eper,

Epres tortacsoda recept | A tökéletes piskóta a legfinomabb eperkrémmel

május 17, 2018 Édesmindegy blog 2 Comments


A közelmúltban láthattátok Facebook-on és az Instagramon is, hogy részt vettem a Segítsüti idei aukcióján, ahol egy epertortát ajánlottam fel. Az akció nagyon sikeres volt, több, mint 1 millió 300 ezer forint gyűlt össze a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány számára.

A torta képét látva többen is jeleztétek, hogy szeretnétek elkérni a receptet. Mivel tombol az eperszezon, ideje megosztanom veletek. Azért húztam ilyen sokáig, mert szerettem volna pár fotót készíteni a sütésről. Erre pedig most került sor, hiszen ma adtam át a tortát a győztes licitálónak.

Epres tortacsoda recept


Hozzávalók a piskótához


6 tojás
120 g cukor
120 g liszt
egy csipet só

Hozzávalók a krémhez


(Itt két változat van, besamellel és pudinggal is készülhet, mindkettőhöz írom a hozzávalókat)
40 dkg eper
125 g vaj
125 g porcukor
Besamelhez:
50 g vaj
50 g liszt
5 dl tej
Pudinghoz:
2 csomag tejszínes Dr. Oetker pudingpor
7 dl tej

Díszítéshez


10 szem eper - a legszebbeket válasszuk hozzá

Elkészítés


1. A piskótával kezdünk, ehhez a tojásokat szétválasztjuk.
2. A sárgáját 6 dkg cukorral habosra verjük egészen addig, míg a kristálycukor fel nem olvad benne. Ez eltarthat egy darabig, legyünk türelmesek.

3. A fehérjét a maradék cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük.
4. A felvert tojássárgájához hozzákeverjük a lisztet, míg egy sűrű, csomómentes masszát kapunk.
5. Ebbe kezdjük el apránként, laza mozdulatokkal belekeverni a kemény tojásfehérje habot addig, míg az egészet beleforgatjuk és egy lágy, levegős, egynemű krémet kapunk.

Az elején lazítsuk fel a masszát egy nagy kanál fehérjével, itt még nem kell annyira ügyelni, hogy ne törjük össze. Ezután viszont óvatos mozdulatokkal dolgozzunk, a cél, hogy a lehető legtöbb levegőt a tésztában tartsuk.
Valami ilyesmit kell kapni. Tele van levegővel, gyönyörű egynemű piskótatészta.
6. A tésztát egy csatos tortaformába öntjük és 180 °C-on kb. 20 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát. Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki a piskóta. Ha a teteje már szép aranybarna, akkor biztosan átsült.  Akkor jó, ha megnyomjuk és visszarúgja magát.

Sütés után is látszanak a levegőbuborékok, és gyönyörűen feljön! Ami a legjobb, össze sem esik! 👌
7. Megfőzzük a pudingot, vagy a besamelt. Bármelyiket is készítjük, a krém összeállítása előtt hagyjuk kihűlni.
7/A. A pudingot a csomagoláson írtak szerint, de cukor nélkül és kevesebb tejjel főzzük meg. Én a két csomaghoz előírt egy liter helyett 7 decit használtam, hogy sűrűbb legyen.
7/B. A besamelhez felolvasztjuk a vajat egy lábasban, elkeverjük benne csomómentesre a lisztet, felöntjük a fél liter tejjel és addig forraljuk, míg besűrűsödik, ügyelve, hogy ne kapjon oda.
8. Megtisztítjuk az epreket és botmixerrel leturmixoljuk.
9. A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral habosra verjük.
10. Ha kihűlt a krém, egy nagy tálba összeöntjük a leturmixolt eperrel és a felhabosított cukros vajjal, majd robotgéppel egyneművé dolgozzuk össze.

11. Ekkor jön a kóstolás, mivel csak a vajhoz került cukor. Ha az eper elég édes, valószínűleg nem lesz szükség több cukorra, de ha savanykásabbat kaptunk, lehet, hogy pótolni kell még. Érdemes teáskanalanként hozzáadni a porcukrot addig, amíg elérjük a kívánt édességet. Nekem most két kanálra volt még szükségem, mert elég savanyú epret vettem.
12. Ha a krém kész, jöhet a torta összeállítása. Ehhez először vágjuk két vagy három egyenlő lapra a piskótát. Tapasztalat, hogy a 26 cm-s formában csak két szintes lesz, egy 24-esben, vagy ennél is kisebb átmérőjűben három rétegre is tudjuk vágni.
13. A legalsó lapot kenjük meg jó alaposan a krémmel, helyezzük rá a következő piskóta lapot. Ha ez az utolsó is egyben, akkor kenjük el a krémet a tetején egyenletesen, és az oldalát is vonjuk be vele.

14. A díszítés mindenkinek a fantáziájára van bízva, én csak friss epret szoktam hozzá használni. A legjobb, ha egy éjszakán át hűtjük tálalás előtt, hogy igazán összeálljon.

Ez a torta a család kedvence, rengetegszer került már az asztalra. Előnye, hogy bármilyen gyümölccsel készíthetjük, az alap mindig ugyanaz. Én téli gyerek vagyok, amikor nem sok szezonális gyümölcsöt lehet kapni, így mióta az eszemet tudom, banánnal készül a tortám, és mindig alig várom a születésnapomat, annyira szeretem a banántortát! 😍

Kipróbáljátok?

- Orsi

You Might Also Like

2 megjegyzés:

  1. Szia, megtetszett a receptet, szeretnem megsütni lanyom szülinapjara, viszont ö kakaos piskotat ker, ha kakaos piskotat szeretnek, akkor egy kanal lisztet eleg, ha egy kanal cukrozatlan kakaora cserelek? Köszönöm a valaszt elöre is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Bevallom még nem készítettem így, de igen, valószínűleg működik ez a csere. :) Én nem evőkanállal szoktam mérni a lisztet és a cukrot. Egy tojáshoz 2-2 dkg kell mindkettőből, így én 2 dkg liszt helyett tennék 2 dkg kakaót.

      Törlés