egri csillag weekend,

Programajánló | Egri Csillag Weekend & Food Truck Show

április 26, 2018 Édesmindegy blog 0 Comments


A hosszú hétvégét a Bükkben töltjük, és ma körülnéztem, hova tudnánk elmenni csámborogni a környéken, milyen programokkal készülnek a látogatók számára. Őszintén szólva nem túl sok mindent találtam, de az biztos, hogy a négy napos hétvége legnagyobb rendezvénye Egerben lesz. Hetedik alkalommal kerül ugyanis idén megrendezésre az Egri Csillag Weekend.

Egri Csillag Weekend & Food Truck Show


Hol máshol kerülhetne megrendezésre egy ilyen fesztivál, ha nem a város szívében, a Dobó téren? Az öt napos rendezvénysorozat április 27-én veszi kezdetét, és május 1-ig tart, ezalatt pedig 20 food truck jobbnál jobb fogásait kóstolhatjuk végig, hogy aztán a street food-ot 13 borászat nedűivel fojtsuk le.

Ha ez nem lenne elég, 15 koncert is várja a látogatókat, így garantáltan nem fog unatkozni, aki ellátogat hétvégén Egerbe!

Borászok listája
Demeter Borászat
Gál Lajos Pincészete
Gál Tibor Pincészet
Tóth Ferenc Pincészet
Juhász Testvérek Pincészete
St. Andrea Szőlőbirtok
Tarjányi Pince
Thummerer Pince
Petrény Winery
Besenyei Borház
Ostorosbor Pincészet
Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok
Tóth & Tóth Debrői Borok

Gasztro-fesztivál kiállítók/Food truckok/Street food-osok
Blue Bird (kávé)
Borkas (fröccs, pálinka, háziszörp)
CheChe Nemburger Truck (steak szendvicsek)
Kanálgép (hamburger)
Kolbice (kolbászok kenyértölcsérben ízesítéssel)
Las Vegans (vegán ételek)
Legenda (sör)
Meat&Sauce (mártott húsos szendvicsek)
Mexkitchen (mexikói)
PolaPola (csevap, pljeskavica)
Smoke&Meat (BBQ)
Spritzbar (Aperol, sör)
The Grilled Piggy (malacos szendvics)
Mr Funk (fánk)
Te Soft (fagyival töltött kürtöskalács)
Vespresso (kávé)
Waffelland (waffel)
Zing (hamburger)
Levendula (fagylalt)

De miért Egri Csillag?


Jöjjön egy kis gyorstalpaló az elmúlt évek sztárjáról, az Egri Csillagról. 2010-ben indult útjára a történet, amikor is az egri borászok úgy döntöttek, itt az ideje, hogy az Egri Borvidék ikonikus vörösborának, az Egri Bikavérnek párjaként megalkossanak egy fehér cuvée-t. Ennek a Bikavérhez hasonlóan szerettek volna egy márkanevet, így egy internetes pályázatot hirdettek, ahol 3500 javaslat érkezett. Ezek közül szakmai zsűri választotta ki végül a ma már jól ismert Egri Csillag nevet.

Ebben az évben el is készült az első tíz Egri Csillag, a nagy érdeklődésre való tekintettel pedig legendaíró pályázatot is hirdettek, melyet Csutorás Ferenc Csillagkunyhó című műve nyerte. A borokat azóta minden év március 15-én mutatják be, a nagyközönség számára pedig az Egri Csillag Fesztiválon válnak elérhetővé. 

A fehér cuvée-nek fontos feltételeknek kell megfelelnie, hogy viselhesse az Egri Csillag nevet. Legalább négyféle szőlőfajtából kell készülnie, és ezek mindegyikéből legalább 5, és maximum 50%-ot tartalmazhat a bor. Kikötés még, hogy a bor legkevesebb felét Kárpát-medencei fajtáknak kell adnia, mint például az olaszrizling, a leányka vagy a hárslevelű. Az illatos szőlőfajtákból (pl. cserszegi fűszeres, Irsai Olivér) legfeljebb 30%-ot tartalmazhat a házasítás.

Így születnek meg évről évre ezek a fantasztikus gyümölcsös, friss, könnyű fehér cuvée-k, amik a testes Bikavér méltó párjaként kaptak helyet a boltok polcain, és a borfesztiválokon is. A 7. Egri Csillag Weekend-en sok más mellett ezekből is kérhetünk kóstolót a jelenlévő borászok standjainál. Nyáriasan meleg időt jósolnak, így tökéletes választás lehet a kézműves hamburger és a jazz koncert mellé egy pohárka finom Egri Csillag!

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: