ázsiai konyha,

RECEPT | Padthai - így készül az eredeti thai tészta

szeptember 21, 2019 Édesmindegy blog 0 Comments


Tudom, ezer éve nem volt receptes poszt a blogon, szégyellem is magam. De be kell vallanom, a nyár nálam nem a nagy evések, de pláne nem a nagy főzések évszaka. Őszintén szólva a 33 fokos lakásban nem sok kedvem szokott lenni a tűzhely mellett állni, így a forró hónapokat kihúzom más megoldásokkal, többnyire étel rendeléssel, szendviccsel és salátával.

Most viszont végre normalizálódni látszik a helyzet, és egyből kedvet kaptam a főzőcskézéshez. Rég elhatároztam, hogy az oly sokszor házhoz rendelt padthait magam is megtanulom elkészíteni, ennek most jött el az ideje. Azt gondoltam, sok kísérletezésre lesz szükség, de már az első is olyan jól sikerült, hogy szeretném megosztani veletek a receptet

Az a legjobb ebben az ételben, hogy egyéni ízlés alapján millióféleképpen variálható, de alapreceptnek azt gondolom, ez szuper kiindulási pont. Én most csak répát használtam, de számtalan zöldségféle kerülhet bele, ha zöldíteni szeretnénk az ételen, így például pak choi, mungóbabcsíra, jégcsapretek, stb. Hús helyett pedig gyakran készítik tofuval, ha szeretitek, érdemes azzal is kipróbálni.

Ja, és azt még nem is mondtam, hogy kevesebb, mint fél óra alatt össze lehet pattintani ezt a csodakaját, így tökéletes, ha valami gyors vacsira vágyunk egy fárasztó nap után!

Hozzávalók


  • 25 dkg rizstészta
  • 1 ek tamarind
  • 0,5 dl halszósz
  • 0,5 dl víz
  • 1 ek nádcukor
  • 1 ek kókusztej
  • 20 dkg csirkemell
  • 20 dkg rák
  • friss chili
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 ujjnyi gyömbér
  • 1 szál répa
  • 2 tojás
  • 2 szál újhagyma
  • lime

Egy kis Asia Center haul, itt a legegyszerűbb minden hozzávalót beszerezni. A rizstészta, tamarind paszta és halszósz mellett hazajött velem egy kis himalája só, na meg néhány smack leves, amikből ezer féle kapható kint. Főként a K-Food Shopot és a vele szemben található üzletet ajánlom a különlegességek beszerzéséhez.


Elkészítés


0. A tésztát készítsük el a csomagoláson írottak szerint. A legtöbbet nem kell főzni, csak forró vagy szobahőmérsékletű vízbe áztatni.

1. A szószhoz egy lábasban forraljuk össze a tamarindot, halszószt, vizet, nádcukrot, kókusztejet.

2. A csirkemellet kockázzuk fel, a fokhagymát és a gyömbért tisztítsuk meg és vágjuk apróra, az újhagymát karikázzuk fel, a répát vágjuk vékony csíkokra. Fontos, hogy minden legyen előkészítve, mivel innentől kezdve begyorsulnak a folyamatok, és pikk-pakk szükség lesz minden hozzávalóra abban az állapotában, ahogy a wokba kell kerülnie.

3. Egy wokban hevítsünk 2 evőkanál olajat (én kókuszt használtam, de szezámolaj a legjobb), majd pirítsuk meg rajta 3-4 perc alatt a csirkemell kockákat.

4. Ezután adjuk hozzá a garnélarákot és pirítsuk további 2-3 percig, míg szép rózsaszín nem lesz.

5. Adjuk a húsokhoz a felaprított gyömbért, fokhagymát és a répát, ízlés szerint chilit, majd pirítsuk őket együtt 1-2 percig.

6. Ha megpirultak, mindent igazítsunk a wok egyik oldalába, és az üres helyre üssünk 2 tojást, süssük meg, mintha rántottát készítenénk. Ha a tojás teljesen átsült, keverjük össze a wokban lévő dolgokkal.

7. Ezután jöhet rá a tészta, az előre összefőzött padthai szósz, és a felkarikázott újhagyma fele. Az egészet jó alaposan forgassuk össze, hagyjuk egy kicsit átpirulni.

8. Tálaláskor szórjuk meg a maradék újhagymával, egy kevés mozsárban összetört pirított mogyoróval, locsoljuk meg friss lime-mal, és szórjunk rá apróra vágott friss koriandert.

Kész is! Ezután jöhet az elismerések bezsebelése. Ha tetszett a recept, köszönöm, ha megosztod ismerőseiddel is. Ha pedig el is készíted, mindenképp írd meg, hogy ízlett!


- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: