desszert,

Elfeledett receptek nyomában | Rizskoch vaníliasodóval

február 14, 2018 Édesmindegy blog 0 Comments

Biztos veletek is előfordult már, hogy hirtelen eszetekbe jutott egy étel, ami régen rendszeresen az asztalra került, de már hosszú évek óta nem készítettétek el, mert valamiért feledésbe merült. Mostanában egyre több ilyen receptet idézünk fel a szüleimmel, amit gyerekkoromban még ők készítettek el, de már idejét sem tudjuk, mikor ettük utoljára. A rizskoch is ilyen. Annyi változott, hogy most én készítettem el nekik.


Rizskoch vaníliasodóval


Hozzávalók


Rizskoch-hoz

40 dkg rizs
8 dl tej
4 dl víz
vaníliás cukor vagy vanília aroma
10 dkg cukor (ízlés szerint, ki milyen édesen szereti a tejberizst)
0,5 teáskanál só
4 tojás
10 dkg vaj
egy citrom reszelt héja
mazsola (én kihagytam, mert nem szeretem)

A vaníliasodóhoz

6+1 dl tej
2 tojás sárgája
1 ek liszt
7 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
egy vaníliarúd kikapart magja, vagy vanília aroma

Elkészítés


1. A megmosott rizst a tejjel, vízzel, vaníliás cukorral és a sóval feltesszük főni. Kis lángon főzzük, néha megkavarjuk, míg a rizs megpuhul és eléri a tejberizs állagot. Ha elkészült, 5-10 percig lefedve állni hagyjuk.
2. Közben a tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukor felével és a vajjal habosra verjük, a fehérjéből pedig a cukor másik felével verünk kemény habot.
3. A vajjal kikevert tojássárgáját elkeverjük a tejberizsben, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérje habot is.
4. Kivajazott tortaformába öntjük és 190 fokon 30 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje szépen megpirult.
5. Míg sül, elkészítjük a sodót. Ehhez a 6 dl tejet elkezdjük forralni a vaníliával és a cukorral.
6. Közben a két tojás sárgáját, a liszttel és az 1 dl tejjel csomómentesre keverjük. 
7. Ha a tej felforrt, levesszük a tűzről, hozzáöntjük a tojásos keveréket, majd folyamatos kavarás mellett újra felforraljuk.
7. A szeletekre vágott rizskoch-ot jó alaposan nyakon öntjük a vaníliasodóval, így tálaljuk. Én még egy kis bazsalikomos baracklekvárt is tettem rá, ettől csak még finomabb lett.

Mivel nagyon könnyű elkészíteni, és imádom is, biztos, hogy egy jó darabig nem fog elfelejtődni a rizskoch. Ti szeretitek, szoktátok készíteni?

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: