csirkemell,

RECEPT | Csirkés gombás bulgur rizottó kecskesajttal

augusztus 30, 2020 Édesmindegy blog 0 Comments


Mostanában teljesen rákaptam a bulgurra, gyakran készítem köretként. Most is ez volt a terv, a csirkés ragu mellé. Végül aztán úgy döntöttem, összefőzöm, hisz a tányéron úgyis összekeveredne, így viszont sokkal ízletesebb bulgurt kapunk, hisz eleve a fűszeres ragut szívja magába. A raguhoz a hűtőben található alapanyagokhoz nyúltam, de kedvünk szerint variálhatjuk más zöldséggel, hússal. 

Hozzávalók


500 g csirkemell
500 g barna csiperkegomba
500 g paradicsom passata
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
szárított vargánya
bors
egy marék friss bazsalikom
200 g bulgur
100 g kecskesajt

Elkészítés


1. A megmosott és szárazra törölt csiperkegombát felszeleteljük és magas falú, száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk. Enyhén sózzuk közben, így gyorsabban kiengedi a levét, és könnyebb lepirítani. Ezután a gombát félretesszük egy tálban.
2. Egy kevés olívaolajon - ugyanebben a serpenyőben - üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát.
3. Erre jöhet a kockára vágott csirkemell, amit sózunk, borsozunk, és közepes lángon körbepirítjuk. 
4. Ha a csirkemell megpirult, hozzáadjuk a korábban lepirított gombát, valamint a passzírozott paradicsomot, és az összetépkedett bazsalikom leveleket. Ízlés szerint tovább sózzuk, illetve adhatunk hozzá más zöldfűszereket, pl. oregánót is. Én a gombás ízek kiemeléséhez egy kevés szárított vargányát is használtam.
5. Hozzáadjuk a bulgurt, amit én pohárrral mértem ki, ez nagyjából 200 gramm volt. A bulgurral együtt közepes lángon főzzük tovább a ragut. Mivel ekkor még elég sok leve van a passata miatt, először megvárjuk, míg ezt felszívja a bulgur. Ha már beszívta/elfőtte a levét, akkor pótoljuk vízzel, és visszavesszük alacsony lángra. A víz adagolásához a mérőpoharat használtam, végül két pohárnyi vizet kellett még hozzáadnom, míg a bulgur teljesen megpuhult, és összesen negyed óráig főztem.
6. Tálalás előtt még hozzáadhatunk egy evőkanál krémes kecskesajtot a bulgur rizottóhoz.

Tálaláskor a tányéron én még kecskesajt kockákkal és friss bazsalikommal szórtam meg. A kecskesajtot mi Cserépfalun szoktuk beszerezni, ha arra jártok, ne hagyjátok ki ezt a lehetőséget. 

Ahogy látjátok az étel elkészítése szinte teljesen megegyezik a rizottóéval, csak sokkal gyorsabb, mert a bulgur gyorsan megfő. Természetesen egy kis fehérborral is feldobhatjuk, vagy víz helyett alaplével is dúsíthatjuk az ételt, így még ízletesebb lesz a végeredmény. 

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: