esztergom,

Ebéd a föld alatt: az esztergomi Prímás Pincétől a szánk is tátva maradt!

augusztus 15, 2017 Édesmindegy blog 0 Comments


Nem régiben Anyukámmal tettünk egy nagy túrát Budapest környékén, és ebédidőben - nagy szerencsénkre - épp Esztergomban jártunk. Mivel a Prímás Pincéről már korábban is hallottam, nem volt kérdés, hogy ide térjünk be.

Első benyomásunk a Prímás Pincéről


Érkezésünkkor a teraszon ültünk le, de mivel elég meleg volt, és a felszolgáló hölgy is erősen javasolta, végül bementünk a hűvös épületbe. Az ajtón belépve a lélegzetünk is elakadt, mindenre számítottunk, csak erre nem!😮

A fotók nem adják vissza, de hatalmas étteremről beszélünk, akár alapterület, akár belmagasság tekintetében.
A Prímás Pince a Bazilika dombja alatt található, és úgy néz ki belülről, mint egy altemplom, óriási belmagassággal, tégla boltívekkel. Egészen monumentális, de lehengerlően szép! A berendezés is nagyon tetszett, óriási csillárok és modern lámpák, bútorok teszik még különlegesebbé az enteriőrt.

A Prímás Pincéről tudni kell, hogy nem csak étteremként működik, hanem Turisztikai és Bor Kulturális központ, és egészen lenyűgöző borászati kiállítás tekinthető itt meg. A Borvidékek Alagútja elnevezésű kiállításon a Kárpát-medence borvidékeit ismerhetjük meg. Érdemes itt elidőzni egy kicsit a kulináris élvezetek után.
Borvidékek Alagútja a Prímás Pince Turisztikai és Bor Kulturális kiállításon
Na de kanyarodjunk vissza az ebédünkhöz. Az étlapon ínycsiklandozó fogások sorakoztak fel, nem volt könnyű dolgunk a választásnál, ám az már az elején egyértelművé vált, hogy vissza kell térnünk ide, hogy a most kimaradt ételeket egy következő körben kóstolhassuk meg.

Miket ettünk a Prímás Pincében?


Anyukám választása a citrusos rántott borjúlábra esett, amit friss salátával kínáltak az étlapon. Az előételek között szerepel, de kis és nagy adag is kérhető, így tökéletesen megállja a helyét főfogásként is. Megkóstoltam, és mivel nagyon meleg nap volt a kis kiruccanásunkkor, kifejezetten jól esett a hús citrusossága, és a saláta is frissítő volt mellé. A húsnál tartottam attól, hogy egy, a tálaláshoz mellékelt citromkarika adja majd a citrusosságot, de nem igazolódott be a félelmem, nem csak ennyitől kapta meg a savanykás ízt a hús. A kis adag 1290 Ft-ba került, meglepően kedvező volt.

Citrusos borjúláb friss salátával
Én egy kicsit nehezebb fogást választottam - gondoltátok volna?😅 -, ami 'A Ház különleges ajánlata!' jelzővel hívta fel magára a figyelmemet. A prímási szarvas burger húsos szalonnával, kovászolt bucival, erdei gyümölcsös káposztasalátával, pirított gombás majonézzel, érlelt sajttal és salátával leírhatatlanul finom volt. Óriási adag volt, nehezen küzdöttem meg vele, de minden falat a mennyországba repített. A húspogácsa monumentális egyed volt, már azzal jól laktam, ahogy ránéztem, de a szalonnával és az érlelt, olvadt sajttal való elegye adta meg azt az igazi #foodorgasm érzést. Kifejezetten tetszett, hogy a káposztasaláta nem külön, hanem magában a burgerben érkezett meg. A friss saláta köret nagyon jól állt neki, és az i-re a pontot a bogyós gyümölcsök tették fel a tányéron. Fejedelmi burger volt, ennek ellenére csak 2990 Ft-ot fizettünk érte, ami néhány fővárosi burgerezőhöz mérten is igen korrekt ár. 

A Prímás Pince különleges ajánlata: szarvas burger 
Bár a burger után azt éreztem, hogy egy falat sem fér belém, már "sajnos" a rendeléskor előre kinéztem (és persze meg is rendeltem 🙈) a desszertet, így ez még hátra volt. A desszertek közül is nehéz volt választani, mert szívem szerint mindet megkóstoltam volna, de volt valami, ami mégis egyértelművé tette a döntést: a levendula. Levendulás fehér csoki mousse-t kértem sárgadinnye raguval és meggy fagylalttal. És nagyon nehéz lesz nem újra ezt rendelni a következő látogatáskor, annyira de annyira jó volt! Egyszerre volt édes és sós, fanyar és gejl, friss és krémes. Egyszerűen minden volt! Az ízlelőbimbóim már a burgernél is sokkot kaptak, itt pedig már fel sem tudták dolgozni ezt a rengeteg információt. Rájöttem, hogy a levendula és a sárgadinnye remek párost alkotnak, és a sót nem csak a karamellhez szeretem, de a fehércsoki mousse-hoz is. A desszertek mindegyike 990 Ft-os áron szerepel az étlapon. 

Levendulás fehércsokoládé mousse

Ajánlom-e a Prímás Pincét? 


Nem kérdés! Sőt, egyenesen azt mondom, nem csak akkor, ha épp Esztergomban jártok, hanem azt ajánlom, hogy menjetek el Esztergomba a Prímás Pincébe, és ha már ott jártok, nézzetek szét utána a városban is. 😀 A vendéglátással is maximálisan elégedett voltam, pont olyan, ahogy szeretem: udvarias, rettentően figyelmes, mégsem tolakodó. Egy ilyen helyen minden vendég úgy érezheti magát, mintha ő lenne a figyelem középpontjában, de nincs annyira körülrajongva, hogy már feszengjen miatta, és sietősen távozzon.


Prímás Pince elérhetőségei


Facebook: /https://www.facebook.com/primaspince/
Web: http://www.primaspince.hu/


- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: