ázsiai konyha,

Együk körbe a világot! | A Miele Főzőiskolában jártam

április 21, 2017 Édesmindegy blog 0 Comments



Áprilisban a Startup Safary keretein belül volt lehetőségem ellátogatni a Miele Főzőiskolába, ahol Bíró Botond Boldizsár, a Béterv parfümséfje tanított meg nekünk néhány izgalmas fogást. Az est témája alapján körbejártuk, de legalábbis körbe ettük az egész világot, ugyanis az ételek különböző konyhák receptjei alapján készültek.

A Menü:

- Előétel: Paradicsom hamburger friss kecske sajttal és avokádóval
- Leves: Tom yum leves
- Főétel: Medvehagymás tagliatelle bőrén sült lazaccal
- Deszert: Sable breton háromféle csokoládéval

A főzőesten tizenketten vettünk részt, olyan volt ez, mint egy kiscsoportos foglalkozás. A séf csoportokra osztott bennünket, a fogásokat 3-3 fős csapatoknak kellett elkészítenie. Az elején elmondta a lényegesebb tudnivalókat, így mindenki hozzá tudott kezdeni a saját fogásához.

Én a főételes csoportba kerültem, aminek nagyon örültem, ugyanis nagyon szerettem volna házi tésztát készíteni! Persze szívem szerint az összes fogást elkészítettem volna, mind annyira különleges volt. A főzőcskézés nagyon jó hangulatban indult, ehhez az isteni borok is hozzájárultak, amikkel már az első percekben megkínálták a kis csapatot.


A csapat társaimmal némi ismerkedés után mi is nekiláttunk a gasztronómiai utazás olasz fogásának, a medvehagymás tagliatelle-nek. A tésztánál volt egy pici csalás, ugyanis előre be volt gyúrva, ennyivel segített nekünk a séf (itt meg kell jegyeznem, hogy minden csapat számára előre dolgozott, ami amellett, hogy időt is spórolt nekünk, nagyon figyelmes gesztus volt). A tésztát egy szuper kis gépezettel kezdtük el aztán szépen kinyújtani és tagliatelle méretűre vágni. Ezután jöhetett a medvehagyma pesto készítése, ami néhány perc alatt meg is volt, ugyanis ehhez csak egy botmixerre volt szükség.


Számunkra egyelőre itt véget is ért a munka, ugyanis a lazac is, valamint a tészta is frissen, tálalás előtt lett elkészítve, miután a levest elfogyasztottuk. Azért is örültem annak, hogy a munka nagy részét ilyen gyorsan letudtuk, mert ezután végignézhettem a többiek főzését és tálalását is. Mikor mindenki végzett a saját fogásával, leültünk a gyönyörűen megterített étkezőasztalhoz, hogy elfogyasszuk a vacsorát. Mindenkin látszott, hogy büszke a saját munkájára, jó érzés volt, hogy egymásnak főzhettünk, még így is, hogy mondhatni vadidegenek voltunk egymás számára az este elején.

Paradicsom hamburger friss kecske sajttal és avokádóval


Az előétel nagyon különleges volt, nekem ez volt az egyik kedvencem a menüsorról. Bár a hamburgerről mindenki Amerikára asszociál, az ízek nekem nem ezt hozták, de ezt egy percig sem bántam. A fűszeres paradicsom és a friss, karakteres ízű kecskesajt mellett egy semlegesebb, krémes avokádó került a "hamburgerbe". Könnyed volt, merész, pikáns és felejthetetlen! Nagyszerű indítás bármilyen vacsorának.

Tom yum leves


Amerika után Ázsia következett és a tom yum leves, ami számomra azért volt nagy öröm, mert még soha nem ettem. Ez számomra is érthetetlen, de eddig mindig kimaradt, szóval nagyon izgatott voltam, hogy végre megkóstolhatom. Sejtettem, hogy imádni fogom. Így is lett! Igaz, a könnyem is csorgott, olyan csípős volt, de az utóbbi időben eléggé kapszaicin függő lettem, úgyhogy még ezt is élveztem.

Medvehagymás tagliatelle bőrén sült lazaccal


Mikor kisírtam magam a leves után, eljött a mi nagy pillanatunk! Visszaálltunk a pultba és lázasan nekiálltunk a főétel elkészítésének. A fiúk feladata volt a tészta főzése és ízléses tálalása, az enyém pedig a lazac szeletek sütése. Mivel a friss tésztának 2-3 perc főzésre van szüksége mindössze, és a lazac sütési ideje sem több 5-6 percnél, így nem kellett sokat várnia a csapatnak - bár szerencsére ekkor már senki nem volt farkas éhes, köszönhetően a korábbi fogásoknak.
Nagyon dolgoztak a fiúk a tálaláson! Kezük, mint a villám! 😂
Nagyképűen hangozhat, de számomra a mi fogásunk volt az est fénypontja. Szerintem tökéletesen sikerült a tészta és a lazac is, nagyon passzoltak egymáshoz, a medvehagyma pesto pedig itt lett nagy-nagy kedvencem. Elképesztő számomra, hogy összesen maximum fél óra munkával (na jó, a tészta begyúrása még +10 perc lett volna) ilyen fantasztikus főételt lehet összehozni!

Nagyon büszke voltam magunkra! 😊

Sable breton háromféle csokoládéval


A lazacos tagliatelle elfogyasztása után már mindenki ki akart durranni, de még hátra volt Franciaország, és a desszert. Ennek a tálalását imádtam nézni, és az elkészült tányérok is olyan csodálatosak voltak! Már-már sajnáltam megenni, és tönkretenni a művet. A sable breton francia sütemény egy sós vajas kekszhez hasonlít. Ezt bolondította meg a parfümséf három féle csokoládéval. A csokoládék fűszerezésben és textúrában is különböztek, szóval nagyon izgalmas desszert volt, méltó zárása ennek a lehengerlő menüsornak.



Óriási élmény volt számomra, hogy részt vehettem ezen az estén! Mindenkinek csak ajánlani tudom a Miele Főzőiskolát, és úgy általánosságban azt, hogy menjen el főzőestekre, ha érez magában egy kis tudásvágyat a gasztronómia terén!

A következő állomás számomra Bíró Botond Boldizsár parfümséf lakásétterme, a Béterv lesz, mert az illatok szerelmeseként biztos, hogy teljesen ámulatba fog ejteni egy illatvacsora.

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: