gasztroélmény,

Mátrai Bornapok, amiért érdemes ellátogatni Gyöngyösre

május 21, 2019 Édesmindegy blog 0 Comments

A bejegyzés hirdetést tartalmaz. 

A hétvégén megrendezésre került Gyöngyös Fő terén a Mátrai Bornapok, ami már hosszú évek óta fontos rendezvény a helyiek és a környékbeliek számára. Míg a korábbi években főként csak a mátrai borászok voltak jelen, idén először a gasztronómia is előtérbe került. A borászatok helyi éttermekkel együttműködve mutathatták be Gyöngyös gasztronómiáját, akik kifejezetten a helyi borokhoz, helyben készített ételekkel várták a látogatókat.

Az éttermek mellett természetesen kirakodó árusokból sem volt hiány, a sajtosoknál sikerült is bevásárolnunk szokás szerint, de volt chilis, limonádés, lufis, lepényes, lángosos, jégkásás meg minden, ami egy ilyen eseményre kell. Este a koncertek vették át a főszerepet - a borok mellett persze -, így a három napon az Irie Maffia, az Irigy Hónaljmirigy és a P. Mobil zenekar töltötte meg a város főterét.

Na de nézzük akkor, mit sikerült megkóstolnunk - de azt is megmutatom, ami már nem fért belénk! Az első utunk a Kemencés Csárdához vezetett, ahol főként hagyományos fogásokat készítettek, mint például kemencében sült kacsát és marhapörköltet juhtúrós sztrapacskával. Mi viszont rámentünk inkább a kenyérlángosra, amiből a kacsamájas-vargányás verziót kóstoltuk meg (de volt tépett tarjás is), mellé pedig kértünk még egy mangalicaburgert sült édesburgonyával.

A kenyérlángos hihetetlenül jó volt, májjal még sosem kóstoltam, pedig mekkora ötlet! A hamburger is rendben volt, a húst finoman ízesítették, és isteni ropogósra sült az édesburgonya, ebből még egy vödörrel meg tudtam volna enni.

Miután az első helyen már kellően teleettük magunkat, beugrottunk a Vincellér Étterem standjához is, akik a házias ízeket képviselték és Vidróczki aprópecsenyével, gyöngyösi töltött káposztával, valamint kapros-túrós lepénnyel készültek a Mátrai Bornapokra. Bár azt éreztem, hogy már nem tudok többet enni, a töltött káposztát egyszerűen nem tudtam abbahagyni, annyira finom volt!

A Kékes Étteremhez érve már végképp elfogyott a kapacitásunk, de nem hagyhattam ki, és lefotóztam nektek az általuk készített fogásokat, mert ínycsiklandozóan néztek ki:



Aki ismer, tudja, hogy desszertnek mindig van helye, hisz ez egy külön gyomorba kerül, szóval benéztünk a téren található G&D Kézműves Cukrászdába is, ami egy igazi kis ékszerdoboz, rengeteg finomsággal. Szó Gellért és Dániel cukrászdája onnan lehet ismerős számotokra, hogy 2015-ben és 2016-ban is kiérdemelték az Ország tortája címet a Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltortával és az Őrség Zöld Aranyával. Náluk egy epres és egy mogyorós sütivel sikerült még hozzáadni néhányat az aznap elfogyasztott kalóriákhoz, de őszintén nem bántuk, hisz tudjátok, az ilyen napokért érdemes élni!



A rendezvény évről évre növekszik, és a gasztronómiai vonalat is erősíteni szeretnék a jövőben, így azt gondolom, hogy egy mátrai kirándulással egybekötött gasztrotúrához tökéletes célpont lehet minden évben. Sőt, ősszel a szüreti fesztivál is megrendezésre kerül, így már nem is kell egy évet várni rá, hogy újra felforduljon Gyöngyös főtere!

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: