lepcsánka,

Tócsni, lepcsánka, macok - az ezer nevű burgonyalepény, ahogy én készítem

február 16, 2018 Édesmindegy blog 0 Comments


A minap posztoltam a blog oldalára egy nagy halom tócsniról készült fotót, és megkérdeztem, ki hogyan hívja ezt a finomságot, hisz tudom, hogy millió neve van. Az egyik legegyszerűbb és legfinomabb dolog, ami burgonyából készíthető, nálunk kedvelt vacsora.

Először nem írtam hozzá receptet, mert azt gondoltam, olyan közismert, hogy nem szükséges, mindenkinek a kisujjában van. De miután többen is kérték, most leírom, hogy készítem én a tócsnit.

Tócsni / lapcsánka recept


Hozzávalók


6-8 szem krumpli
2 tojás
liszt (amennyit felvesz)
bors
5-6 gerezd fokhagyma

Elkészítés


1. A krumplit lereszeljük. Én robotgépben szoktam, a krumpli felét nagy lyukú, felét pedig kis lyukú reszelőn. Kézi reszelőn csak a nagy lyukú oldalt használtam.
2. A lereszelt krumplit kicsit besózzuk (vigyázzunk, ne sózzuk el, mert nem mossuk le utána!) és egy szűrőben néhány percig állni hagyjuk, hogy levet eresszen. A levét végül jól kicsavarjuk.
3. A kicsavart krumplit egy nagy tálba tesszük, hozzáütünk két tojást, belepréseljük a fokhagymát, ízlés szerint borsozzuk, ha igényli, tovább sózzuk.
4. Elkezdjük hozzáadagolni a lisztet apránként addig, míg sűrű masszát kapunk.

Valahogy így kell kinéznie sütés előtt. 😊
5. Közben egy serpenyőben olajat hevítünk
6. A krumplis masszából egy-egy evőkanálnyit az olajba teszünk és laposra nyomkodjuk. Nálam általában 3-4 sül egyszerre a serpenyőben. Vigyázzunk, hogy a nyomkodáskor ne tapadjon le, és a tócsnik ne ragadjanak egymáshoz. 
7. Néhányszor megfordítjuk a tócsnikat, és 4-5 perc alatt aranybarnára, ropogósra sütjük őket.

Tálalhatjuk fokhagymás tejföllel, vagy más mártogatós krémmel, de magában is nagyon finom ropogtatni való. Sőt, húsos főételek mellé köretnek is jó választás lehet, ha már unjuk a pürét. 

Ha még nem ismeritek, feltétlenül próbáljátok ki! Garantálom, hogy utána bekerül a kedvenc receptjeitek közé.

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: