bazsalikom,

Bazsalikomos epres pite

május 16, 2017 Édesmindegy blog 0 Comments


Ezt a pitét már néhányszor megsütöttem, és mindig nagyon jól sikerült, így most megosztom veletek is a receptet. Azért szeretem, mert könnyen elkészíthető, egyszerű, és nagyon finom. Az egyszerű alatt azt értem, hogy kb. 20-30 perc alatt összeállítható, a sütésre azonban közel másfél órát kell szánni, így mielőtt nekiálltok, ezt kalkuláljátok be! Amiért még szeretem ezt a receptet az az, hogy "újrahasznosítható", hisz bármilyen gyümölccsel süthetjük: meggyel, cseresznyével, barackkal, szilvával, almával, málnával.

Az egyik kedvenc gyümölcsöm egyébként az eper, szóval minden évben tűkön ülve várom, hogy kezdődjön a szezon. Igyekszem magában is minél többet fogyasztani belőle, de nagyon szeretem turmixban, smoothie-ban, zabkásában is. És ebben a süteményben, vagy az Anyukám által készített eperhabos túrógombóc formájában... 😛

Akárhányszor pitét sütök, eszembe jut gyerekkorom egyik kedvenc meséje, a Hófehérke. Én is valahogy így érzem magam pitesütés közben:

Na de nem csigázlak tovább benneteket, jöjjön a lényeg! 😊

Bazsalikomos epres pite recept

Hozzávalók

A tésztához:
12,5 dkg vaj
30 dkg liszt
1 teáskanál só
fél dl víz


A töltelékhez:
50 dkg eper
80 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg liszt
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál gyömbér
5 levél bazsalikom (elhagyható, ha valaki nem szereti)
5 dkg margarin

Olyan guszta, hogy már így is felfalnám! Na és az illata...!😍

Elkészítés

1. Összemorzsoljuk a margarint és a lisztet, hozzátesszük a sót. Ezután apránként elkezdjük adagolni a vizet és összegyúrjuk a tésztát.
2. Ha a tészta összeállt, két adagra osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk és a kivajazott piteformában elegyengetjük, ha szükséges, a széleit levágjuk.
3. A tészta másik felét is kinyújtjuk kb. akkorára, mint a pite forma, és kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk.
4. Összeállítjuk a tölteléket. A megmosott epreket felnegyedeljük, vagy nyolcadokra vágjuk, méretétől függően. 
5. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrokat, a fahéjat és a gyömbért. Ehhez hozzáöntjük az epret és az apróra vágott bazsalikomot. Az egészet összekeverjük, míg az eper átitatja a lisztes keveréket.

Amint látjátok, nem igazán volt tematika a rácsozásban. Ahogy esett, úgy puffant alapon történt. 😅

6. A tölteléket elegyengetjük a formában, és ráteszünk néhány darabka margarint, majd a felcsíkozott tésztából elkészítjük a rácsot.
7. 180°C-on 70-80 percig sütjük, míg a tészta aranybarna nem lesz.

Sütés közben az ember alig bír magával, olyan fantasztikus illat lengi be az egész lakást! A fahéj, a bazsalikom és az eper elegye egészen mámorító. 

Ideális esetben vanília fagyival, langyosan tálaljuk, de természetesen anélkül is minden további nélkül fogyasztható. 😄

Ha ilyen aranybarnára sült, akkor jó! Ez nem túl omlós, inkább ropogós tészta, a rácsok legalábbis ropogósra sülnek. 😊


- Orsi



You Might Also Like

0 megjegyzés: