egytálétel,

Fehérboros-paradicsomos raguval töltött padlizsán

június 18, 2017 Édesmindegy blog 0 Comments


Nagyon szeretem a töltött padlizsánt, sok változatban szoktam készíteni. Van, amikor az egyszerű bolognai raguval töltöm meg, van, amikor túróval vagy cottage cheese-zel, de a következő töltelék is nagy kedvencem. Hasonlóan készül, mint a bolognai, de a fűszerezésében eltér, így más ízvilágot kölcsönöz az elkészült ételnek.

Fehérboros-paradicsomos raguval töltött padlizsán

Hozzávalók

2 nagyobb padlizsán
50 dkg darált pulykahús
1 db darabolt paradicsom konzerv (vagy 3-4 friss paradicsom)
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma (lehet több is, az sose baj! 😉)
1-1,5 dl fehérbor
10 dkg füstölt mozzarella
szójaszósz
szerecsendió
füstölt pirospaprika
bors

Elkészítés

1. A padlizsánt félbevágjuk és kanállal kivájjuk a belsejét. Ezt félretesszük. A padlizsánokat bekenjük olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és betesszük a sütőbe kb. 150 °C-ra, hogy elősüssük. A kikanalazott részt felkockázzuk.


2. Felaprítjuk a hagymát és a fokhagymát. Én mindig robotgéppel csinálom, mert kész időrablásnak érzem kézzel kockázgatni, meg szemem se maradna a végére úgy, mert kisírnám.

3. Olívaolajat hevítünk egy serpenyőben. Megpirítjuk benne a hagymákat, majd a padlizsán kockákat. 

4. Ha megpirultak, felöntjük a fehérborral, ezután pedig jöhet bele a darálthús.

5. A húst fehéredésig pirítjuk, majd fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval, füstölt pirospaprikával, és kb. 1 evőkanál szójaszósszal. 

6. A megpirult húst nyakon öntjük a paradicsommal, és jó alaposan összerotyogtatjuk.


7. Az elősütött padlizsánokat megtöltjük a raguval, és visszatesszük a sütőbe még 20-30 percre (amíg teljesen megsülnek a padlizsánok. Én ezt hústűvel szoktam ellenőrizni.)

8. A végén megszórjuk őket reszelt füstölt mozzarellával, és ezt is rápirítjuk.


Én magamnak 1 főre 1 padlizsánból szoktam készíteni, így jó sok ragum marad ki általában. Ezt ilyenkor le szoktam fagyasztani, és ha nincs időm főzni, elő lehet kapni, főzni hozzá egy kis tésztát, és már kész is az ebéd/vacsora. 

Ti szoktatok töltött padlizsánt készíteni? Mivel töltitek meg?

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: