sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába helyezzük, és további egy órán át hagyjuk kelni meleg helyen.
8. Ezután 180°C-ra előmelegített sütőbe toljuk 40 percre, amíg a teteje szép aranybarnára sül.
9. Amíg a tészta sül, elkészítjük a cukorszirupot: ehhez egy lábasban 120 ml vizet 120 gramm cukorral, egy evőkanál mézzel és egy kávéskanál vanília kivonattal addig forralunk, míg sűrű szirup állagúra redukálódik.
10. Ha a babka megsült, a sütőből kivéve azonnal nyakonöntjük a forró cukorsziruppal. Ha beszívta, kivehetjük a formából, és így hagyjuk egy kicsit hűlni, mielőtt felszeleteljük.
Tökéletes kísérője lehet a karácsonynak, a reggeli kávé mellé is jól esik belőle egy szelet, de a bejgli mellett ez is kapós lesz az ünnepi asztalon.
- Orsi
0 megjegyzés: