balatonszemes,

Kistücsök | Első benyomás Balatonszemes ikonikus étterméről

április 21, 2018 Édesmindegy blog 0 Comments


Április közepén, egy hétfői napon ejtettük útba Balatonszemest, azzal a szándékkal, hogy - ha már erre járunk -, a Kistücsökben szeretnénk ebédelni. Valljuk be, igen csak kívül esett a látogatásunk a főszezonon. Azt is hozzá kell tennem, viszonylag későn érkeztünk, délután 2 magasságában. Ennek eredményeképp a személyzet nagyobb létszámban volt jelen a Kistücsökben, mint a vendégek. de ez egyáltalán nem vett el az élményből - sőt.

Jogos a kérdés: hogy maradhatott ki eddig az életünkből a Kistücsök? A válasz egyszerű... Nekünk ha Balaton, akkor északi part. A délire már hosszú évek óta nem keveredtünk át, most is az autópályáról tértünk le, kimondottan ezért.

Az étterem hangulatosan van berendezve, terített asztalok várják a vendégeket, jó érzés ide belépni. Mivel nem voltak sokan, egy hatalmas asztalt kaptunk két főre is. Amíg az ételekre vártunk szétnéztem egy picit, és itt találtam rá életem legszebb festményére is a másik helyiségben. Egyszer egy hasonló biztosan az én balatoni házam falát is díszíteni fogja!

A Kistücsök éttermet régóta figyelemmel kísérem a közösségi médiában, és nagy vágyam volt eljutni, hiszen mindig nyálcsorgatva olvastam a gondosan összeállított szezonális étlapokat, vagy nézegettem az ízléses ételfotókat. Bár az állandó kínálat is megkapó, tudtam, hogy az első látogatásomkor valami különlegeset szeretnék itt enni.

A rendeléskor nagy gondban voltam, hiszen legalább több fogás volt, amit szívesen megettem volna. Bár tavasz lévén valami medvehagymásra fájt a fogam, végül mégis másik ételre esett a választásom: házinyúlcombra zsenge cukorborsóval, pirított knédlivel. Nagyon szeretem a nyulat, de ritkán jutok hozzá, így ha lehetőségem van rá, étteremben ezt szoktam választani. Az éttermet édesanyámmal fedeztük fel, aki fűszeres, fokhagymás mangalicatarját kért medvehagymás dödöllével. 

A lamentálásomnak a felszolgáló is fültanúja volt, elcsípte az infót, miszerint nagyon szeretnék valami medvehagymás ételt enni, így előételként a séftől medvehagymás fűszervaj érkezett friss baguette szeletekkel. Mindig lenyűgöz a figyelmesség, hisz olyan ritka manapság.

Az ételekre nem kellett sokat várnunk, köszönhetően annak is, hogy nem volt túl nagy nyüzsgés a Kistücsökben. Egy augusztusi szombat estén már el tudom képzelni, hogy nem lett volna ilyen szerencsénk. Ránézésre - a csalóka tányérnak köszönhetően - az ételek nem tűntek túl nagy adagnak, mégis mindketten jól laktunk, és akkor finoman fogalmaztam.

A mangalicatarja csodaszépre volt sütve, a dödölle pedig különlegesen finoman volt fűszerezve, amit megkoronázott a tányér alján elterülő pecsenyelé. A nyúlcomb szemetgyönyörködtető látványt nyújtott, és ízekben hozta azt, amiért imádom ezt a húst. A mellé tálalt cukorborsó püré elgondolkodtatott: miért is eszünk mi ilyen ritkán borsót? A maga egyszerűségével az egyik legnagyszerűbb köret készíthető belőle, és a zsenge íze magában hordozza a tavaszt: friss, üde, vidám. A pirított knédli helyett el tudtam volna képzelni valami mást is, nem ez volt a kedvenc elemem a tányéron, de ez csak az egyéni ízlésemnek volt köszönhető.

A desszertnek - kivételesen - már nem maradt hely, így egy kávéval zártam az ebédet, remélve, hogy ezzel elkerül a sokak által jól ismert "kajakóma", ami egy közel 300 kilométeres út előtt állva nem túl szerencsés, ha rátelepszik a sofőrre. Az egyetlen negatívum a kávéval kapcsolatban ért a Kistücsökben: egy ilyen helyen finomabbat vár az ember, de ez egy gyenge pontja az étteremnek. Sebaj, ide nem kávézni kell beülni, hanem enni, ezen a téren nem érheti csalódás a gasztromániásokat.

Remélem mihamarabb lesz lehetőségem újra visszatérni a Kistücsökbe, annyi izgalmat rejteget még az étlap, na meg a szezonális és helyi alapanyagokra építő menük. Bár maradok az északi part szerelmese, ezért az élményért nagy valószínűséggel át fogok térni a Balaton túloldalára az első adandó alkalommal.

Az étterem elérhetőségei:
www.kistucsok.hu
www.facebook.com/Kistucsoketterem

- Orsi

You Might Also Like

0 megjegyzés: