kuglóf,

Narancsos kuglóf étcsokoládéval és pirított dióval

december 15, 2018 Édesmindegy blog 0 Comments


A narancs nálam a tél meghatározó íze, szeretem mindenbe belecsempészni, akár még a teába is ezt facsarom citromlé helyett. Épp ezért nem múlhat el ez az évszak narancsos kuglóf nélkül se. Ha meg már narancs, kell mellé egy kis csoki is, így lesz igazi a recept!

Az új kuglóf formámat (itt csaphattok le rá) még biztosan használni fogom a következő időszakban, mert most nagy a szerelem, és egy pezsgős-kakaós karácsonyi kuglóf recept már fel is került a blogra, amit itt olvashattok el.

Narancsos kuglóf étcsokoládéval és pirított dióval


Hozzávalók


300 g liszt
150 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
100 g tejföl
1 csomag sütőpor
50 g vaj
50 g kacsazsír
2 narancs leve
1 narancs héja
100 g étcsokoládé
50 g kandirozott narancs
1 marék pirított dió
Én mindig a Lidl Belbake kandírozott narancsot választom, nagyon finom sütikbe!

Elkészítés


1. Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra.
2. Egy marék diót aprítsunk durvára és száraz serpenyőben néhány perc alatt pirítsuk meg. Vigyázzunk, hogy ne égjen, ha már illatozik, le is húzhatjuk a tűzhelyről.

3. Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a sütőport, és a vaníliás cukrot.
4. Egy másik keverőtálban verjük habosra a tojásokat a kristálycukorral.
5. A tojásos keverékhez adjuk hozzá a felolvasztott vajat és zsírt, majd a tejfölt, a reszelt narancs héjat és a narancsok kifacsart levét. 
6. Ehhez a folyékony masszához adagoljuk hozzá a lisztes keveréket, és keverjük addig, míg homogén, csomómentes tésztát kapunk. Ha túl sűrűnek találjuk a tésztát, tovább lazíthatjuk még narancslével.
7. Keverjük a tésztába a pirított diót, a kandírozott narancs kockákat, és az étcsokit, amit a dióhoz hasonlóan aprítsunk durvára.
A táblás csoki helyett választhatunk csokicseppeket vagy pasztillát is, így egy kicsit egyszerűbb dolgunk lesz.

8. Öntsük a tésztát egy kivajazott kuglóf formába, és tűpróbával süssük kb. 50-60 percig.
9. Ha a kuglóf langyosra hűlt, borítsuk ki a formából és öntsük nyakon egy jó adag olvasztott étcsokoládéval, és már tálalhatjuk is!

Ez a kuglóf tökéletes választás a hűvös téli délutánokra egy finom kávéhoz, vagy akár egy kis nassolnivalónak a karácsonyi készülődés mellé. Sőt, ha valaki jobban szereti a könnyed ízeket, akkor a pezsgős-csokis kuglóf helyett ezt is jó szívvel ajánlom az ünnepi asztalra, biztos, hogy a család örülni fog neki a halászlé és a töltött káposzta után! 

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: