banánkenyér,

RECEPT | Banánkenyér aszalt gyümölcsökkel és fehér csokival

november 23, 2019 Édesmindegy blog 0 Comments


Soha nem sütöttem még banánkenyeret, így itt volt az ideje, hogy kipróbáljam. Egy pofonegyszerű sütiről van szó, amit kedvünk szerint variálhatunk, én most jó sok aszalt gyümölccsel és fehér csokival pakoltam meg. Ha ezeket elhagyjuk, az alaprecept már önmagában is megállja a helyét. Az én verzióm - valószínűleg a benne lévő gyümölcsöknek köszönhetően - egy nagyon puha, nagyon szaftos sütemény lett. Kiváló kísérője lehet a téli kávézásoknak, vagy a hétvégi közös reggeliknek, és ha nem kapkodja el a család, napokig is eláll anélkül, hogy kiszáradna.

Banánkenyér aszalt gyümölcsökkel és fehér csokoládéval


Hozzávalók


12 dkg finom liszt
12 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 csomag sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 csipet só
4 banán
2 tojás
50 g nadcukor
0,5 dl olívaolaj
2 evőkanálvaj (vagy zsír)
50 g aszalt barack
50 g aszalt vörös áfonya
50 g kandírozott narancs
50 g fehér csoki
1 alma

Elkészítés


1. Öntsük egy keverőtálba a száraz hozzávalókat, a kétféle lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
2. 3 banánt nyomkodjunk szét egy villával, egyet pedig tegyünk félre a díszítéshez. Vágjuk fel kis kockákra az aszalt barackot, a meghámozott almát és a fehér csokit.
3. Üssük a tojásokat egy másik keverőtálba és a nádcukorral keverjük őket habosra.
4. A felhabosított tojásokhoz adjuk hozzá a zsiradékokat, az olívaolajat és a vajat, vagy a zsírt és ezekkel is keverjük addig, amíg szép egynemű masszát kapunk.
5. Ehhez a masszához adagoljuk hozzá a lisztes keveréket, és keverjük csomómentesre.
6. Adjuk hozzá a tésztához a szétnyomkodott banánokat is, és keverjük addig, amíg már nem látunk benne nagy banándarabokat. A tészta akkor jó, ha nem túl sűrű, de nem is csöpögősen híg. Az enyémbe most kellett egy fél narancs leve, hogy kellően laza legyen, de ez opcionális, mert a banán puhasága is módosíthat az állagon, az is lehet, hogy inkább még egy kevés lisztet igényel a végén.

7. Jöhetnek a gyümölcsök és a fehér csoki. Az aszalt barackot, vörös áfonyát, kandírozott narancsot, almát és fehér csokoládét forgassuk bele a tésztába úgy, hogy mindent jó alaposan ellepjen.
8. Öntsük a tésztát egy kivajazott és kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába, és díszítsük a tetejét szeletekre vágott, vagy felkarikázott banánnal.

9. Helyezzük 180 °C-ra előmelegített sütőbe és süssük 1 órán át. Ezután végezzünk tűpróbát. Az enyém ekkor még nem volt kész a sok gyümölcs miatt, de az alap tésztának biztosan elég ez az idő. Ha úgy látjuk, hogy további sütésre van szükség, de a teteje már nagyon pirul, fedjük le valamivel, én alufóliát tettem rá, és egy szinttel lejjebb tettem a sütőben. Végül 80 perc sütéssel lett tökéletes.

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: