bailey's,

Még mindig keresed a tökéletes házi Bailey's receptjét? Megtaláltad!

december 18, 2017 Édesmindegy blog 4 Comments


A Bailey's-hez sok szép emlékem fűződik. Ez volt az első alkoholos ital, amibe néha-néha belekortyolhattam szülői engedéllyel már gyerekként is. Emlékszem, mennyire elvarázsolt az íze, igazi ünnepnap volt számomra, ha a poharamba került. Természetesen - ahogy most sem -, gyerekkoromban sem az alkoholtartalma miatt kedveltem ezt a krémes italt. A selymes, lágy íze volt az, ami teljesen rabul ejtett.

A családban évek óta hagyomány, hogy nem megvásároljuk, hanem házilag készítjük el a Bailey's-t karácsonyra. Akarom mondani, készítem... Mert hogy ezt én vezettem be, és én is tartom a mai napig. Idén még elmaradtam vele, így csak tavalyi fotókkal szolgálhatok illusztráció gyanánt, de mindenképp időben szerettem volna megosztani veletek a kedvenc receptem, hogy ti is elkészíthessétek az ünnepekre!

A tökéletes házi Bailey's receptje


Hozzávalók (1 literhez)


500 ml habtejszín
300 ml tej (1,5%-os)
100 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kávéskanál vanília aroma
2 dl whiskey
1 csomag Aranka mogyorós krémpor

Elkészítés


1. A tejet, a tejszínt, a cukrot és a vaníliás cukrot egy lábasban felmelegítjük, de nem forraljuk. Addig kell melegíteni, míg a teteje picit gyöngyözni kezd, de még nem forr. Ha már kellően forró, félretesszük hűlni.
2. Keverjük össze a whiskey-t és a mogyorós krémport.
3. Ha kihűlt a tejes-tejszínes keverék, egy nagy tálban mindent jó alaposan keverjünk össze, adjuk hozzá a vanília aromát is.
4. Töltsük egy üvegbe, vagy akár több kis üvegbe, ha ajándékba szánjuk, és hűtőbe téve hagyjuk néhány napig állni, hogy összeérjenek az ízek.

Ahogy látjátok, nem nagy ördöngösség elkészíteni, de garantálom, hogy mindenkit levesz majd a lábáról. Az alapreceptet jó pár évvel ezelőtt találtam, és azóta a mennyiségekkel az állagát is tökéletesre csiszoltam, emlékszem, az első évben olyan sűrű lett, mint egy puding, ma viszont már selymesen folyékony, amilyennek lennie kell. Eleinte nagyon tartottam a mogyorós krémportól, nem akartam egy mogyoró ízű italt kapni, ami aztán mehet a lefolyóba, de utólag rájöttem, hogy ettől lesz tökéletes ez a házi Bailey's. Sokan kakaóporral, kávéval készítik, de mivel ez se nem csoki-, se nem kávélikőr, így nem igazán hasonlít az ízük.

Fontos infó, hogy bármilyen whiskey-t választhattok hozzá, nem kell bele a legdrágább fajta. Ha van otthon valamilyen, az is megteszi, de ha nincs, emiatt ne verjétek óriási költségekbe magatokat. Nálunk mindig csak ennyi készül, de a mennyiségek arányos növelésével akár egy egész üveg whiskey-ből is készíthetitek, így biztosan kitart az ünnepek végéig!

Ez az ital főként a hölgyek kedvence, de nálunk a család férfi tagjai is repetát szoktak kérni, ami mindig nagy elismerés számomra. Én nagyon ajánlom, hogy készítsétek el ajándékba is, egy csinos kis üvegben nagyon kedves meglepetés lehet! Ne felejtsétek el csatolni mellé a receptet is, mert biztos, hogy kérni fogják! 😉

Ugye ti is kipróbáljátok idén?

- Orsi

You Might Also Like

4 megjegyzés:

  1. Szia
    Azt szeretnèm megkèrdezni a likörhöz hàny dekàs a mogyoros krèmpor ami kell bele ?

    VálaszTörlés
  2. Baley's Ír krémlikőr. Kávés, whiskys ital... itt meg nyoma sincs a kávénak. Persze, lehet finom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A Bailey's soha nem volt kávés, nem is tartalmaz, az ízében sem köszön vissza, habár sokan asszociálnak rá. Ez egy tejszínes, és ahogy írtad, whiskey-s krémlikőr, de nem tartalmaz kávét, még aroma formában sem. Így tehát természetesen a házi Bailey's-ben sincs keresnivalója ennek az összetevőnek, ezért is nem szerepel a receptben. Az akkor egy whiskey-s kávélikőr lenne. Javaslom, hogy próbálj ki egy kávélikőrt, és ezt a receptet, majd vesd össze az eredetivel, hogy melyik ízvilága közelíti jobban. Hidd el, a kávés hasonlítani sem fog. :) Ettől még a kávés likőrök is finomak persze, csak semmi közük a Baileys'hez.

      Törlés