kuglóf,
A csoki-narancs mániámról már meggyőződhettetek az előző keksz receptnél, de most nem akartam teljesen ugyanazt a témát feszegetni, így az étcsokit fehérre cseréltem. Nagyon szeretem a kuglófokat, főként az egyszerűségük miatt. Egy könnyű kevert tésztáról van szó, amit bárhogy ízesíthetünk. Elrontani nehéz, mutatós, és nagyon kapós!
250 g vaj
250 g liszt
120 g cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 tasak sütőpor
4 tojás
1 narancs reszelt héja
1 narancs húsa
50 g kandírozott narancshéj
100 g fehércsokoládé
csipet só
1. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra.
2. A puha vajat és a cukrot robotgéppel habosra verjük.
3. Beleütjük az egész tojásokat és tovább keverjük a masszát, míg jó habos lesz.
4. A tojásos-vajas krémhez több részletben hozzáadjuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet és folyamatos keverés mellett eldolgozzuk, míg csomómentes nem lesz.
5. A narancs lereszelt héját, a felkockázott húsát, az apró kockákra vágott fehér csokoládét és a kandírozott narancshéjat hozzáadjuk a tésztához és alaposan elkeverjük benne.
6. Egy kivajazott, kilisztezett kuglóf formába öntjük a masszát, majd 60 percig sütjük. 20-25 perc után a kuglóf tetejét letakarjuk egy darab alufóliával, hogy ne égjen meg sülés közben. Egy óra után tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
7. Ha kész, megvárjuk míg kihűl, ekkor már kiboríthatjuk a formából.
Tálalás előtt olvasztott csokoládéval, cukormázzal is díszíthetjük, szórhatunk rá még kandírozott narancshéjat, vagy díszítő cukrot. Én most csak porcukorral szórtam meg.
Szerintem ez a kuglóf tökéletesen megállja a helyét a karácsonyi asztalon desszertként. A fehér csokoládé darabkák szépen elolvadnak a tésztában sülés közben, és fantasztikus narancs illat terjeng tőle az egész házban. Nálunk nagy sikert aratott, szinte az egész elfogyott, míg langyos volt.
Próbáljátok ki!
Karácsonyi kuglóf naranccsal és fehér csokoládéval
A csoki-narancs mániámról már meggyőződhettetek az előző keksz receptnél, de most nem akartam teljesen ugyanazt a témát feszegetni, így az étcsokit fehérre cseréltem. Nagyon szeretem a kuglófokat, főként az egyszerűségük miatt. Egy könnyű kevert tésztáról van szó, amit bárhogy ízesíthetünk. Elrontani nehéz, mutatós, és nagyon kapós!
Fehér csokoládés narancsos kuglóf
Hozzávalók
250 g vaj
250 g liszt
120 g cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 tasak sütőpor
4 tojás
1 narancs reszelt héja
1 narancs húsa
50 g kandírozott narancshéj
100 g fehércsokoládé
csipet só
Elkészítés
1. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra.
2. A puha vajat és a cukrot robotgéppel habosra verjük.
3. Beleütjük az egész tojásokat és tovább keverjük a masszát, míg jó habos lesz.
4. A tojásos-vajas krémhez több részletben hozzáadjuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet és folyamatos keverés mellett eldolgozzuk, míg csomómentes nem lesz.
5. A narancs lereszelt héját, a felkockázott húsát, az apró kockákra vágott fehér csokoládét és a kandírozott narancshéjat hozzáadjuk a tésztához és alaposan elkeverjük benne.
6. Egy kivajazott, kilisztezett kuglóf formába öntjük a masszát, majd 60 percig sütjük. 20-25 perc után a kuglóf tetejét letakarjuk egy darab alufóliával, hogy ne égjen meg sülés közben. Egy óra után tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
7. Ha kész, megvárjuk míg kihűl, ekkor már kiboríthatjuk a formából.
Tálalás előtt olvasztott csokoládéval, cukormázzal is díszíthetjük, szórhatunk rá még kandírozott narancshéjat, vagy díszítő cukrot. Én most csak porcukorral szórtam meg.
Szerintem ez a kuglóf tökéletesen megállja a helyét a karácsonyi asztalon desszertként. A fehér csokoládé darabkák szépen elolvadnak a tésztában sülés közben, és fantasztikus narancs illat terjeng tőle az egész házban. Nálunk nagy sikert aratott, szinte az egész elfogyott, míg langyos volt.
Próbáljátok ki!
0 megjegyzés: