gyümölcs,
Tegnap ünnepeltük Édesanyám születésnapját, ebből az alkalomból szerettem volna egy tortát készíteni neki. Nem volt sok időm, a bevásárlástól számítva kb. 1 órám volt "megsütni" a tortát, hogy mire hazaér a munkából, már ne vegyen észre semmit a készülődésből.
A túrótorta ihlete Kárai Dávidtól jött, még nyár végén. A Pinterest után nála is láttam ezt a gyönyörű, friss gyümölcsökből álló díszítést és már nagyon vártam, hogy legyen olyan apropó, amire elkészíthetem. A torta összeállításához is tőle jött az ötlet, de a saját fejem után mentem szokás szerint, és kissé eltértem a recepttől, a kedvenc módszereimmel állítottam össze a torta rétegeit. Dávid piskóta alappal készítette, én kekszet használtam, és a túrókrémet is egyszerűbben készítettem el.
Nem is húzom tovább az időt, lássuk a receptet!
1. A zabkekszet és a 125 g vajat egy konyhai robotgépbe tesszük és összeaprítjuk, míg morzsás lesz.
2. Ezt a morzsát utána elegyengetjük egy kapcsos tortaformában, én ehhez egy poharat használtam, az aljával nyomkodtam bele a formába. Ezután előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Oké-oké, tudom, hogy azt mondtam, hogy sütés nélküli, de ennyi azért még belefér. 🙈 Illetve ha nagyon nem akarjuk sütni, akkor hűteni is lehet, úgy is összeáll a vajtól.
3. Míg sül és/vagy hűl a kekszes alap, elkészítjük a citromkrémet. Ehhez az egyik citrom (bio!) héját lereszeljük, és a két citrom levét jó alaposan kifacsarjuk. A kristálycukorral és a tojásokkal együtt egy lábasba tesszük és habverővel elkeverjük, közben lassú tűzön elkezdjük főzni. A cukor mennyisége nem szentírás, addig adagoljuk, míg nem húzza össze a szánkat a citromlé savassága. Folyamatosan keverni kell, hogy ne legyen csomós a krém. Pár perc alatt felfő a, és szépen be fog sűrűsödni.
4. Ha ez megvan, levesszük a tűzről és belekeverjük az 50 g vajat, majd félretesszük hűlni. Én a folyamat gyorsítása céljából hideg vízfürdőbe állítottam a kis lábast, így pikk-pakk kihűlt.
5. Ha kihűlt a krém, rákenjük a kekszes alapra és hagyjuk megdermedni. Mivel nincs benne zselatin, ne várjuk, hogy teljesen keményre dermed a hűtőben.
6. A túrókrémet is összeállítjuk, ez a legegyszerűbb. A túrót és a joghurtot egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot (itt is csak irányadó a mennyiség, ha édesebben szeretjük, mehet több is), a vanília aromát és egy citrom vagy lime reszelt héját, majd a zselatin fixet és eldolgozzuk.
7. A túrókrémet elegyengetjük a citromos krémen. Óvatosan dolgozzunk, hiszen a citrom krém könnyen elkenődik. Én igyekeztem úgy rákanalazni a túrót, hogy mindenhol elfedjem, és csak óvatosan, a tetejét egyengettem el spatulával, így nem keveredett össze a két réteg.
8. Egy pár órára hűtőbe tesszük a tortát, hogy összeálljon. Nekem a 2 óra kevés volt, mire feldíszítettem elkezdett lefolyni a túró, így gyorsan visszadugtam még egy kicsit. Egy fél napot szerintem szánjunk a hűtésre, az a tuti.
9. A díszítéshez friss idénygyümölcsöket használtam, és "Pinterestesen" rendezgettem el a torta tetején. A zabkekszből két darabot elmorzsoltam, ezt szórtam a tortára először, így nem áztatták el később a gyümölcsök a tortát. Nálam most friss szőlőszemek, őszibarack és pár lime cikk került a tortára, de bármit használhatunk, ami épp van otthon, vagy a boltokban, évszaktól függően.
Nálunk nagy sikert aratott a torta, nagyon finom volt, és én különösen imádtam, hogy ilyen gyorsan elkészült. Biztos, hogy a jövőben gyakran nyúlok ehhez a recepthez, ha valami finom savanykás desszertre vágyom, vagy egy szuper gyors tortára lesz szükségem!
Gyors citromos túrótorta sütés nélkül
Tegnap ünnepeltük Édesanyám születésnapját, ebből az alkalomból szerettem volna egy tortát készíteni neki. Nem volt sok időm, a bevásárlástól számítva kb. 1 órám volt "megsütni" a tortát, hogy mire hazaér a munkából, már ne vegyen észre semmit a készülődésből.
A túrótorta ihlete Kárai Dávidtól jött, még nyár végén. A Pinterest után nála is láttam ezt a gyönyörű, friss gyümölcsökből álló díszítést és már nagyon vártam, hogy legyen olyan apropó, amire elkészíthetem. A torta összeállításához is tőle jött az ötlet, de a saját fejem után mentem szokás szerint, és kissé eltértem a recepttől, a kedvenc módszereimmel állítottam össze a torta rétegeit. Dávid piskóta alappal készítette, én kekszet használtam, és a túrókrémet is egyszerűbben készítettem el.
Nem is húzom tovább az időt, lássuk a receptet!
Gyors citromos joghurtos túrótorta sütés nélkül
Hozzávalók
- 300 g zabkeksz (Győri Édes Zabfalatokat használtam, másfél csomaggal)
- 125 + 50 g vaj
- 500 g túró
- 500 g görög joghurt
- 2 csomag expressz zselatin fix
- 150 g kristálycukor
- 100 g porcukor
- 2 citrom
- 3 tojás
Elkészítés
2. Ezt a morzsát utána elegyengetjük egy kapcsos tortaformában, én ehhez egy poharat használtam, az aljával nyomkodtam bele a formába. Ezután előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Oké-oké, tudom, hogy azt mondtam, hogy sütés nélküli, de ennyi azért még belefér. 🙈 Illetve ha nagyon nem akarjuk sütni, akkor hűteni is lehet, úgy is összeáll a vajtól.
3. Míg sül és/vagy hűl a kekszes alap, elkészítjük a citromkrémet. Ehhez az egyik citrom (bio!) héját lereszeljük, és a két citrom levét jó alaposan kifacsarjuk. A kristálycukorral és a tojásokkal együtt egy lábasba tesszük és habverővel elkeverjük, közben lassú tűzön elkezdjük főzni. A cukor mennyisége nem szentírás, addig adagoljuk, míg nem húzza össze a szánkat a citromlé savassága. Folyamatosan keverni kell, hogy ne legyen csomós a krém. Pár perc alatt felfő a, és szépen be fog sűrűsödni.
Ez a citromkrém olyan finom volt, hogy szívem szerint megettem volna már a lábasból kanállal. 😅 |
4. Ha ez megvan, levesszük a tűzről és belekeverjük az 50 g vajat, majd félretesszük hűlni. Én a folyamat gyorsítása céljából hideg vízfürdőbe állítottam a kis lábast, így pikk-pakk kihűlt.
5. Ha kihűlt a krém, rákenjük a kekszes alapra és hagyjuk megdermedni. Mivel nincs benne zselatin, ne várjuk, hogy teljesen keményre dermed a hűtőben.
6. A túrókrémet is összeállítjuk, ez a legegyszerűbb. A túrót és a joghurtot egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot (itt is csak irányadó a mennyiség, ha édesebben szeretjük, mehet több is), a vanília aromát és egy citrom vagy lime reszelt héját, majd a zselatin fixet és eldolgozzuk.
7. A túrókrémet elegyengetjük a citromos krémen. Óvatosan dolgozzunk, hiszen a citrom krém könnyen elkenődik. Én igyekeztem úgy rákanalazni a túrót, hogy mindenhol elfedjem, és csak óvatosan, a tetejét egyengettem el spatulával, így nem keveredett össze a két réteg.
Itt látható a három réteg. Szerencsére nem keveredett össze a túró és a citromkrém. 💪 |
Imádtam ezt az egyszerű díszítést. Pár perc alatt kész, és szerintem gyönyörű! 😍 |
Nálunk nagy sikert aratott a torta, nagyon finom volt, és én különösen imádtam, hogy ilyen gyorsan elkészült. Biztos, hogy a jövőben gyakran nyúlok ehhez a recepthez, ha valami finom savanykás desszertre vágyom, vagy egy szuper gyors tortára lesz szükségem!
A tálaláskor a születésnapi gyertya is rákerült. Ezúton is boldog születésnapot Anyukám! 💓 |
Remélem, hogy tetszett a recept és kipróbáljátok! Ha elkészítitek, akkor mutassátok meg nekünk a fotót a végeredményről, ehhez használjátok az #edesmindegyblog hashtag-et, és jelöljetek meg minket a poszt leírásában vagy a fotón!
Nagyon jól néz ki.:)
VálaszTörlésKöszi az ötletet! :)