bodzaszörp,

Virágzik a bodza! | Mentás és bazsalikomos bodzaszörp recept

május 13, 2018 Édesmindegy blog 0 Comments


Gyerek koromban utáltam a bodza szagát, a bodzaszörp ízét, és mindent, ami bodzás volt. Pár éve azonban ez megváltozott, és ma már szinte minden vendéglátóhelyen bodzaszörpöt vagy bodzás limonádét rendelek magamnak. Tavaly anyukámmal úgy döntöttünk, kísérleti jelleggel mi magunk is belevágunk a bodzaszörp készítésbe, hiszen a kertünkben is sok található ebből a virágból.

Annyira jól sikerültek a szörpök, hogy idén nem volt kérdés, hogy újra nekiesünk és három jó nagy adaggal készítünk. Hogy miért három? Mert a sima bodzaszörp mellett mentás és bazsalikomos változat is készül nálunk. Szeretünk mindenbe egy kis csavart vinni, ezek a fűszerek pedig nagy kedvenceink és szintén megtalálhatóak a fűszerkertünkben.

Sajnos idén a mi bodzabokrainkat vastagon ellepték a levéltetvek, így elindultunk autóval, vödörrel, ollóval, hogy valahonnan máshonnan szerezzük be a szörp legfőbb alapanyagát. Sikerrel jártunk, nagyjából 25 métert kellett mindösszesen vezetnem a célig... 😅 Jól van na, nem tudtuk, hogy ilyen közel találni fogunk!

De nem csigázlak tovább benneteket, jöjjön a pofonegyszerű recept!

Bodzaszörp és bazsalikomos, mentás bodzaszörp recept


Hozzávalók

8 liter víz
4,5 kg cukor
egy nagy vödör bodzavirág (a Sparos/Lidl-s narancsos vödör megvan, mint mértékegység?)
1 ek citromsav
1 ek nátrium benzoát
6 db citrom (lehetőleg bio)
egy nagy marék mentalevél
egy nagy marék bazsalikom levél

Elkészítés

1. 0,5 kg cukrot egy nagy fazékban karamellizálunk. Vigyázzunk, hogy ne kapjon oda, mert akkor kesernyés lesz, és ezt nem szeretnénk.
2. Ha a cukor felolvadt, és aranybarna színt kapott, felöntjük 1 liter vízzel. 
3. A 7 liter vizet felforraljuk, hozzáadjuk a 4 kg cukrot. Ha a karamell is felolvadt, ezt is hozzákeverjük, és együtt cukorszirupot főzünk belőlük.
4. Ehhez hozzáadjuk a citromsavat és a nátrium benzoátot.
5. Ezalatt megtisztítjuk a bodzát, levagdossuk a felesleges vastagabb szárakat, arrébb tessékeljük a nem kívánatos élőlényeket, meg ilyesmi.
6. A bazsalikom- és a mentaleveleket csíkokra vágjuk, a citromokat vékony karikákra szeleteljük.
7. Ha a cukorszirup elkészült, szobahőmérsékletűre hűtjük.
8. A langyos cukorszirupot három egyenlő részre osztjuk. Mi ehhez idén három nagy befőttes üveget használtunk, de tavaly három nagy tálban készült a bodzaszörp.
9. A cukorszirupban elosztjuk a bodzavirágokat és a citromkarikákat egyenlő arányban. Az egyik adaghoz hozzáadjuk a mentaleveleket, a másikhoz pedig a bazsalikomot. Mindhármat jó alaposan elkeverjük, hogy a cukorszirup elfedje a virágokat.
10. Ezután négy napig hagyjuk állni a keverékeket. Érdemes minden nap átkavarni őket és kedvesen beszélni hozzájuk, mert akkor még finomabbak lesznek a végén.
11. A kész bodzaszörpöket leszűrve üvegekbe töltjük és fogyasztásig hűtőben tároljuk. Nálunk a tavalyi adag vége még nem rég fogyott el, és semmi baja nem volt, szóval tapasztalat alapján elmondható, hogy egy évig eláll.

Egy kis tipp: a Kik-ben és a Pepco-ban általában lehet kapni aranyos csatos üvegeket. Mi tavaly vettünk néhányat, így egy családi összejövetelen, kerti party-n ilyenekben kerül az asztalra a bodzaszörp, sokkal hangulatosabb így, mint egy sima műanyag palackban.

Ugye kipróbáljátok? 😊

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: