cseresznye,
Elkezdődött a cseresznyeszezon, és a szívem szakad meg, hogy most nem tudok hazamenni a szüleimhez, ahol a földig húzza a fa ágait minden évben a sok termés. Vigasztal azonban, hogy Gitta hozott nekem egy hatalmas szatyor gyönyörű, óriási fekete szemű cseresznyét.
Vizsgaidőszak kellős közepén, amikor minden nem tanulással töltött percért bűntudatom van, nekiálltam hát cseresznyés piskótát sütni. A piskóta az egyik kedvenc süteményem, készíteni is nagyon szeretem. Ez volt talán az első, amit megtanultam anno, és mindig nagyon jól sikerülnek a piskótáim. Sokan félnek tőle, és nehéznek tartják, pedig a világ egyik legkönnyebb receptje. Egyetlen titka van: a türelem. Alaposan ki kell dolgozni a tésztát, finoman kell vele bánni. Érdemes, meghálálja!
5 tojás
5 evőkanál cukor
5 púpos evőkanál liszt
kb. 50 dkg cseresznye
fahéj
+ 1 evőkanál liszt és cukor a cseresznyéhez
1. Fehérjementesítjük a cseresznyét. Azaz beáztatjuk hideg vízbe, hogy ijedtükben kiússzanak belőle a kukacok. Ezt Gittától tanultam, 23 éven át kukacos cseresznyét ettem, bevallom. ☝😆 Az egyetlen dolog, amit megtanultam ez idő alatt, hogy nem szabad szétharapni és belenézni. Csak ne lássam, hogy van-e benne. 🐛
2. Miután szemmel láthatóan elhagyták eddigi élőhelyüket az állatkáink, nekiállhatunk a magozásnak. A mai napon rájöttem, hogy nincs meggymagozóm. Google barátommal aztán kiderítettük, hogyan magozhatjuk ki anélkül a cseresznyét, hogy széttrancsíroznánk a felismerhetetlenségig. Kell hozzá egy borosüveg (vagy bármilyen, aminek szűk szája van), és egy kínai evőpálcika. Mivel imádok sushizni, így mákom volt, mert volt a fiókban pálcikám. Kicsit szkeptikus voltam, de tökéletesen működik. Imádom az ilyen praktikákat! 😃
3. Ha a magozással is megvagyunk, akkor a cseresznyéket megszórjuk egy evőkanál liszttel, egy evőkanál cukorral és ízlés szerint fahéjjal, szegfűszeggel (a fűszerezés elhagyható). Alaposan összeforgatjuk és félretesszük.
4. Jöhet a piskóta! A tojásokat szétválasztjuk, és először a sárgákat a cukorral, majd a fehérjét egy csipet sóval habosra verjük. A sárgánál néha már a falat kaparom, nekem mindig nagyon lassan akar felhabosodni. Egy 10 percet alsó hangon erre rá kell szánni. A fehérje pikk-pakk megvan.
5. Ha már jó habos a tojássárgája, akkor keverjük bele a lisztet, amíg homogén masszát kapunk.
6. És itt jön a piskóta lelke. A lisztes masszához kezdjük el szép lassan hozzákeverni a fehérjét. Én az elején egy picit adok hozzá és ezzel jó alaposan elkeverem, hogy kicsit fellazuljon. Itt még nem baj, ha összetörik a fehérje. Ezután könnyebb lesz óvatosan hozzáforgatni a többit anélkül, hogy kiszuszakolnánk belőle a nagy nehezen beleimádkozott levegőt. Én egy lapos fakanállal nagy, keverő, forgató mozdulatokkal szoktam összedolgozni a tésztát, így szép levegős marad, de nem maradnak benne tojásfehérje csomók sem. Ehhez is kell türelem, de nem érdemes kapkodni vele, mert később összeeshet a piskótánk.
7. A kész tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és kirakjuk a lisztes-fahéjas cseresznyékkel. Lehet random is szórni, én elég kényszeres vagyok ilyen szempontból, szóval mértanilag pontos távolságban és szögben helyeztem el a cseresznyéket. Az utolsó 2 sornál már nem tudam olyan szépen rakni, ez kicsit frusztrált is. 😅😂
8. Előmelegített sütőbe dugjuk és várjuk a csodát. Az előmelegítés alatt kb. 180 °C-ot értek, a csodavárás alatt pedig 30-35 percet. Akkor jó, ha a teteje már szép színt kapott, de megnyomkodva még ruganyos az egész süti.
Ez a piskóta természetesen nem csak cseresznyével készíthető. Használhatunk hozzá meggyet, barackot, epret, áfonyát, málnát. A fantáziánkra és az ízlésünkre van bízva. ☺
Habkönnyű cseresznyés piskóta
Elkezdődött a cseresznyeszezon, és a szívem szakad meg, hogy most nem tudok hazamenni a szüleimhez, ahol a földig húzza a fa ágait minden évben a sok termés. Vigasztal azonban, hogy Gitta hozott nekem egy hatalmas szatyor gyönyörű, óriási fekete szemű cseresznyét.
Vizsgaidőszak kellős közepén, amikor minden nem tanulással töltött percért bűntudatom van, nekiálltam hát cseresznyés piskótát sütni. A piskóta az egyik kedvenc süteményem, készíteni is nagyon szeretem. Ez volt talán az első, amit megtanultam anno, és mindig nagyon jól sikerülnek a piskótáim. Sokan félnek tőle, és nehéznek tartják, pedig a világ egyik legkönnyebb receptje. Egyetlen titka van: a türelem. Alaposan ki kell dolgozni a tésztát, finoman kell vele bánni. Érdemes, meghálálja!
Cseresznyés piskóta
Hozzávalók
5 evőkanál cukor
5 púpos evőkanál liszt
kb. 50 dkg cseresznye
fahéj
+ 1 evőkanál liszt és cukor a cseresznyéhez
Cukor helyett nádcukrot és eritritet használtam, 2-2 evőkanállal. Én mindig kevesebb cukrot teszek a sütikbe, mint amennyi recept szerint kéne. 🙈 |
Elkészítés
1. Fehérjementesítjük a cseresznyét. Azaz beáztatjuk hideg vízbe, hogy ijedtükben kiússzanak belőle a kukacok. Ezt Gittától tanultam, 23 éven át kukacos cseresznyét ettem, bevallom. ☝😆 Az egyetlen dolog, amit megtanultam ez idő alatt, hogy nem szabad szétharapni és belenézni. Csak ne lássam, hogy van-e benne. 🐛
2. Miután szemmel láthatóan elhagyták eddigi élőhelyüket az állatkáink, nekiállhatunk a magozásnak. A mai napon rájöttem, hogy nincs meggymagozóm. Google barátommal aztán kiderítettük, hogyan magozhatjuk ki anélkül a cseresznyét, hogy széttrancsíroznánk a felismerhetetlenségig. Kell hozzá egy borosüveg (vagy bármilyen, aminek szűk szája van), és egy kínai evőpálcika. Mivel imádok sushizni, így mákom volt, mert volt a fiókban pálcikám. Kicsit szkeptikus voltam, de tökéletesen működik. Imádom az ilyen praktikákat! 😃
Nem egykezes művelet, de a fotó kedvéért úgy teszek, mintha... 😁 |
4. Jöhet a piskóta! A tojásokat szétválasztjuk, és először a sárgákat a cukorral, majd a fehérjét egy csipet sóval habosra verjük. A sárgánál néha már a falat kaparom, nekem mindig nagyon lassan akar felhabosodni. Egy 10 percet alsó hangon erre rá kell szánni. A fehérje pikk-pakk megvan.
5. Ha már jó habos a tojássárgája, akkor keverjük bele a lisztet, amíg homogén masszát kapunk.
6. És itt jön a piskóta lelke. A lisztes masszához kezdjük el szép lassan hozzákeverni a fehérjét. Én az elején egy picit adok hozzá és ezzel jó alaposan elkeverem, hogy kicsit fellazuljon. Itt még nem baj, ha összetörik a fehérje. Ezután könnyebb lesz óvatosan hozzáforgatni a többit anélkül, hogy kiszuszakolnánk belőle a nagy nehezen beleimádkozott levegőt. Én egy lapos fakanállal nagy, keverő, forgató mozdulatokkal szoktam összedolgozni a tésztát, így szép levegős marad, de nem maradnak benne tojásfehérje csomók sem. Ehhez is kell türelem, de nem érdemes kapkodni vele, mert később összeeshet a piskótánk.
Látjátok a bubikat? Ezektől lesz olyan finom! 😍 |
7. A kész tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és kirakjuk a lisztes-fahéjas cseresznyékkel. Lehet random is szórni, én elég kényszeres vagyok ilyen szempontból, szóval mértanilag pontos távolságban és szögben helyeztem el a cseresznyéket. Az utolsó 2 sornál már nem tudam olyan szépen rakni, ez kicsit frusztrált is. 😅😂
A jobb alsó sarok nagyon bántja a szemem... 🙈😅 |
Ha a teteje ilyen szépen megpirul, akkor kész! ☺ |
Ha kipróbáljátok, írjátok meg, hogy hogy sikerült:
- Orsi
0 megjegyzés: