desszert,

Tejberizs levendulás őszibarack szósszal

július 04, 2017 Édesmindegy blog 0 Comments

Tejbegrízt szerettem volna főzni vacsorára, de rájöttem, hogy legutóbb elhasználtam az összes grízt. Mivel az már nagyon kívántam valami hasonlót (ahogy otthon mondanánk, "rá voltam ehűdve"), ezért tejberizs mellett döntöttem, még akkor is, ha így egy kicsit hosszabb ideig tartott elkészíteni a vacsit.

Volt itthon gyönyörű érett őszibarackom, ezért úgy gondoltam, hogy a klasszikus fahéj/kakaó/lekvár feltét helyett ebből készítek hozzá valami különlegesebbet. Így született meg az őszibarack szósz ötlete, amire nem találom a megfelelő szavakat egyébként az állagát illetően. Kicsit szétfő, de kicsit darabos. Olyan, mint egy egészen gyors lekvár, ami nincs lepaszírozva, de ragacsos, édes, karamelles, és elképesztően friss.

Az ízesítéséhez levendulamézet, gyömbért és fahéjat és citromot használtam, illetve került bele egy kevés (tényleg csak egy kupaknyi) fehérbor, még az elején. Frenetikus lett. Az ilyen ételek után szoktam azt mondani, hogy ha lehetne, feleségül venném magam. 😅

Tejberizs levendulás őszibarack "lekvárral"


Hozzávalók a tejberizshez


kb. 20 dkg rizs (én rizottó rizsből készítem ezt is)
víz
tej
cukor ízlés szerint 
egy csomag vaníliás cukor
pár csepp vanília aroma (vagy egy rúd vanília kikapart belseje)
csipet só

Hozzávalók a levendulás őszibarack szószhoz


2 őszibarack (vagy nektarin)
1 teáskanál levendulaméz
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál gyömbér
1 nagyon kevés (kupaknyi) fehérbor
szükség esetén kevés víz
egy fél citrom leve


Elkészítés


1. A rizst megmossuk, majd feltesszük főni annyi vízben, ami egy ujjnyival több a rizsnél. Nem tudok pontos arányokat, sose mérem le se a rizst, se a vizet, se a tejet. 

2. Ha elfőtt a víz, elkezdjük felönteni tejjel. Én kb. úgy készítem, mint a rizottót, apránként öntögetem fel. Ha elfőtt, újra öntök hozzá. Közben hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, vaníliát (vagy kivonatot) és a csipet sót is. Cukorból én csak nádcukrot és eritritet tartok itthon (meglepő egy hedonista szájából, aki amúgy mindenhol máshol gond nélkül tolja be a finomított cukrot is, ugye? 😂). Ehhez nádcukrot használtam, mert ennek van egy enyhén karamelles íze, ami nagyon jól passzol az édességekhez.

3. Rendszeres kevergetés mellett alacsony lángon főzzük a tejberizst, és fokozatosan adagoljuk hozzá tejet, amíg a rizs teljesen meg nem puhul. 

4. Közben hozzálátunk az őszibarack szószhoz. Ehhez felkockázzuk a barackokat, igény szerint meg is pucolhatjuk őket. Én most ezt kihagytam, mert nem jött le könnyen a héjuk és nem volt türelmem hozzá. Mivel már szép sötétek voltak, ettől lett ilyen gyönyörű intenzív színe a mártásnak.

5. Felhevített serpenyőbe dobjuk a kockázott barackot és egy kicsit megpirítjuk, hagyjuk, hogy a benne lévő cukor karamellizálódjon. Ezután öntjük rá a kevés fehérbort, hogy ezzel feloldjuk a pörzsanyagokat, vagy az esetleg leragadt karamellt.

6. Én itt hozzáadtam egy egészen kevés vizet, mert a barack leve teljesen elfőtt. Ezután belekverjük a levendulamézet, a fűszereket, valamint a citromot.  

7. Addig főzzük alacsony lángon, amig krémes, egészen lekvárszerű lesz, de még fellelhetőek benne a barack darabkák. 

8. Nálam kb. egyszerre készült el így a tejberizs és a levendulás őszibarack.

Én langyosra hűlve szeretem fogyasztani, mert nagyon alattomos módon meg tudja égetni az ember száját. A savanykás őszibarackos mártás remek párost alkotott az édes, vaníliás tejberizzsel.

Próbáljátok ki! ☺

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: