chili con carne,
A chili con carne-nak, vagyis a chilis babnak nagyon sok változata létezik, szinte minden háznál máshogy készítik. Az én kedvenc verzióm sok receptből, sok kísérletezés után állt össze, de számomra ez a tökéletes.
1 kg darált hús (sertés vagy marha)
1 nagy fej vöröshagyma
1 fej (8-10 gerezd) fokhagyma
2 konzerv vörös bab
1 konzerv kukorica
1 konzerv hámozott paradicsom
150g sűrített paradicsom
1 ek cukor
1 ek holland kakaópor
1 kk fahéj
1 kk chili
1 kk Erős Pista
babérlevél
só
bors
friss petrezselyem
1. Az apróra vágott hagymákat olívaolajon egy nagy serpenyőben (én wokban szoktam) megpirítjuk.
2. Ezután jöhet rá a husi, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig sütjük.
3. Ha a hús teljesen átpirult, és már nincsenek benne nyers részek, ráöntjük a paradicsom konzervet és a sűrített paradicsomot, hozzáadunk egy evőkanál cukrot.
4. Hozzákeverjük a lecsöpögtetett kukorica és bab konzerveket.
5. Ezután jöhetnek a fűszerek: 1-2 babérlevél, szárított (vagy akár friss) chili, fahéj, apróra vágott friss petrezselyem, és a lényeg, egy evőkanál holland kakaópor. Ettől a színe is sokkal intenzívebb lesz, és hihetetlenül különleges ízt ad neki. Aki nem tudja, sose jön rá, hogy mitől ilyen finom, mert nem lesz csoki íze.
6. Akinek a chili nem elég, tehet még bele Erős Pistát, ahogy én is szoktam. Magyarok vagyunk, kell valami hungarikum a mexikói ételekbe is.
7. Jó alaposan összerotyogtatjuk a ragut, majd magában egytálételként, vagy köret mellé (rizs, bulgur) tálaljuk.
Bevallom, én magában szeretem a legjobban, a tetején tejföllel. Néha - mikor eszembe jut venni hozzá - cheddar sajtot is reszelek rá. Mióta kaptam egy üveg Cholulát, vagyis zöld chili szószt Amerikából kedves barátnőmtől, azóta ez is kerül rá tálaláskor. Itt kérném egyben a segítségeteket: ha van bármi infótok arról, hogy itthon hol lehet kapni Cholulát, áruljátok el nekem, mert teljesen ráfüggtem! 🙈😀
Chili con carne - ahogy én készítem
A chili con carne-nak, vagyis a chilis babnak nagyon sok változata létezik, szinte minden háznál máshogy készítik. Az én kedvenc verzióm sok receptből, sok kísérletezés után állt össze, de számomra ez a tökéletes.
Chili con carne - chilis bab kakaóval és fahéjjal
Hozzávalók
1 kg darált hús (sertés vagy marha)
1 nagy fej vöröshagyma
1 fej (8-10 gerezd) fokhagyma
2 konzerv vörös bab
1 konzerv kukorica
1 konzerv hámozott paradicsom
150g sűrített paradicsom
1 ek cukor
1 ek holland kakaópor
1 kk fahéj
1 kk chili
1 kk Erős Pista
babérlevél
só
bors
friss petrezselyem
Elkészítés
1. Az apróra vágott hagymákat olívaolajon egy nagy serpenyőben (én wokban szoktam) megpirítjuk.
2. Ezután jöhet rá a husi, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig sütjük.
3. Ha a hús teljesen átpirult, és már nincsenek benne nyers részek, ráöntjük a paradicsom konzervet és a sűrített paradicsomot, hozzáadunk egy evőkanál cukrot.
4. Hozzákeverjük a lecsöpögtetett kukorica és bab konzerveket.
5. Ezután jöhetnek a fűszerek: 1-2 babérlevél, szárított (vagy akár friss) chili, fahéj, apróra vágott friss petrezselyem, és a lényeg, egy evőkanál holland kakaópor. Ettől a színe is sokkal intenzívebb lesz, és hihetetlenül különleges ízt ad neki. Aki nem tudja, sose jön rá, hogy mitől ilyen finom, mert nem lesz csoki íze.
6. Akinek a chili nem elég, tehet még bele Erős Pistát, ahogy én is szoktam. Magyarok vagyunk, kell valami hungarikum a mexikói ételekbe is.
7. Jó alaposan összerotyogtatjuk a ragut, majd magában egytálételként, vagy köret mellé (rizs, bulgur) tálaljuk.
Bevallom, én magában szeretem a legjobban, a tetején tejföllel. Néha - mikor eszembe jut venni hozzá - cheddar sajtot is reszelek rá. Mióta kaptam egy üveg Cholulát, vagyis zöld chili szószt Amerikából kedves barátnőmtől, azóta ez is kerül rá tálaláskor. Itt kérném egyben a segítségeteket: ha van bármi infótok arról, hogy itthon hol lehet kapni Cholulát, áruljátok el nekem, mert teljesen ráfüggtem! 🙈😀
0 megjegyzés: