aranysárkány,

Túrógombóc eperhabbal | A szentendrei Aranysárkány Vendéglő receptje nyomán

május 06, 2017 Édesmindegy blog 0 Comments


A szüleimnél van egy szakácskönyv, ami számomra mindig is nagyon kedves volt. 1991-ben jelent meg Sikerkonyhák, sikerreceptek címmel. Ez a könyv magától is kinyílik a 14. oldalnál. Ezen az oldalon található ugyanis a szentendrei Aranysárkány Vendéglő receptje, a Túrógombóc eperhabbal, a hozzá tartozó fotóval. Ez a fotó teljesen belém égett, annyiszor nézegettem kiskoromban.

Ez egy olyan desszert, amit én még sosem készítettem el, Anyukámnak viszont mindig ez az első eperszezon elején, hisz tudja, hogy imádom. A történethez az is hozzátartozik, hogy kb. 20 év vágyakozás után végre ellátogattam az Aranysárkányba, de erről ITT olvashattok bővebben.

Most inkább jöjjön ez a fantasztikus recept!

Az a bizonyos fotó... 💕

Túrógombóc eperhabbal

Hozzávalók:

75 dkg tehéntúró
12 db zsemle
3 db tojás
1/2 szerecsendió
3 teáskanál porcukor


60 dkg eper
9 dl tejszín
1 dl rum
3 evőkanál liszt
6 db tojás
1 csomag vaníliáscukor
15 dkg kristálycukor

Egy borongós napot is garantáltan feldob! 

Elkészítés:

1. A zsemle belét vágjuk apró kockákra.
2. A zöldjétől megtiszított epret alaposan mossuk meg, turmixoljuk össze, és a túrót törjük át burgonyanyomón.
3. Ha ez kész, három egész tojást, reszelt szerecsendiót, kevés porcukrot és egy csipet sót keverjünk el a túróval. Ebbe jöhetnek a zsemlekockák, így gyúrjuk össze alaposan.
4. A masszából vizes kézzel 20 db gombócot formázunk, és forrásban lévő vízbe engedjük őket. Tíz perc forralás után a fazekat levesszük a tűzről és a gombócokat tálalásig a vízben hagyjuk.
5. Az áttört epret a tejszínnel, lisztel, a tojások sárgájával, a vaníliás- és a kristálycukorral vízgőz fölött habverővel kevergetve 5-6 perc alatt besűrítjük.
6. A gőzről levéve belekeverjük a tojások fehérjéből vert kemény habot és a rumot.
7. A gombócokat szűrőkanállal kiszedjük a vízből és tányérra helyezzük. Erre öntjük rá az eperhabot, tejszínhabbal és eperszemekkel díszítjük.


Én mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki, eper imádóknak pedig egyenesen kötelező! 😊

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: