medvehagyma,

RECEPT | Részeges hajtogatott pogácsa

április 08, 2020 Édesmindegy blog 0 Comments


A családunk pogácsarajongó, nem múlhat el ünnep enélkül a sós finomság nélkül. A húsvét nálunk csendes ünnep, nem csak koronavírus-járvány idején marad el a családozás. Ettől függetlenül a hagyományos finomságok ilyenkor is az asztalra kerülnek, csak nem üljük körbe olyan sokan. A pogácsából egy új változat került most porondra, méghozzá egy pálinkás, hajtogatott verzió, amit érdemes kipróbálni.

Hozzávalók


60 dkg liszt
2 teáskanál só
150 ml tej
1 teáskanál cukor
5 dkg élesztő
100 g tejföl
1 tojás
100 g vaj
5 cl barackpálinka
2 evőkanál zsír
1 nagy maréknyi metélőhagyma, vagy medvehagyma 
2 tojássárgája

Elkészítés


A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, és készítünk egy kis mélyedést a közepébe. A langyos tejben feloldjuk a teáskanálnyi cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Ha szépen felfutott, beleöntjük a mélyedésbe, majd követheti a tejföl, az egész tojás, a hideg, felkockázott vaj és a pálinka is. A tésztát alaposan összegyúrjuk addig, míg elválik a kezünktől, és légbuborékok jelennek meg benne.

A puha, szobahőmérsékletű zsírhoz hozzákeverjük az apróra vágott snidlinget vagy medvehagymát. A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastagságúra nyújtjuk, megkenjük a zöldfűszeres zsírral, majd hajtogatjuk: először visszahajtjuk felülről a kétharmadáig, ezután ugyanígy alulról felfelé, a sarkoknál kézzel kiegyengetjük. Utána balról jobbra hajtjuk, majd jobbról balra.

A hajtogatott tésztát lefedve a hűtőbe tesszük legalább 1 órára, de akár egy egész éjszakán át is pihentethetjük.

A hűtőből kivéve ismét kinyújtjuk, hasonlóan 1 cm vastagságúra. Megkenjük egy újabb adag zsírral és hajtogatjuk ugyanúgy, ahogy korábban. Ezután fél óráig pihentetjük a hűtőben, és ezt a folyamatot kétszer ismételjük, így összesen négyszer hajtogatjuk a tésztát.

Az utolsó hajtogatást követően is pihentessük a hűtőben a tésztát legalább fél órán át, majd lisztezett deszkán nyújtsuk 2 cm vastagságúra, és egy éles késsel vagdossuk be körülbelül centinként, szép rácsosra. A 2 tojássárgáját elkeverjük 1 evőkanál tejjel, és megkenjük vele a pogácsa tetejét, majd alaposan megszórjuk reszelt sajttal, kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezve 190 fokra előmelegített sütőben 25–30 percig sütjük a pogácsákat. Sütés közben kissé eldőlhetnek, de ezen ne is lepődjünk meg, hisz részeges pogácsákról van szó. :)

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: