Indulhat a grillszezon - kipróbáltuk a George Foreman állógrillt


(Szponzorált tartalom: a terméket a George Foreman grillek forgalmazójától kaptuk tesztelésre.)
Végre itt a jó idő, ezzel együtt pedig megkezdődött az idei grillszezon is, ami az egyik legjobb dolog a tavaszban és a nyárban! A forgalmazó jóvoltából idén lehetőségem nyílt kipróbálni egy George Foreman kül- és beltéri állógrillt. Ez a lehetőség a legjobbkor jött, hiszen grillvásárlás előtt álltunk, a sajátjaink épp felmondták a szolgálatot, az elektromos és a faszenes is megadta magát. Őszintén szólva én az elektromost egy picivel jobban kedvelem, de csak azért, mert számomra sokkal egyszerűbb a használata. Nem kell a tökéletes parázzsal bíbelődni, majd hosszasan takarítani, ráadásul odabent is használhatjuk.

A George Foreman grill is többfunkciós, hiszen fel is állíthatjuk a kertben, de az állványról levéve az asztalra is tehetjük - már ha van akkora asztalunk amin kényelmesen elfér, hiszen nem kis darabról beszélünk. Ennek előnye és hátránya is van, ezáltal nem túl kompakt, cserében viszont hatalmas sütőfelületet kapunk: az 1500 cm2-n akár 15 főre is süthetünk egyszerre, így tökéletes választás lehet, ha nagy a család, vagy gyakoriak nálunk a baráti összejövetelek.

Amit mi már az első használat óta imádunk benne, hogy a grillező felületről a felesleges zsiradék egy külön csepegtetőtálcába folyik, így sütés közben nem kezd el égni és füstölni. A 2400W-os teljesítménynek és a hőmérséklet szabályzónak köszönhetően bármilyen alapanyag könnyedén elkészül rajta, ráadásul mi magunk választhatjuk meg a megfelelő sütési hőfokot. Az alapján is szabályozhatunk, hogy fedő alatt, vagy anélkül sütjük a húsokat, halakat, vagy épp zöldségeket, hiszen teljesen más ízeket és végeredményt kaphatunk így. A hatalmas domború fedél remekül bent tartja az ízeket, és segít abban, hogy puhára süljenek a grillen a vastagabb hússzeletek is. Magán a fedélen található egy hőmérő, amivel ellenőrízhetjük, hány fok van odabent. A tapadásmentes bevonat eddig remekül teljesít, bármit is sütöttünk rajta, könnyedén forgathattuk, nem voltak odasült darabkák, és szétcincált hússzeletek, a sütés végeztével pedig pikk-pakk el lehetett mosogatni.

Hogy legyen mivel belekezdeni a grillszezonba, hoztam is nektek két receptet, amit érdemes kipróbálni:

Zöldséges csirkemellnyársak grillezve


Hozzávalók


  • 25 dkg csirkemell
  • 2 db édesburgonya
  • 1 lilahagyma
  • 2 kaliforniai paprika
  • 25 dkg csiperke gomba
  • 10 dkg húsos szalonna

Elkészítés

1. A csirkemellet mossuk meg, töröljük szárazra és kockázzuk fel (kb. 2×2 centis kockákra, ne túl kicsire). Sózzuk, borsozzuk a húst, és ha szeretnénk, meg is forgathatjuk egy kevés olívaolajban - de ne tocsogjon benne.
2. A zöldségeket (édesburgonya, lilahagyma, kaliforniai paprika, gomba) szintén tisztítsuk meg. Az édesburgonyát vágjuk kb. 1 cm vastag szeletekre, és ha szükséges, a karikát vágjuk félbe, hogy ne legyenek túl nagy darabok. A lilahagymát és a paprikát is vágjuk nagyobb kockákra, a gombából pedig már a vásárláskor próbáljunk kisebbeket válogatni, hogy ne kelljen őket felvágni.
3. A szalonnát is kockázzuk fel.
4. Állítsuk össze a nyársakat: húzzunk fel egy benedvesített fa grillnyársra egy darab szalonnát, csirkemellet, hagymát, paprikát, édesburgonyát és gombát, majd ezt ismételjük addig, amíg van hely a pálcán, és el nem fogynak az alapanyagok.
5. Helyezzük őket a már felhevített grillrácsra és közepes hőfokon (hogy a burgonya is meg tudjon sülni) fedő alatt süssük őket készre kb. 15 perc alatt. Közben néhány percenként forgassunk rajtuk egy negyed fordulatot.

Joghurtos lime-os csirkemell


Hozzávalók


  • 25 dkg csirkemell
  • 15 dkg görög joghurt
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 lime leve és héja
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál őrölt bors

Elkészítés

1. Állítsuk össze a pácot: egy tálban keverjük össze a joghurtot, az olívaolajat, 1 lime lereszelt héját és kifacsart levét, a zúzott fokhagymát, sót és borsot.
2. A csirkemellet mossuk meg, töröljük szárazra és vágjuk szeletekre, akár enyhén klopfolhatjuk is.
3. A hússzeleteket tegyük a joghurtos pácba és hagyjuk állni lehetőség szerint néhány órán (vagy akár egy egész éjszakán) át a hűtőben, de ha erre nincs idő, akkor is hagyjunk nekik azért 15-30 percet.
4. Ezután a pácból kivéve magas hőfokon süssük meg őket a grillrácson addig, amíg a csirkemell szeletek átsülnek, kívülről pedig kapnak egy kis pörzsanyagot.

Friss salátával és tzatzikivel tálaljuk az elkészült ételeket.

- Orsi

Kipróbáltam a Russell Hobbs retro külsőbe bújtatott robotgépét

 

Gasztrobloggerként nem is kérdés, hogy imádok főzőcskézni, ehhez pedig szeretek olyan eszközöket bevetni, amik megkönnyítik, és felgyorsítják a főzés folyamatát. Bár ici-pici konyhám van, úgy gondolom, elég jól felszerelt, viszont egy konyhai robotgép még nagyon hiányzott belőle. A kívánságom a Russell Hobbsnak köszönhetően teljesült, hiszen választhattam tesztelésre egy nekem tetsző terméket, én pedig az új Retro kollekció piros konyhagépére csaptam le. Igen, jól sejtitek, ez tényleg egy szponzorált bejegyzés, hiszen a terméket ajándékba kaptam, de ígérem, cserében még több finomsággal készülök nektek a jövőben!
A konyhai robotgép tartozékai közé tartozik egy 2,3 literes keverőtál illetve egy 1,5 literes turmixkehely is. A keverőtál önmagában is többfunkciós, hiszen kétoldalú szeletelő és reszelő korong, krémkeverő és tésztakeverő fej is jár hozzá, így tényleg egy komplett menüsor elkészíthető vele. Két sebességfokozata van, és pulzálásra is képes, ami szintén elég hasznos. Nagyon könnyen összeszerelhető, és imádom, hogy rámmordul, ha a helyére kattintom a tartozékokat, ezzel jelezve, hogy készen áll a munkára. 

Egyelőre a tesztidőszak van, és még nem próbáltam végig az összes funkcióját, de ami késik nem múlik, és már most imádom. Biztos vagyok benne, hogy ez egy csodás barátság kezdete! A legutóbb egy finom burgonyakrémleves elkészítéséhez hívtam segítségül, aminek a receptjét gyorsan meg is osztom veletek, amit érdemes kipróbálni!

Fokhagymás burgonyakrémleves recept


Hozzávalók

2 nagy burgonya
1 fél fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 liter víz
1 dl fehérbor
2 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál szerecsendió
1 kávéskanál bors
1 evőkanál só

Elkészítés

1. A hagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, és dobjuk a robotgépbe, majd pulzáló mozdulatokkal aprítsuk fel. Garantáltan könnymentes, és fél perc sem kell a hagymaaprításhoz ezzel a módszerrel!
2. Az olívaolajat hevítsük fel egy kisebb lábasban, és pirítsuk meg rajta a hagymákat.
3. Ha elkezd pirulni, öntsük fel a fehérborral.
4. Közben pucoljuk meg a burgonyát, és vágjuk kisebb kockákra, majd mehet ez is a lábasba.
5. Öntsük fel a vízzel, és adjuk hozzá a fűszereket. Forraljuk fel, és főzzük addig, míg a burgonya megpuhul.
6. A tűzről levéve hűtsük egy kicsit, majd a turmixgépbe töltve pépesítsük. Ha sűrűnek találjuk, a beöntőnyíláson adhatunk még hozzá vizet a kívánt állag eléréséig.


- Orsi

Gyors leveles pizzás csavart stangli


Nincs is jobb program, mint a szombat délutáni hóesést bámulni, és közben sütni valami gyors finomságot. A karácsonyi lakomák után egy kicsit elkezdtem hiányolni a könnyedebb ételeket és a mediterrán ízeket, így a hétvégi nasinak pizzás ízvilágot választottam.

Bevallom, gyorsfagyasztott tésztát választottam, hiszen a fő szempont az volt, hogy minél hamarabb elkészüljek, de ha valakinek van ideje és türelme, akkor nyugodtan álljon neki a házi leveles tésztának, ettől csak még finomabb lesz.

Leveles pizzás csavart stangli


Hozzávalók


  • 1 csomag fagyasztott leveles tészta
  • 1 tubus pizzakrém
  • 2 evőkanál ketchup 
  • 15 szem olajbogyó
  • 2 evőkanál olívaolaj (ha van, fűszerolaj)
  • parmezán

Elkészítés


1. Összekeverjük a krémhez a pizzakrémet, a ketchupot, az olívaolajat, és az apró kockákra vágott olajbogyót.
2. Kinyújtjuk a leveles tésztát kb. 3-4 mm vastagságúra.
3. Megkenjük a krémmel és megszórjuk egy kevés reszelt parmezánnal a tésztát.
4. Egy pizzavágó segítségével egyforma téglalapokra vágjuk.

5. A téglalapokat megcsavarjuk és így helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire.
6. 200 °C-ra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük őket.

Próbáljátok ki!

- Orsi

Narancsos kuglóf étcsokoládéval és pirított dióval


A narancs nálam a tél meghatározó íze, szeretem mindenbe belecsempészni, akár még a teába is ezt facsarom citromlé helyett. Épp ezért nem múlhat el ez az évszak narancsos kuglóf nélkül se. Ha meg már narancs, kell mellé egy kis csoki is, így lesz igazi a recept!

Az új kuglóf formámat (itt csaphattok le rá) még biztosan használni fogom a következő időszakban, mert most nagy a szerelem, és egy pezsgős-kakaós karácsonyi kuglóf recept már fel is került a blogra, amit itt olvashattok el.

Narancsos kuglóf étcsokoládéval és pirított dióval


Hozzávalók


300 g liszt
150 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
100 g tejföl
1 csomag sütőpor
50 g vaj
50 g kacsazsír
2 narancs leve
1 narancs héja
100 g étcsokoládé
50 g kandirozott narancs
1 marék pirított dió
Én mindig a Lidl Belbake kandírozott narancsot választom, nagyon finom sütikbe!

Elkészítés


1. Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra.
2. Egy marék diót aprítsunk durvára és száraz serpenyőben néhány perc alatt pirítsuk meg. Vigyázzunk, hogy ne égjen, ha már illatozik, le is húzhatjuk a tűzhelyről.

3. Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a sütőport, és a vaníliás cukrot.
4. Egy másik keverőtálban verjük habosra a tojásokat a kristálycukorral.
5. A tojásos keverékhez adjuk hozzá a felolvasztott vajat és zsírt, majd a tejfölt, a reszelt narancs héjat és a narancsok kifacsart levét. 
6. Ehhez a folyékony masszához adagoljuk hozzá a lisztes keveréket, és keverjük addig, míg homogén, csomómentes tésztát kapunk. Ha túl sűrűnek találjuk a tésztát, tovább lazíthatjuk még narancslével.
7. Keverjük a tésztába a pirított diót, a kandírozott narancs kockákat, és az étcsokit, amit a dióhoz hasonlóan aprítsunk durvára.
A táblás csoki helyett választhatunk csokicseppeket vagy pasztillát is, így egy kicsit egyszerűbb dolgunk lesz.

8. Öntsük a tésztát egy kivajazott kuglóf formába, és tűpróbával süssük kb. 50-60 percig.
9. Ha a kuglóf langyosra hűlt, borítsuk ki a formából és öntsük nyakon egy jó adag olvasztott étcsokoládéval, és már tálalhatjuk is!

Ez a kuglóf tökéletes választás a hűvös téli délutánokra egy finom kávéhoz, vagy akár egy kis nassolnivalónak a karácsonyi készülődés mellé. Sőt, ha valaki jobban szereti a könnyed ízeket, akkor a pezsgős-csokis kuglóf helyett ezt is jó szívvel ajánlom az ünnepi asztalra, biztos, hogy a család örülni fog neki a halászlé és a töltött káposzta után! 

- Orsi

Az ünnep sztárja: Törley pezsgős kakaós kuglóf


Mióta beszereztem EZT a gyönyörű kuglóf formát (katt, ha te is lecsapnál rá!), elkezdtem új recepteket kikísérletezni. Legutóbbi agymenésem eredménye ez a pezsgős-kakaós kuglóf lett. A pezsgő ez esetben a folyadékot helyettesíti (ez lehetne tej, víz, vagy bármi más), és mivel közeleg a karácsony, gondoltam ennél ünnepibbé mással nem is varázsolhatnám ezt a süteményt.

A kuglóf azért tökéletes a karácsonyi asztalra, mert a tészta gyorsan összeállítható, utána már csak a sütésre kell várni. Ez a sütemény biztosan minden menübe beilleszthető, és nem kell vele órákig pepecselni - jut időnk a többi fogásra is, és még az idegrendszerünk sem megy rá. Millióféle változatban és ízben készíthető, és egy kis olvasztott csokival nyakon öntve még pompásabb lesz a végeredmény!

Na de nézzük, hogyan készítettem el az én Törley pezsgős kakaós kuglófomat!

Hozzávalók


500 g liszt
50 g holland kakaópor
200 g kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
3 tojás
150 g tejföl
1 csomag sutőpor
1 kk szódabikarbóna
50 g vaj
100 g kacsazsír
1,5 dl pezsgő
2 db banán (opcionális)

Elkészítés


1. Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra.
2. Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát, a vaníliás cukrot.
3. Egy másik keverőtálban verjük habosra a tojásokat a kristálycukorral.
4. A tojásos keverékhez adjuk hozzá a felolvasztott zsiradékokat. Én szinte minden süteménybe teszek kacsazsírt, ettől sokkal finomabbak szerintem, de ha valaki ezt kihagyná, helyettesítheti vajjal.
5. Adjuk hozzá a keverékhez a tejfölt, majd legvégül a pezsgőt.
6. A folyékony masszához adagoljuk hozzá a lisztes keveréket, és keverjük addig, míg homogén, csomómentes tésztát kapunk.
7. Nálam ezen a ponton belekerült most két felkarikázott banán, de ezt ki is hagyhatjuk, vagy helyettesíthetjük más gyümölccsel, esetleg magvakkal, kandírozott gyümölcsökkel.
8. Öntsük a tésztát a kivajazott kuglóf formánkba, és tűpróbával süssük kb. 50-60 percig. Nálam a kuglóf forma mérete és anyaga (fém/szilikon) is befolyásolja a sütési időt, így a tűpróba a biztos.
9. Ha a kuglóf langyosra hűlt, borítsuk ki a formából és porcukorral szórva tálaljuk.

Mázli cica is bepróbálkozott...
Ez a desszert egy pohár finom pezsgővel tökéletes megkoronázása lehet a karácsonyi vacsorának! Remélem idén sokatok menüjébe bekerül!

- Orsi

Amerikai csokis-mandulás keksz


Lassan elérkezik a karácsonyi sütögetések ideje, de bemelegítésképp kipróbáltunk egy klasszikust, hogy feltöltsük a kis sütis bödönünket. Mindig jó, ha van egy kis vendégváró süti, vagy nassolni való a családnak. Ezek a kekszek azért jók, mert sokáig elállnak - igaz nálunk nem is lenne idejük megromlani. Nekem most a csoki és mandula aprításán kívül nem volt időm részt venni ebben a projektben, így Anyukám receptjét osztom meg veletek.

Hozzávalók


20 dkg vaj
400 g liszt
fél csomag sütőpor
100 g barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojás
100 g étcsokoládé
1 marék mandula
1 csipet sót

Elkészítés


1. A vajat olvasszuk fel mikróban, majd hűtsük langyosra.
2. Aprítóval vagy egy nagy késsel vágjuk durvára az étcsokit és a mandulát.
3. A langyos vajat és a tojásokat keverjük össze egy tálban.
4. Egy másik tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, barna cukrot, vaníliás cukrot, sót, csokoládé és mandula darabokat.
5. A száraz hozzávalókhoz öntsük hozzá a tojásos vajas keveréket, és dolgozzuk össze a tésztát.
6. Ha kész a tészta, pihentessük hűtőben egy órán át.
7. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és formázzunk a tésztából kb. diónyi gombócokat. Helyezzük őket a tepsire, és egy kicsit nyomkodjuk le. Hagyjunk köztük jó nagy helyet, mert ki fognak lapulni sütés közben.
8. 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig süssük őket, míg aranybarnára sülnek.
9. Ha megsültek, hagyjuk őket kihűlni a tepsiben, vagy sütőrácson.
10. A kekszek jól záródó dobozban több napig is elállnak.

Ebből az adagból kb. 30-35 darab lesz, de mi egyből dupla adaggal indítottunk. Tökéletes keksz alap lehet, bármivel ízesíthetjük, csak a fantáziánk szabhat neki határt. Én el tudom képzelni akár szárított gyümölcsökkel, más magvakkal is, de a tészta alapreceptben biztosan nem fogtok csalódni.

- Orsi

Az amerikai őszi klasszikus: pumpkin pie, avagy sütőtökös pite

Eddig kimaradt az életemből ez a sütemény, pedig mindent imádok, ami "pumpkin spice" ízesítésű. Az amerikaiak klasszikus őszi pitéje, a pumpkin pie régóta izgatta a fantáziám, és a négy napos hétvége tökéletes alkalom volt rá, hogy kipróbáljam. Kissé időigényes az elkészítése, pihentetést igényel a megsült tök és a tészta is, de alapvetően könnyű összerakni, és megéri a fáradozást.

Szokásomhoz híven nem recept alapján készítettem, pontosabban csak inspirálódtam belőlük. Mivel egyik sem nyerte el igazán a tetszésem, így összeállítottam a saját receptemet, amiben a tésztára vagyok a legbüszkébb. Az egyik legjobb, legszebb, legkönnyebben nyújtható pitetésztát kaptam az alábbi hozzávalókból, amit most biztos, hogy megjegyzek, így nem kell többet kísérleteznem!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg zsír (én kacsát használtam)
  • 50 ml víz


A töltelékhez:

  • 50 dkg sütőtök megsütve
  • 2 tojás
  • 2 ek méz
  • 2 ek juharszirup
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 kk gyömbérpor
  • 1 kk őrölt szegfűszeg
  • 1 kk őrölt szerecsendió
  • 1 kk só


Elkészítés


1. Egy sütőtököt vágjunk fel nagyobb darabokra, magozzuk ki és előmelegített sütőben süssük puhára. Ha megsült a tök, várjuk meg, míg kihűl.

2. A tésztához morzsoljuk el a vajat a liszttel, adjuk hozzá a zsírt, a porcukrot és a vizet, és gyúrjuk addig, míg elválik a kezünktől. Egy fényes, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. Folpackba tekerve pihentessük legalább fél órán át a hűtőben.

3. Ha a tök kihűlt, állítsuk össze a krémet. Ehhez először mérjünk ki 50 dkg-ot a sült tökből a héja nélkül, és pépesítsük botmixerrel.

4. Egy tálban verjük habosra a két tojást. Ehhez adjuk hozzá a mézet, a juharszirupot és a fűszereket, végül pedig a pürésített sütőtököt.

5. A kb. fél centiméter vastagra kinyújtott tésztát tegyük egy kivajazott piteformába. A felesleges széleket vágjuk le. Ezekből készülhetnek el a levéldíszek, vagy akár rácsminta is.

6. Ha a leveleket választjuk, nyújtsuk ki újra a tésztát, de most vékonyabbra, 2-3 miliméteresre. Egy éles késsel vágjunk ki levél formákat, a széleiket vagdossuk be, így sütés közben szétnyílnak majd kissé.

7. Öntsük a tökös krémet a pitetésztára, és díszítsük a kimaradt tésztával, dióval.

8. Tegyük 180 °C-ra előmelegített sütőbe a pitét és süssük kb. 1 óráig, amíg a tökös massza egészen sötét narancssárgára és a tészta is aranybarnára sül. Nem kell aggódni, ha túl sötétnek tűnik a krém, nem égett, csak karamellizálódott.

9. Langyosan tálaljuk, kínálhatunk mellé frissen felvert tejszínhabot, vagy akár vaníliafagylaltot is.

Próbáljátok ki, higyjétek el megéri! A fűszeres sütőtök illata órákon át belengi az egész lakást, ezzel pedig előrevetíti az ünnepi hangulatot, felmelengíti a szívet-lelket.

- Orsi