karácsony,

Narancsos csokis kekszek karácsonyra

november 26, 2017 Édesmindegy blog 0 Comments


Én már karácsonyi lázban égek: kidekoráltam a lakást, felállítottam a karácsonyfát, és nekiálltam a sütögetésnek is. A családban megvannak a jól bevált aprósüti receptek, amiket Anyukám évről-évre elkészít. Sokáig én is segítettem neki, de mióta elköltöztem, nem mindig tudjuk összeegyeztetni. Idén úgy döntöttem, hogy én is kikísérletezek néhány új receptet, már csak azért is, mert nagyon hiányzott az ünnepi sütés öröme.

Az első sütemény mi más lehetett volna, mint egy narancsos csokis változat? Aki ismer, tudja, hogy ez a kedvenc ízkombinációm, bármiből, bármennyit meg tudnék enni, ami narancsos csokis. Volt már egy ilyen süti korábban is, amit mindig én sütöttem a családi karácsonyra, de az annyira macerás volt, hogy tavaly már el is maradt, mert nem volt kedvem nekilátni. Ennek az alternatívájaként készültek most ezek az egyszerű kekszek.

Karácsonyi narancsos csokis kekszek


Hozzávalók

200 g vaj
200 g finom liszt
200 g kukorica liszt
150 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
2 db tojás
2 db narancs lereszelt héja (lehetőleg bio)
50 g kandírozott narancshéj
100 g étcsokoládé


Elkészítés


1. Egy nagy tálba öntjük a liszteket és a cukrokat, a csipet sót, és belemorzsoljuk a hideg vajat.
2. Ha a vaj már kezd megolvadni a kezünk melegétől, és a tészta elkezd összeállni, hozzáütjük a két tojást, belekeverjük a narancsok lereszelt héját és a kandírozott narancshéjat, majd az egészet alaposan összedolgozzuk, míg a tészta elválik a kezünktől. Az ilyen jellegű tésztáknál nálam mindig van egy pont, amikor lélekben feladom, mert úgy tűnik, hogy ebből soha semmi nem lesz. Na innen számítva még kb. 10 perc küzdelem, és kész a tészta. Ha nagyon nem akar összeállni, akkor egy kevés narancslevet facsarhatunk még hozzá, de tényleg csak pár cseppet.
3. A kész tésztát folpackba csomagoljuk és a hűtőbe tesszük legalább egy órára.
4. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, a sütőt pedig előmelegítjük 190 fokra.
5. Kivesszük a hűtőből a tésztát, és kb. diónyi darabokból előbb gombócot formálunk a tenyerünkkel, a tepsire helyezve pedig egy picit lelapítjuk. Hagyjunk köztük egy kevés helyet, mert sülés közben még jobban kilapulhatnak.
6. Kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük a kekszeket. Nekem két adagban sültek, kb. 40 darab lett ebből a mennyiségből.
7. Vízgőz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét, és a kihűlt kekszek egyik felét belemártjuk, majd egy rácsra helyezve hagyjuk megdermedni.

A kekszek először elég ropogósak voltak, de hidegre téve visszapuhultak és finom omlósak lettek. Ha karácsony előtt elkészítitek őket, akkor bedobozolva elpihengetnek az ünnepekig - már ha túlélik addig, és nem faljátok fel mindet egy nap alatt. Bevallom, nehéz megállni, mert isteni intenzív narancsos ízük van, a csoki pedig csak hab a tortán.

Ezt a recept alapreceptnek is érdemes megjegyezni, hiszen narancs helyett használhatunk citromot, fűszereket, kandírozott narancshéj helyett keverhetünk hozzá csokicseppeket, magvakat, szóval a lehetőségek tárháza végtelen. Nekem ez volt vele az első kísérletem, de biztos, hogy nem az utolsó. A kukorica liszttől nagyon jó omlós lett a tészta, és a színe is sokkal élettelibb, mint ha csak finomlisztet használtam volna.

Remélem kipróbáljátok! Kellemes karácsonyi sütögetést! ❤


- Orsi






You Might Also Like

0 megjegyzés: