húsvét,

RECEPT | Húsvéti sonkamentő batyu

április 14, 2020 Édesmindegy blog 0 Comments



Biztos vagyok benne, hogy sok háztartásban előfordul, hogy a húsvéti sonka maradéka szomorúan várja, mi lesz a sorsa, de a családtagok egymásra mutogatva ajánlgatják, hogy ne nekik kelljen eltüntetni. Ekkor jöhet jól ez a recept, hisz új életre kelthetjük vele a sonkát, így pedig biztos, hogy sokkal kapósabb lesz!

Hozzávalók


A tésztához:
60 dkg finomliszt
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál só
15 dkg puha vaj
2 tojás
250 ml tejföl
2 tojássárgája a kenéshez

A töltelékhez:
150 g főtt sonka
100 g trappista sajt
150 ml tejföl
2 gerezd fokhagyma
friss zöldfűszerek ízlés szerint

bors

Elkészítés


1. Szitáljuk át a lisztet, keverjük hozzá a sót, a sütőport, és morzsoljuk el benne a vajat kézzel, vagy egy konyhai robotgép késes aprítójával, pulzáló mozdulatokkal. A vajas-lisztes keverékhez adjunk két egész tojást, majd adagoljuk evőkanalanként a tejfölt. Gyúrjuk addig, míg elválik a tészta a kezünktől és az edény falától is. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe legalább 1 órára.

2. Amíg a hűtőben pihen a tésztánk, készítsük el a tölteléket. Vágjuk apró kockákra a főtt sonkát, reszeljük le a sajtot (trappistából használhatunk füstöltet is, vagy akár mozzarellával is keverhetjük) apró lyukú reszelőn. Keverjük össze alaposan a sonkát, a sajtot és a tejfölt, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, és ízlés szerint borsot. Mivel a sonka általában elég sós, nem feltétlenül kell tovább sózni a tölteléket, de ezt kóstolással mérlegeljük. Adhatunk még hozzá friss zöldfűszereket aprítva, például snidlinget, petrezselyemzöldet, medvehagymát, zsályát - amit csak találunk a kertben!

3. A lehűtött tésztát vágjuk ketté, és amíg az egyik felével dolgozunk, a másikat pihentessük a hűtőben tovább. Nyújtsuk kb. 3 mm vékonyra a tésztát egy alaposan lisztezett deszkán, és pogácsaszaggatóval (nagyobb fajtával, 7-8 cm átmérőjűt használjunk legalább) vágjunk köröket belőle. A tésztakörök közepére tegyünk 1-1 teáskanál tölteléket. Minél több, annál jobb, de azért ne essünk túlzásba, mert így kirepedhet a tésztánk. Hajtsuk félbe a köröket, a batyuk szélét pedig nyomkodjuk le villával, így nem tud kifolyni a töltelék sütés közben.


4. Helyezzük a batyukat sütőpapírral bélelt tepsire, és felvert tojássárgájával kenjük meg a tetejüket. Előmelegített, 200°C-os sütőben 15-20 perc alatt süssük őket aranybarnára. Amíg az első adag sül, ismételjük meg az előző folyamatot a tészta másik felével is.

Higgyétek el, egy szempillantás alatt nyomtalanul el fog tűnni a reménytelennek hitt maradék sonka! :)

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: