kuglóf,

Az ünnep sztárja: Törley pezsgős kakaós kuglóf

december 10, 2018 Édesmindegy blog 0 Comments


Mióta beszereztem EZT a gyönyörű kuglóf formát (katt, ha te is lecsapnál rá!), elkezdtem új recepteket kikísérletezni. Legutóbbi agymenésem eredménye ez a pezsgős-kakaós kuglóf lett. A pezsgő ez esetben a folyadékot helyettesíti (ez lehetne tej, víz, vagy bármi más), és mivel közeleg a karácsony, gondoltam ennél ünnepibbé mással nem is varázsolhatnám ezt a süteményt.

A kuglóf azért tökéletes a karácsonyi asztalra, mert a tészta gyorsan összeállítható, utána már csak a sütésre kell várni. Ez a sütemény biztosan minden menübe beilleszthető, és nem kell vele órákig pepecselni - jut időnk a többi fogásra is, és még az idegrendszerünk sem megy rá. Millióféle változatban és ízben készíthető, és egy kis olvasztott csokival nyakon öntve még pompásabb lesz a végeredmény!

Na de nézzük, hogyan készítettem el az én Törley pezsgős kakaós kuglófomat!

Hozzávalók


500 g liszt
50 g holland kakaópor
200 g kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás
150 g tejföl
1 csomag sutőpor
1 kk szódabikarbóna
50 g vaj
100 g kacsazsír
1,5 dl pezsgő
2 db banán (opcionális)

Elkészítés


1. Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra.
2. Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát, a vaníliás cukrot.
3. Egy másik keverőtálban verjük habosra a tojásokat a kristálycukorral.
4. A tojásos keverékhez adjuk hozzá a felolvasztott zsiradékokat. Én szinte minden süteménybe teszek kacsazsírt, ettől sokkal finomabbak szerintem, de ha valaki ezt kihagyná, helyettesítheti vajjal.
5. Adjuk hozzá a keverékhez a tejfölt, majd legvégül a pezsgőt.
6. A folyékony masszához adagoljuk hozzá a lisztes keveréket, és keverjük addig, míg homogén, csomómentes tésztát kapunk.
7. Nálam ezen a ponton belekerült most két felkarikázott banán, de ezt ki is hagyhatjuk, vagy helyettesíthetjük más gyümölccsel, esetleg magvakkal, kandírozott gyümölcsökkel.
8. Öntsük a tésztát a kivajazott kuglóf formánkba, és tűpróbával süssük kb. 50-60 percig. Nálam a kuglóf forma mérete és anyaga (fém/szilikon) is befolyásolja a sütési időt, így a tűpróba a biztos.
9. Ha a kuglóf langyosra hűlt, borítsuk ki a formából és porcukorral szórva tálaljuk.

Mázli cica is bepróbálkozott...
Ez a desszert egy pohár finom pezsgővel tökéletes megkoronázása lehet a karácsonyi vacsorának! Remélem idén sokatok menüjébe bekerül!

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: