fehér bor,
Előre jelzem, hogy nagyon sok rizottó recept várható a blogon, sőt, étteremben is biztos, hogy sokszor fogok rizottót tesztelni, mert imádom. Ez tipikusan egy olyan étel, amit nem lehet megunni, mert kismillió módon elkészíthető, mindent bele lehet rakni, így mindig a szezonnak megfelelően lehet tuningolni.
Most a tavasz sztárjával, a medvehagymával alkottam meg ezt a kompozíciót, ami az eddigi egyik legfinomabb volt, amit készítettem. Abban biztos voltam, hogy medvehagymás rizottót szeretnék készíteni, de menet közben jött az ötlet, hogy nem felaprítva, hanem pestoként keverem bele.
A rizottót a szokásos módon készítettem el, a végén került bele a vajretek és a pesto, ezekkel csak néhány percig együtt forraltam.
1 l alaplé
1 nagy fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1,5 dl fehérbor
1 db vajretek
olívaolaj
só
bors
parmezán
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só
bors
Medvehagyma pestos rizottó vajretekkel
Előre jelzem, hogy nagyon sok rizottó recept várható a blogon, sőt, étteremben is biztos, hogy sokszor fogok rizottót tesztelni, mert imádom. Ez tipikusan egy olyan étel, amit nem lehet megunni, mert kismillió módon elkészíthető, mindent bele lehet rakni, így mindig a szezonnak megfelelően lehet tuningolni.
Most a tavasz sztárjával, a medvehagymával alkottam meg ezt a kompozíciót, ami az eddigi egyik legfinomabb volt, amit készítettem. Abban biztos voltam, hogy medvehagymás rizottót szeretnék készíteni, de menet közben jött az ötlet, hogy nem felaprítva, hanem pestoként keverem bele.
A rizottót a szokásos módon készítettem el, a végén került bele a vajretek és a pesto, ezekkel csak néhány percig együtt forraltam.
RECEPT: Medvehagyma pestos rizottó vajretekkel
A rizottó hozzávalói
20 dkg rizottó rizs1 l alaplé
1 nagy fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1,5 dl fehérbor
1 db vajretek
olívaolaj
só
bors
parmezán
|
A medvehagyma pesto hozzávalói
1 csokor medvehagyma2 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só
bors
Elkészítés
- Felaprítjuk a hagymát és a fokhagymát, majd olívaolajon megpirítjuk. Ezután hozzátesszük a megmosott rizst és alaposan összeforgatjuk. Ha a rizs átforrósodott, felöntjük a fehérborral.
- Ha már szinte teljesen magába szívta a bort, elkezdjük adagolni az alaplevet. Fontos, hogy ez is forró legyen. Merőkanalanként adjuk hozzá, gyakran megkeverjük. Kis lángon főzzük
Kb. ilyen állagúnak kell lennie a medvehagyma pestonak. A lényeg, hogy minél krémesebb legyen! |
- Ezalatt elkészítjük a pestot. Én a botmixerhez tartozó mérőpohárba tettem bele a megmosott medvehagymát, aminek levágtam a szárát és egy kicsit előre összeaprítottam. Mellé dobtam a fokhagymát, öntöttem hozzá egy kis olívaolajat, majd elkezdtem botmixerrel aprítani. Ezután apránként adagoltam hozzá az olívaolajat egészen addig, míg egy sima, krémes állagú krémet kaptam. Összesen kb. 1 dl kellett hozzá.
- Ha a rizottó már felvette az összes alaplevet, és esetleg még nem főtt meg, öntsünk még hozzá forró vizet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és használhatunk egyéb fűszereket is.
- Ha már csak néhány perc kell a rizsnek, keverjük hozzá a medvehagyma pestot és a megtisztított, kockára vágott vajretket, és hagyjuk még pár percig főni.
- Ha kész, keverjünk bele reszelt parmezánt, de hagyjunk a tálaláshoz is.
Remélem kipróbáljátok!
0 megjegyzés: