gyümölcs,

Gyors citromos túrótorta sütés nélkül

szeptember 12, 2017 Édesmindegy blog 1 Comments


Tegnap ünnepeltük Édesanyám születésnapját, ebből az alkalomból szerettem volna egy tortát készíteni neki. Nem volt sok időm, a bevásárlástól számítva kb. 1 órám volt "megsütni" a tortát, hogy mire hazaér a munkából, már ne vegyen észre semmit a készülődésből.

A túrótorta ihlete Kárai Dávidtól jött, még nyár végén. A Pinterest után nála is láttam ezt a gyönyörű, friss gyümölcsökből álló díszítést és már nagyon vártam, hogy legyen olyan apropó, amire elkészíthetem. A torta összeállításához is tőle jött az ötlet, de a saját fejem után mentem szokás szerint, és kissé eltértem a recepttől, a kedvenc módszereimmel állítottam össze a torta rétegeit. Dávid piskóta alappal készítette, én kekszet használtam, és a túrókrémet is egyszerűbben készítettem el.

Nem is húzom tovább az időt, lássuk a receptet!


Gyors citromos joghurtos túrótorta sütés nélkül


Hozzávalók


  • 300 g zabkeksz (Győri Édes Zabfalatokat használtam, másfél csomaggal)
  • 125 + 50 g vaj
  • 500 g túró
  • 500 g görög joghurt
  • 2 csomag expressz zselatin fix
  • 150 g kristálycukor
  • 100 g porcukor
  • 2 citrom
  • 3 tojás

Elkészítés


1. A zabkekszet és a 125 g vajat egy konyhai robotgépbe tesszük és összeaprítjuk, míg morzsás lesz.

2. Ezt a morzsát utána elegyengetjük egy kapcsos tortaformában, én ehhez egy poharat használtam, az aljával nyomkodtam bele a formába. Ezután előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Oké-oké, tudom, hogy azt mondtam, hogy sütés nélküli, de ennyi azért még belefér. 🙈 Illetve ha nagyon nem akarjuk sütni, akkor hűteni is lehet, úgy is összeáll a vajtól.

3. Míg sül és/vagy hűl a kekszes alap, elkészítjük a citromkrémet. Ehhez az egyik citrom (bio!) héját lereszeljük, és a két citrom levét jó alaposan kifacsarjuk. A kristálycukorral és a tojásokkal együtt egy lábasba tesszük és habverővel elkeverjük, közben lassú tűzön elkezdjük főzni. A cukor mennyisége nem szentírás, addig adagoljuk, míg nem húzza össze a szánkat a citromlé savassága. Folyamatosan keverni kell, hogy ne legyen csomós a krém. Pár perc alatt felfő a, és szépen be fog sűrűsödni.

Ez a citromkrém olyan finom volt, hogy szívem szerint megettem volna már a lábasból kanállal. 😅

4. Ha ez megvan, levesszük a tűzről és belekeverjük az 50 g vajat, majd félretesszük hűlni. Én a folyamat gyorsítása céljából hideg vízfürdőbe állítottam a kis lábast, így pikk-pakk kihűlt.

5. Ha kihűlt a krém, rákenjük a kekszes alapra és hagyjuk megdermedni. Mivel nincs benne zselatin, ne várjuk, hogy teljesen keményre dermed a hűtőben.

6. A túrókrémet is összeállítjuk, ez a legegyszerűbb. A túrót és a joghurtot egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot (itt is csak irányadó a mennyiség, ha édesebben szeretjük, mehet több is), a vanília aromát és egy citrom vagy lime reszelt héját, majd a zselatin fixet és eldolgozzuk. 

7. A túrókrémet elegyengetjük a citromos krémen. Óvatosan dolgozzunk, hiszen a citrom krém könnyen elkenődik. Én igyekeztem úgy rákanalazni a túrót, hogy mindenhol elfedjem, és csak óvatosan, a tetejét egyengettem el spatulával, így nem keveredett össze a két réteg.

Itt látható a három réteg. Szerencsére nem keveredett össze a túró és a citromkrém. 💪
8. Egy pár órára hűtőbe tesszük a tortát, hogy összeálljon. Nekem a 2 óra kevés volt, mire feldíszítettem elkezdett lefolyni a túró, így gyorsan visszadugtam még egy kicsit. Egy fél napot szerintem szánjunk a hűtésre, az a tuti.
Imádtam ezt az egyszerű díszítést. Pár perc alatt kész, és szerintem gyönyörű! 😍
9. A díszítéshez friss idénygyümölcsöket használtam, és "Pinterestesen" rendezgettem el a torta tetején. A zabkekszből két darabot elmorzsoltam, ezt szórtam a tortára először, így nem áztatták el később a gyümölcsök a tortát. Nálam most friss szőlőszemek, őszibarack és pár lime cikk került a tortára, de bármit használhatunk, ami épp van otthon, vagy a boltokban, évszaktól függően.

Nálunk nagy sikert aratott a torta, nagyon finom volt, és én különösen imádtam, hogy ilyen gyorsan elkészült. Biztos, hogy a jövőben gyakran nyúlok ehhez a recepthez, ha valami finom savanykás desszertre vágyom, vagy egy szuper gyors tortára lesz szükségem!

A tálaláskor a születésnapi gyertya is rákerült. Ezúton is boldog születésnapot Anyukám! 💓

Remélem, hogy tetszett a recept és kipróbáljátok! Ha elkészítitek, akkor mutassátok meg nekünk a fotót a végeredményről, ehhez használjátok az #edesmindegyblog hashtag-et, és jelöljetek meg minket a poszt leírásában vagy a fotón! 

- Orsi

You Might Also Like

1 megjegyzés: