gyümölcs,

RECEPT | Frissítő ribizlis túrós pite, amely akár diétába is illeszthető

július 19, 2020 Édesmindegy blog 0 Comments


Talán észrevettétek, hogy kissé eltűntem, és nem igazán hoztam recepteket az elmúlt időszakban. Ez a járványnak köszönhető, mivel hónapok óta a mamahotel vendégszeretetét élvezem, így a konyha közelébe se nagyon mentem, mivel a home office mellett a napi ellátmányomról a szüleim gondoskodtak. Magyarázatként szolgálhat még az, hogy március óta viszonylag szigorú diétába kezdtem - bár én nem így éltem meg, és könnyedén teljesítettem. Ennek köszönhetően 12 kilótól szabadultam meg 4 hónap alatt. A diétába viszont a liszt és a cukor nem fértek bele, tehát a süteményekről, a pékáruról, a bolti nasikról és társaikról szinte teljes mértékben lemondtam.

Most azonban lazítottam a saját szabályaimon, és sütésre adtam a fejem, amit egy doboz ribizli ihletett. A ribizli fanyar íze nem tartozik a kedvenceim közé önmagában, most mégsem tudtam ellenállni a hívogató, lédús bogyóknak a boltban. Tudtam, hogy valamivel lágyítanom kell rajta, és azt is, hogy egy sütemény tetejét szeretném díszíteni vele. Így született meg ez a krémes, túrós pite recept.

Ribizlis túrós pite


Hozzávalók


  • 1 csomag zabkeksz (215 g-os Győri Édes Zabfalatokat használtam, de választhatunk cukormentes alternatívát, vagy akár nulladik lépésként mi magunk is süthetünk házilag liszt és cukormentes zabkekszet)
  • 100 gramm vaj
  • 750 gramm túró (500 gramm rögös, és 250 gramm krémes túrót kevertem)
  • 3 tojás
  • 1 kezeletlen héjú citrom
  • egy csipet só
  • ízlés szerint cukor, vagy édesítőszer (én ötszörös édesítőt tettem a túrókrémbe, 2 csapott teáskanállal)
  • 1 doboz ribizli (125 gramm)
  • opcionálisan más gyümölcs (pl. dupla adag ribizli, egyéb bogyósok, vagy barack)

Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, kibélelünk egy csatos tortaformát sütőpapírral.
2. A zabkekszet és a vajat egy késes aprítóban összedolgozzuk, majd a morzsát a kezünkkel, vagy egy pohár aljával belenyomkodjuk a kibélelt tortaformába. Minél egyenletesebb végeredményre törekedjünk. Ha kész, mehet a sütőbe, kb. 10 percre, hogy egy kicsit elősüssük a kekszes alapot.

3. Amíg sül az alap, elkészítjük a krémet - nagyjából pont erre a 10 percre van hozzá szükségünk, nagyon gyors süti. A krémhez először is keverőtálban habosra verjük az egész tojásokat.
4. Egy másik tálban összedolgozzuk a túrót az édesítőszerrel, ami lehet akár cukor, akár kristályos, vagy folyékony édesítő. Belekeverjük egy citrom lereszelt héját, egy fél citrom levét.
5. Én ezen a ponton hozzáadtam egy nagy érett őszibarackot apró kockákra vágva, ami a hűtőben árválkodott. Ehelyett használhatunk más gyümölcsöt is, vagy magát a ribizlit (amit én csak a tetejére tettem), illetve ki is hagyhatjuk ezt a lépést.
6. A túrós keverékbe beleforgatjuk a habosra vert tojásokat, és az egészet a kekszes alapra öntjük, majd visszatoljuk a sütőbe további 40-50 percre 180°C-ra. Addig süssük, míg "rezgős" állagú lesz, azaz már nem folyékony a túrós massza, de nem is kőkemény. Hűlés közben még szilárdulni fog, így viszont biztosak lehetünk benne, hogy nem szárítottuk ki, és finom szaftos maradt.

7. Díszítéshez én mentaleveleket, a süteményt ihlető megmosott ribizlit, citrom cikkeket és egy kevés chia magot használtam, de akár morzsolhatunk még rá az alaphoz használt kekszből, is, vagy díszíthetjük tojásfehérje habcsókokkal.

A kissé hosszadalmas sütést leszámítva ez egy szupergyors és könnyedén összeállítható, frissítő sütemény, melyet egyszerűen egészségessé is varázsolhatunk a megfelelő alapanyagokkal, így akár a diétánk alatt is megengedhető vele egy kis bűnözés.

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: