konyhagép,

A tea készítés titka - miért fontos a vízhőmérséklet és az áztatási idő?

november 18, 2019 Édesmindegy blog 0 Comments

(Szponzorált tartalom: a terméket a Russell Hobbs forgalmazójától kaptuk tesztelésre.)
A téli hónapokban nincs is kellemesebb, mint kényelmesen bekuckózni egy bögre forró teával egy fárasztó nap után. A nagy kérdés viszont az, mennyire legyen forró az a tea? Sokan gondolkodás nélkül rávágnák, hogy a teafiltereket, vagy a szálas teákat bizony jól le kell forrázni, bármilyen fajtáról is legyen szó. Pedig ez koránt sem igaz, sok teafajta igen érzékeny, és sokkal jobb ízélményt nyújthat, ha az igényeinek megfelelő vízben áztatjuk a javasolt időtartamig.

Én magam is nagy teázós vagyok, rengeteg fajtát próbáltam már, és mindig több félét tartok itthon, hogy legyen miből válogatni. Bár a koffeintartalma miatt nem feltétlenül javasolt, a hűvösebb idő beköszöntével én naponta jó néhány bögre teát elfogyasztok egy nap. Most azonban egy új családtagot köszönthetek a háztartásomban, aki új szintre emelte a teafőzési szokásaimat, ugyanis hatalmas segítségemre van abban, hogy minden teát a legmegfelelőbb hőmérsékletű vízzel felöntve készíthessek el.

Russell Hobbs Retro vízforraló


Az új üdvöske nem más, mint a Russell Hobbs Retro kollekcióhoz tartozó rozsdamentes acálból készült vízforraló. Amellett, hogy csodásan mutat a klasszikus design a konyhapulton, a vízforraló több modern funkcióval is el van látva. Az első és számomra legfontosabb: a hőmérséklet kijelző. Bevallom, korábban nem találkoztam hőkijelzős készülékkel - igaz biztos vagyok benne, hogy ha bár ritka is, létezik ilyen, csak ezidáig nem botlottunk egymásba. Most viszont hozzám került ez a Russell Hobbs darab, amivel olyan finom teákat készíthetek itthon, akár csak egy teaházban, hisz a hőmérséklet jelzőnek köszönhetően pontosan látom, milyen meleg a forralóban lévő víz.

Emellett a funkció mellett számos más okosságot is tud. Ilyen például a gyors forralási funkció, aminek köszönhetően kevesebb, mint egy perc alatt képes felforralni kisebb mennyiségű vizet. A vízforraló teljes kapacitása egyébként 1,7 liter, amit egy vízszintkijelzőn át ellenőrizhetünk, de az itt található jelölésnek köszönhetően akár csészében is mérhetjük a mennyiséget, így 1-2-3 csészényi vizet is forralhatunk. A kiöntőnyílás csepegésmentes, így nem kell tartanunk attól, hogy összefröcsögjük a konyhát vele. A tisztántartása is egyszerű, mivel a vízkőtlenítő szűrő kivehető és mosható. Egyetlen negatívumot tudok felhozni ellene, amin viszont 1-2 kellemetlenség után rutinból kivédek. A teteje sajnos forralás közben átforrósodik, és bár a kis fogantyú rész nem, levételkor előfordult, hogy a kézfejem hozzáért a tetőhöz, ami megégetett. Egy konyharuha, vagy konyhai fogókesztyű használatával azonban ez könnyedén kiküszöbölhető, így ettől eltekintve is imádom az új szerzeményem.
Különösen jól mutatnak együtt a Russell Hobbs Retro konyhai robotgéppel

Gyorstalpaló tea kisokos 


Ha már beszereztük az új mindentudó vízforralónkat, akkor nem árt egy kicsit tisztába tenni a tea-vízhőmérséklet-áztatási idő szentháromságának kérdését, így hoztam nektek egy kis útmutatót, aminek a segítségével ti is házi teakészítő mesterré avanzsálhattok.

A fekete tea a legerősebb tea fajta, este már nem érdemes fogyasztani, ha valaki érzékenyebb a koffeinre. A fekete teákat forrásban lévő vízzel kell leönteni, ezután 3-5 perc áztatást követően fogyaszthatjuk. Tovább nem érdemes a teafüvet a vízben hagyni, mert keserű lehet a végeredmény.

A zöld tea sokak kedvence, ehhez képest sokan méltatlanul keveset tudnak róla. Így például az sem olyan elterjedt, hogy elég neki mindössze 65-75°C-os víz, és 2-3 percnél tovább nem érdemes áztatni.

Manapság egyre ismertebb a karakteres és jellegzetes ízű Rooibos, más néven vörös tea is, amely a feketéhez hasonlóan igen erős fajta, így ezt is 100°C-os vízben kell áztatni, 5-8 percen át.

A gyümölcsteák aromái is akkor oldódnak ki leginkább, ha 100°C-os vizet használunk, ebben pedig 10 percig is nyugodtan hagyhatjuk. Érdekesség, hogy a gyümölcsteák akár hideg vízzel is elkészíthetőek, ilyenkor azonban legalább 6 óra áztatásra van szükség.

A gyógynövényekből készült teákra általánosságban elmondható, hogy szintén vigyázni kell a hőfokkal, nem szabad őket forralni, 70-80°C-os vízben, 6-8 percig áztatva fejtik ki legkedvezőbb hatásukat.

Most már indulhat a teaszezon!

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: