kuglóf,

Karácsonyi kuglóf naranccsal és fehér csokoládéval

december 07, 2017 Édesmindegy blog 0 Comments


A csoki-narancs mániámról már meggyőződhettetek az előző keksz receptnél, de most nem akartam teljesen ugyanazt a témát feszegetni, így az étcsokit fehérre cseréltem. Nagyon szeretem a kuglófokat, főként az egyszerűségük miatt. Egy könnyű kevert tésztáról van szó, amit bárhogy ízesíthetünk. Elrontani nehéz, mutatós, és nagyon kapós!

Fehér csokoládés narancsos kuglóf


Hozzávalók


250 g vaj
250 g liszt
120 g cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 tasak sütőpor
4 tojás
1 narancs reszelt héja
1 narancs húsa
50 g kandírozott narancshéj
100 g fehércsokoládé
csipet só

Elkészítés


1. Előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra.
2. A puha vajat és a cukrot robotgéppel habosra verjük.
3. Beleütjük az egész tojásokat és tovább keverjük a masszát, míg jó habos lesz.
4. A tojásos-vajas krémhez több részletben hozzáadjuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet és folyamatos keverés mellett eldolgozzuk, míg csomómentes nem lesz.
5. A narancs lereszelt héját, a felkockázott húsát, az apró kockákra vágott fehér csokoládét és a kandírozott narancshéjat hozzáadjuk a tésztához és alaposan elkeverjük benne.
6. Egy kivajazott, kilisztezett kuglóf formába öntjük a masszát, majd 60 percig sütjük. 20-25 perc után a kuglóf tetejét letakarjuk egy darab alufóliával, hogy ne égjen meg sülés közben. Egy óra után tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
7. Ha kész, megvárjuk míg kihűl, ekkor már kiboríthatjuk a formából.

Tálalás előtt olvasztott csokoládéval, cukormázzal is díszíthetjük, szórhatunk rá még kandírozott narancshéjat, vagy díszítő cukrot. Én most csak porcukorral szórtam meg.

Szerintem ez a kuglóf tökéletesen megállja a helyét a karácsonyi asztalon desszertként. A fehér csokoládé darabkák szépen elolvadnak a tésztában sülés közben, és fantasztikus narancs illat terjeng tőle az egész házban. Nálunk nagy sikert aratott, szinte az egész elfogyott, míg langyos volt.

Próbáljátok ki!

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: