fehér bor,

Medvehagyma pestos rizottó vajretekkel

május 03, 2017 Édesmindegy blog 0 Comments



Előre jelzem, hogy nagyon sok rizottó recept várható a blogon, sőt, étteremben is biztos, hogy sokszor fogok rizottót tesztelni, mert imádom. Ez tipikusan egy olyan étel, amit nem lehet megunni, mert kismillió módon elkészíthető, mindent bele lehet rakni, így mindig a szezonnak megfelelően lehet tuningolni.

Most a tavasz sztárjával, a medvehagymával alkottam meg ezt a kompozíciót, ami az eddigi egyik legfinomabb volt, amit készítettem. Abban biztos voltam, hogy medvehagymás rizottót szeretnék készíteni, de menet közben jött az ötlet, hogy nem felaprítva, hanem pestoként keverem bele.

A rizottót a szokásos módon készítettem el, a végén került bele a vajretek és a pesto, ezekkel csak néhány percig együtt forraltam.

RECEPT: Medvehagyma pestos rizottó vajretekkel

A rizottó hozzávalói

20 dkg rizottó rizs
1 l alaplé
1 nagy fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1,5 dl fehérbor
1 db vajretek
olívaolaj

bors
parmezán

Ne spóroljunk az olíva olajjal, ha pestot készítünk | Karkötő: MIRC Jewellery

A medvehagyma pesto hozzávalói

1 csokor medvehagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj

bors

Elkészítés

  • Felaprítjuk a hagymát és a fokhagymát, majd olívaolajon megpirítjuk. Ezután hozzátesszük a megmosott rizst és alaposan összeforgatjuk. Ha a rizs átforrósodott, felöntjük a fehérborral. 
  • Ha már szinte teljesen magába szívta a bort, elkezdjük adagolni az alaplevet. Fontos, hogy ez is forró legyen. Merőkanalanként adjuk hozzá, gyakran megkeverjük. Kis lángon főzzük
Kb. ilyen állagúnak kell lennie a medvehagyma pestonak. A lényeg, hogy minél krémesebb legyen!
  • Ezalatt elkészítjük a pestot. Én a botmixerhez tartozó mérőpohárba tettem bele a megmosott medvehagymát, aminek levágtam a szárát és egy kicsit előre összeaprítottam. Mellé dobtam a fokhagymát, öntöttem hozzá egy kis olívaolajat, majd elkezdtem botmixerrel aprítani. Ezután apránként adagoltam hozzá az olívaolajat egészen addig, míg egy sima, krémes állagú krémet kaptam. Összesen kb. 1 dl kellett hozzá.
  • Ha a rizottó már felvette az összes alaplevet, és esetleg még nem főtt meg, öntsünk még hozzá forró vizet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és használhatunk egyéb fűszereket is. 
  • Ha már csak néhány perc kell a rizsnek, keverjük hozzá a medvehagyma pestot és a megtisztított, kockára vágott vajretket, és hagyjuk még pár percig főni. 
  • Ha kész, keverjünk bele reszelt parmezánt, de hagyjunk a tálaláshoz is.
Parmezán helyett reszelt Appenzeller sajttal és friss újhagymával tálaltam

Remélem kipróbáljátok!

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: