CutiePie | A legcukibb pitéző Budapesten


A minap ellátogattunk a Ferenc körúton található CutiePie-ba, hogy kipróbáljunk néhány specialitást. A kis üzletbe betérve azonnal a vibráló színek tűntek fel: nem féltek szembe menni a mai trendekkel, és a pasztell árnyalatokat élénk zöldre cserélték. Apró helyiségről van szó, nem tudnak sokan egyszerre leülni, de ha szeretnénk, akkor kint is helyet foglalhatunk egy két fős asztalnál, ahol házi kedvencünket is vízzel kínálják.

Személyre szabott összeállításokat álmodtak meg nekünk a CutiePie-ban, így Gitta egy nutellás-banános gofrit, én pedig egy klasszikus tejespitét kaptam házi túrókrémmel és matcha fagyival. Bizony, mert hogy itt a klasszikus ízű fagyik helyett zöld színű matcha fagyit és fekete fagyit kóstolhatunk - utóbbinak kellemes kókuszos íze van egyébként.


Mindketten megkóstoltuk mindkét édességet. A gofri tésztája szuper volt, a feltétekkel pedig igazán eltalálták az ízlésünket, hiszen a nutellás-banános dolgok verhetetlenek. Érkezett hozzá egy finom öntet is, ami adott egy kis pluszt az ízlelőbimbóinknak.

A tejespite az egyik kedvenc sütim, itthon is gyakran készítem, de itt egészen más volt a tésztája: sokkal könnyedebb, mint az enyém, de bevallom, ez nagyon tetszett. A matcha fagyihoz kicsit szkeptikusan álltam, mivel ismerem a matcha ízét, és hát valljuk be, nem arról híres, hogy olyan finom lenne. Ez viszont meglepően jó volt. Csak lágyan érződött rajta ez a jellegzetes íz, nem tolakodott és nem húzta össze az ember száját. Kifejezetten frissítő volt (főleg ezen a forró napon, amin a körút speciális klímája sem igazán tudott javítani), és ami még inkább meglepett, hogy jól állt a tejes pitének! Miért is nem ettem eddig fagyival? Főleg matchával...

Levezetőnek kaptunk még egy fagyikelyhet is, amiben a már előbb kóstolt matcha és a fekete fagyi tekergőzött. Én a fogszabályzóm miatt félve álltam neki a fekete színű fagylaltnak, mert nem tudtam, hogy le tudom-e mosni valaha. Aztán megnyugtattak, hogy szénnel van színezve, amiről köztudottan az egyik leghatékonyabb fogfehérítő, manapság nagyon divatos is, és teljes mértékben lemosható, leöblíthető a fogakról. Az viszont tuti, hogy mókás élmény egymásra vigyorogni fekete fogakkal és a fekete nyelveiteket nyújtogatni, szóval mindenképp érdemes kipróbálni, mert ahogy az üzletvezető is fogalmazott, felér egy csapatépítő tréninggel is. Utólag elmondhatom: valóban el lehet tüntetni egy kis vizes öblögetéssel. Meg kell említeni azt is, hogy a bizarr kinézet ellenére ez a fagyi finom! Nyugi, én se hittem el eddig...

A CutiePie nem csak a lakberendezési trendekkel megy szembe. Letért a cukor-laktóz-glutén 'szentháromság' mentes vonalról, és náluk bizony töménytelen mennyiségű cukorral találkozhatunk. A tésztáknál sincs gluténmentes választási lehetőség, és a választható tejes feltétek (mint pl. a túró) is házi tejtermékek, így garantáltan nem laktózmentesek. Nálam ez nem okozott problémát, tudjátok, hogy én mindent ehetek, de Gitta laktózmentes életmódjába csak azok a feltétek fértek bele, amik tejmentesek voltak. A hozzám hasonló hedonistáknak azonban ez a hely maga lehet a cukormennyország!


Azt érdemes tudni, hogy az édességeket mindenki a saját ízlése szerint válogathatja össze. Az édes tésztákra különböző feltéteket, gyümölcsöket, szórásokat és önteteket kérhetünk, amiknek csak a fantáziánk szab határt. A számtalan variációban kérhető gofri és a tejespite mellett turmixokkal is megdobhatjuk az inzulin szintünket. Ami az én fantáziámat viszont a mai napig piszkálja, és emiatt biztos, hogy vissza fogok térni, az a sós gofri, azaz a pizza waffle. Ebből is több összeállítás van, de ezek fixek, nincs annyi variációs lehetőség, mint az édes változatnál.

Összességében jó szívvel ajánljuk figyelmetekbe a CutiePie-t, hiszen könnyen megközelíthető helyen található, a nevéhez hűen nagyon cuki és sok finomságot kóstolhattok itt. Egy délutáni barátnős csacsogáshoz például tökéletes választás, pláne, ha szeretnétek egy kicsit bűnözni is!

Köszönjük a CutiePie-nak a meghívást és a desszerteket! Még találkozunk!

A CutiePie Facebook oldalát ITT találjátok.


Az Édesmindegy Blog Facebook oldalát pedig IDE kattintva érhetitek el. Kövessetek minket, hogy ne maradjatok le az újdonságokról! 

- Orsi 

Ebéd a föld alatt: az esztergomi Prímás Pincétől a szánk is tátva maradt!


Nem régiben Anyukámmal tettünk egy nagy túrát Budapest környékén, és ebédidőben - nagy szerencsénkre - épp Esztergomban jártunk. Mivel a Prímás Pincéről már korábban is hallottam, nem volt kérdés, hogy ide térjünk be.

Első benyomásunk a Prímás Pincéről


Érkezésünkkor a teraszon ültünk le, de mivel elég meleg volt, és a felszolgáló hölgy is erősen javasolta, végül bementünk a hűvös épületbe. Az ajtón belépve a lélegzetünk is elakadt, mindenre számítottunk, csak erre nem!😮

A fotók nem adják vissza, de hatalmas étteremről beszélünk, akár alapterület, akár belmagasság tekintetében.
A Prímás Pince a Bazilika dombja alatt található, és úgy néz ki belülről, mint egy altemplom, óriási belmagassággal, tégla boltívekkel. Egészen monumentális, de lehengerlően szép! A berendezés is nagyon tetszett, óriási csillárok és modern lámpák, bútorok teszik még különlegesebbé az enteriőrt.

A Prímás Pincéről tudni kell, hogy nem csak étteremként működik, hanem Turisztikai és Bor Kulturális központ, és egészen lenyűgöző borászati kiállítás tekinthető itt meg. A Borvidékek Alagútja elnevezésű kiállításon a Kárpát-medence borvidékeit ismerhetjük meg. Érdemes itt elidőzni egy kicsit a kulináris élvezetek után.
Borvidékek Alagútja a Prímás Pince Turisztikai és Bor Kulturális kiállításon
Na de kanyarodjunk vissza az ebédünkhöz. Az étlapon ínycsiklandozó fogások sorakoztak fel, nem volt könnyű dolgunk a választásnál, ám az már az elején egyértelművé vált, hogy vissza kell térnünk ide, hogy a most kimaradt ételeket egy következő körben kóstolhassuk meg.

Miket ettünk a Prímás Pincében?


Anyukám választása a citrusos rántott borjúlábra esett, amit friss salátával kínáltak az étlapon. Az előételek között szerepel, de kis és nagy adag is kérhető, így tökéletesen megállja a helyét főfogásként is. Megkóstoltam, és mivel nagyon meleg nap volt a kis kiruccanásunkkor, kifejezetten jól esett a hús citrusossága, és a saláta is frissítő volt mellé. A húsnál tartottam attól, hogy egy, a tálaláshoz mellékelt citromkarika adja majd a citrusosságot, de nem igazolódott be a félelmem, nem csak ennyitől kapta meg a savanykás ízt a hús. A kis adag 1290 Ft-ba került, meglepően kedvező volt.

Citrusos borjúláb friss salátával
Én egy kicsit nehezebb fogást választottam - gondoltátok volna?😅 -, ami 'A Ház különleges ajánlata!' jelzővel hívta fel magára a figyelmemet. A prímási szarvas burger húsos szalonnával, kovászolt bucival, erdei gyümölcsös káposztasalátával, pirított gombás majonézzel, érlelt sajttal és salátával leírhatatlanul finom volt. Óriási adag volt, nehezen küzdöttem meg vele, de minden falat a mennyországba repített. A húspogácsa monumentális egyed volt, már azzal jól laktam, ahogy ránéztem, de a szalonnával és az érlelt, olvadt sajttal való elegye adta meg azt az igazi #foodorgasm érzést. Kifejezetten tetszett, hogy a káposztasaláta nem külön, hanem magában a burgerben érkezett meg. A friss saláta köret nagyon jól állt neki, és az i-re a pontot a bogyós gyümölcsök tették fel a tányéron. Fejedelmi burger volt, ennek ellenére csak 2990 Ft-ot fizettünk érte, ami néhány fővárosi burgerezőhöz mérten is igen korrekt ár. 

A Prímás Pince különleges ajánlata: szarvas burger 
Bár a burger után azt éreztem, hogy egy falat sem fér belém, már "sajnos" a rendeléskor előre kinéztem (és persze meg is rendeltem 🙈) a desszertet, így ez még hátra volt. A desszertek közül is nehéz volt választani, mert szívem szerint mindet megkóstoltam volna, de volt valami, ami mégis egyértelművé tette a döntést: a levendula. Levendulás fehér csoki mousse-t kértem sárgadinnye raguval és meggy fagylalttal. És nagyon nehéz lesz nem újra ezt rendelni a következő látogatáskor, annyira de annyira jó volt! Egyszerre volt édes és sós, fanyar és gejl, friss és krémes. Egyszerűen minden volt! Az ízlelőbimbóim már a burgernél is sokkot kaptak, itt pedig már fel sem tudták dolgozni ezt a rengeteg információt. Rájöttem, hogy a levendula és a sárgadinnye remek párost alkotnak, és a sót nem csak a karamellhez szeretem, de a fehércsoki mousse-hoz is. A desszertek mindegyike 990 Ft-os áron szerepel az étlapon. 

Levendulás fehércsokoládé mousse

Ajánlom-e a Prímás Pincét? 


Nem kérdés! Sőt, egyenesen azt mondom, nem csak akkor, ha épp Esztergomban jártok, hanem azt ajánlom, hogy menjetek el Esztergomba a Prímás Pincébe, és ha már ott jártok, nézzetek szét utána a városban is. 😀 A vendéglátással is maximálisan elégedett voltam, pont olyan, ahogy szeretem: udvarias, rettentően figyelmes, mégsem tolakodó. Egy ilyen helyen minden vendég úgy érezheti magát, mintha ő lenne a figyelem középpontjában, de nincs annyira körülrajongva, hogy már feszengjen miatta, és sietősen távozzon.


Prímás Pince elérhetőségei


Facebook: /https://www.facebook.com/primaspince/
Web: http://www.primaspince.hu/


- Orsi

Rejtett gyöngyszemre bukkantunk Miskolcon: Végállomás Bistorant


A nyaralás egyik napjára kirándulást terveztünk: ellátogattunk Lillafüredre. Ide azonban nem autóval mentünk, hanem erdei kisvasúttal Miskolcról. Mivel a vonat indulásáig volt egy kis időnk, beültünk az állomás mellett található Végállomás Bistorantba egy limonádéra. Itt kezdődött minden...

Az étterem kerthelyisége is hangulatos volt, de egyszerűnek tűnt a berendezés alapján. A limonádé ízléses és finom volt, a kemence mellett pedig a házilag készített gyökérkenyerek pihentek. Ez már gyanakodásra adott okot, és felmerült bennünk, vajon milyen lehet az étlap?


Végállomás Bistorant - az egyik legszebben berendezett étterem, amit valaha láttam


Akkor esett le az állunk, amikor bementünk a mosdóba és az étterem ajtaján belépve megláttuk az ízlésesen berendezett enteriőrt. Komolyan mondom, régen jártam már ennyire szép étteremben! Nyilván ez szubjektív, de a Végállomás Bistorantot mintha csak nekem álmodták volna meg. Minden részletében tökéletesen átgondolt és az én ízlésemet tükrözi. Kifinomult színek, csodás kárpitok, elegáns összhatás. Le a kalappal a lakberendező előtt!

Nem volt kérdés, hogy Lillafüredről visszaérve itt fogunk vacsorázni, hiszen az étlap is kecsegtető volt. Amikor leszálltunk a vonatról még nem voltunk éhesek, de beültünk egy üdítőre és foglaltunk asztalt, majd elmentünk szétnézni Miskolc belvárosában.

Kulináris csoda Miskolcon


Izgatott voltam, mikor végre enni tértünk vissza. A felszolgálók barátságosan fogadtak, hiszen aznap harmadjára jártunk itt. Én már a nap elején kinéztem magamnak a konfitált kacsacombot meggyes lilakáposztával és hagymás törtburgonyával, anyukám pedig serpenyőben sült marha fartőt rendelt fűszervajjal, sült burgonyával és zöldsalátával. Az ételek rövid időn belül megérkeztek. Ahogy azt vártam, a tálalás mindkét fogás esetében ízléses volt. Az adagok hatalmasak voltak, én már a látvánnyal is tele lettem.

A kacsacomb gyönyörűen meg volt pirulva, a hús pedig omlós volt, olvadt a számban. Imádom a kacsát, és azt is, ha ilyen finoman van elkészítve. A legkíváncsibb azonban a meggyes lilakáposztára voltam. Sokáig nem ettem meg a káposztát, pár éve azonban egyre jobban szeretem, ilyen változatban azonban még nem kóstoltam. Meg kell mondjam, szuper volt! Nagyon jól illett hozzá a meggy, és bár nem mernék rá megesküdni, néha egy kis édesköményt is véltem felfedezni az ízkavalkádban.

A marha fartő is nagyon jól nézett ki, természetesen meg is kóstoltam. Mediumra sütve kértük, de anyukám szerint ennél kicsit kevésbé volt átsütve. Nekem így is tökéletes volt, pont, ahogy szeretem. Szaftos volt, tele ízzel, amin a fűszervaj is csak dobott - bár ez kissé nehézkesen olvadt a húson. Azt gondolom mondanom sem kell, hogy a sült burgonya is házi készítésű volt, nem a mirelit fajta.

Miután degeszre ettük magunkat, töprengtem, hogy belém fér-e még a desszert (na jó, azért nem túl sokat, hisz tudjátok, hogy mindig fér! 😂), de a séfajánlatban szereplő citromos darapuding meggy-málna-eper szósszal és bazsalikomfagylalttal meggyőzött. Egész pontosan a bazsalikomfagylalt. Éreztem, hogy ezt meg kell kóstolnom, enélkül nem távozhatok. És nem csalódtam. A darapuding bár isteni volt, önmagában számomra a desszert ezen része felejthető. A bazsalikomfagylalt viszont abszolút a felejthetetlen kategória: míg élek emlékezni fogok erre az ízre a számban! Utánozhatatlan, fenomenális! Feltette a koronát erre az egyébként is tökéletes vacsorára.

Őszintén szólva kissé szégyellem magam, amiért gasztrorajongóként még nem hallottam korábban az étteremről. Távozásunk után kicsit utánanéztem a Végállomásnak és számtalan anyagot találtam róla. Rangos toplistákon szerepelt, sok cikk jelent meg róla, és rengeteg pozitív véleményt írtak róla a vendégek is. Viszont hatalmas szerencseként könyvelem el, hogy gyanútlanul betévedtünk ide, és felfedeztük magunknak ezt a kis rejtett gyöngyszemet.

Biztos vagyok benne, hogy nem utoljára jártam a Végállomás Bistorantban! Tele pocakkal, fantasztikus ízélményekkel és Pisti séf kenyerével távoztunk. Ha Miskolcon jártok, ti se hagyjátok ki!


Ne felejtsetek el követni bennünket a Facebook-on és Instagramon, hogy ne maradjatok le a legfrissebb tartalmakról, és az ínycsiklandozó fotókról!

- Orsi

Ebéd Gyöngyösön - mert ha Mátra, akkor Bori Mami


Véget ért a nyaralás és visszacsöppentem a valóságba. Most pedig ideje elkezdenem bepótolni a lemaradást, ami a posztokat illeti... Szerencsére elég sok anyagom gyűlt össze, így igyekszem minél hamarabb kiírni magamból azokat a gasztroélményeket, amiket átélhettem ez alatt a két hét alatt.

Néhány napos strandolás után úgy döntöttünk, nyakunkba vesszük a környéket és elmegyünk kirándulni. A Mátrára esett a választásunk, a Kékesen ugyanis általános iskola óta nem jártam. Kb. 1 órányira van a bükki nyaralónktól, nem is értem, miért nem mentünk el ide azóta.

Bori Maminál gyűjtöttünk energiát a kirándulást előtt



Mivel Gyöngyösön keresztül vezetett az utunk, egyértelmű volt, hogy a Bori Mamiban ebédelünk, ahol én már jártam korábban, de Anyukámat is rég el szerettem volna hozni. Kicsit később érkeztünk, nem pont délben, így elég sok szabad asztal volt. Mi a szellős teraszon ültünk le. Én házi limonádét rendeltem, hiszen én voltam a sofőr (mint mindig, ha erre járok...), Anyukám pedig végre megkóstolta az Aperol Spritzet amire már egy ideje próbáltam rábeszélni. 

A kellemes hangulatú terasz, és a gyönyörű színű Aperol Spritz, amit csak megnyalnom volt szabad az íze kedvéért... 😀
Nem kellett sokat várnunk, hamar megérkeztek az asztalunkra az ételek is. Nagyon kívántam a halat, ezért lazacot kértem, ami cukkinis gersli salátával szerepelt az étlapon. Tökéletes választásnak bizonyult, a hal szinte szétolvadt a számban, a gersli saláta pedig első ránézésre kevéskének tűnt, a végén rájöttem, hogy nem is kellett volna több.

Lenyűgözött a tálalás! Ez már művészet... ☺
Anyukám választása a vízibivalyos tagliatelle volt, amit én is nagyon kíváncsian vártam. Nagyon szeretem, ha egy étteremben házi tésztából készítik el a fogásokat, és a Bori Mamiban is erre került a vízibivalyos szósz. Életemben először kóstoltam ilyen húst, de nagyon ízlett. És azok a csodálatos parmezánforgácsok a tetején...

Nem spórolták le a parmezánt! 😉
Szokásunkhoz híven a desszerteket sem tudtuk kihagyni. A Duna kavics meglepő módon egy pohárkrém desszert volt: egy könnyed vaníliás krémben tömény csokoládés gombócok csücsültek. Nem egy könnyű desszert, de csokiimádóknak kötelező! A csokitorta is szintén nekik kedvez, ezért is rendeltem magamnak. A tortát mentás morzsa, csokiszósz és friss gyümölcsök koronázták. 

Most mondjátok meg... Nem gyönyörű!?
Mivel tisztában voltam vele, hogy ezután nálam beáll a kajakóma és még autóba kell ülnöm, így kellett egy kávé. De a Bori Mamiban képtelenség csak egy snassz eszpresszót kérni, annyi különleges kávé van az itallapon. Gondoltam a csokitortám mellé jó választás lehet a narancsos melange. Az ízekkel nem is volt hiba, nagyon finom volt a kávé is, csak ekkorra már annyira tele voltam, hogy alig tudtam legyűrni.

Cukorsokk: narancsos melange, Duna kavics pohárkrém, csokitorta
Szóval éberebb nem lettem a kávé után sem, csak még jobban elnyomott az álom. Tudjátok, valahogy úgy, mint a nagymamánál a vasárnapi ebéd után. De azt hiszem, Bori Maminál ez csak természetes. Alig várom a következő látogatást!


Ti jártatok már a Bori Mamiban, vagy tervezitek?

Kukkantsátok meg az aktuális étlapot IDE kattintva! 😉

- Orsi





A szolnoki Liliomfi Étteremben jártunk


A Szolnokon található Liliomfi Étterembe nem először látogattam el. Mivel én Szolnokra jártam főiskolára, és a környéken laktam mielőtt Budapestre költöztem volna, éveken keresztül napi szinten jártam be a városba. A Liliomfiba mindig valamilyen alkalomhoz kötődően mentünk el a főiskolás barátnőkkel: megünnepelni az utolsó tanítási napot, a szemeszter utolsó sikeres szóbeli vizsgáját, de ide ültünk be a nagy napon is, amikor sikeres államvizsgát tettünk.

Aztán szétszéledt a csapat, de az államvizsga első évfordulóján újra itt gyűltünk össze, és elhatároztuk, hogy ez egy fix esemény lesz a naptárban: január vége, Liliomfi, és mi hárman.

Most pedig újra ellátogattam, ezúttal a legjobb barátnőmmel. Szintén nem csak úgy. Búcsúvacsoráztunk, ő ugyanis most bő három hónapra az Egyesült Államokba utazik. Mivel egyébként is ritkán tudunk találkozni, mert több, mint 100 km-re élünk egymástól, így az utazása előtt szerettünk volna együtt tölteni egy kis időt.

Ehhez választottuk a Liliomfi Éttermet. Szombat este érkeztünk, 8 óra után valamivel. Nem volt asztalfoglalásunk, de szerencsére ez nem volt gond, volt szabad asztaluk. Ezután jött a dilemmázás, hogy mit is rendeljünk. Mindketten ismerjük a Liliomfi konyháját, tudjuk, hogy nagyon jól főznek, éppen ezért nehéz a választás, mert az étlapon található fogások közül egyik jobb mint a másik.

Végül barátnőm Dijoni mustárban érlelt sertés szüzet rendelt tejfölös lángossal, én pedig Liliomfi halbugert. Inni mindketten levendulás limonádét kértünk. Elég nagy levendula fanok vagyunk, szóval ha valahol van levendula szörp, levendulás limonádé, levendulás bármi, akkor biztos, hogy arra esik a választásunk. A Liliomfiban kifejezetten finom volt a limonádé, érződött rajta a levendula, de nem volt tolakodó, sem pedig túl gejl.

A két nagy lángos közé került be a husi, így ennek is hamburgeres kinézete volt. Ötletes! ☺
A dijoni mustáros sertésszűz csíkokra vágott, finom szaftos sült husi volt, amit a két kis lángos között tálaltak. Barátnőm szerint a hús nagyon sós volt, ezért nem is tudta megenni mindet, én viszont nagyon sósan szoktam enni az ételeket, szóval nekem pont jó volt. A lángos nekem fánkra hasonlított, mintha kicsit édeskés is lett volna a tészta. Finom volt, de valahogy nem az igazi. Minden esetre kiadós volt, aki ezt az ételt választja, nem fog éhen maradni!

Annyira tipikus... Mindig egymás kajáját lopkodjuk. Még fotózás közben is. 😂
A Liliomfi halburgernél előre szóltak, hogy nagy adag, és pici nőként nem biztos, hogy elbírok vele. Nem ismernek, na... 😊 Valóban egy hatalmas hamburger érkezett, benne egy gyönyörű lazac steak-kel, cheddar sajttal, tükörtojással, mellé pedig káposztasaláta, zelleres paradicsomsaláta, sültkrumpli és sült hagymakarika is került a tányérra. Szuper volt a buci, amiben a lazac jött. Nem volt túl száraz, morzsás. A lazac tökéletesen volt elkészítve és a káposztasaláta nagyon ízlett nekem is, és barátnőmnek is, mert persze ő is letesztelte az én választásomat. Valóban emberes adag volt, de simán legyűrtem... 🙈

Ezután jöhettek a desszertek, mert még volt hova tenni, na meg már előre kinéztük őket az étlapról. Muszáj volt megkóstolnunk a karamellás madártejet és az almás-fahéjas palacsintát bazsalikomos fehércsokival. Kár lett volna kihagyni, itt jött ugyanis az igazi ízorgia! Fenomenális volt mindkettő!

Ez a bazsalikomos fehércsokoládé szósz maga volt a tökély!
A karamellás madártej egy picit kesernyés volt, mintha odakapott volna a karamell, de csak épp annyira, hogy ettől váljon igazán ínycsiklandozóvá. A palacsintán pedig a bazsalikomos fehércsoki tette fel a pontot az i-re. Ez biztosan egy olyan desszert, amit a közeljövőben otthon is el fogok készíteni, mert mennyei!

A karamellás madártej is különlegesen finom volt. 
Összességében, mint eddig mindig, most is nagyon elégedettek voltunk. Minden finom volt, a kiszolgálás nagyon barátságos és figyelmes. Az árak teljesen rendben vannak, mi két főre borravalóval és szervízdíjjal együtt 10.000 Ft-ot fizettünk.

Én nagyon jó szívvel ajánlom mindenkinek az éttermet, aki Szolnok környékén jár.

+1 Tipp: érdemes megkóstolni a tésztákat, amiket házi tésztából készítenek, és a pizzájuk is szuper!

 - Orsi

Chilis csicseriborsó vajon pirított petrezselymes újburgonyával


Már jó ideje figyelt egy konzerv csicseriborsó a konyhaszekrényben, de mindig halogattam az elkészítését. Most egy jó kis fűszeres, chilis babhoz hasonló, de más ízvilágú étel készült belőle, köretnek pedig petrezselymes újkrumpli, amivel most kezdek megbarátkozni.

Chilis csicseriborsó vajon pirított petrezselymes újkrumplival


Hozzávalók

500 g darált pulykahús
1 fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1 konzerv/befőtt csicseriborsó
1 doboz shitake gomba (nem tudom, mennyi volt ez grammban)
1 konzerv sűrített paradicsom
1 konzerv hámozott paradicsom
1 db csillagánizs
1 db babérlevél
1 db szárított lime levél
római kömény
szerecsendió
füstölt pirospaprika
fahéj
bors
8-10 apróbb szem újkrumpli
5 dkg vaj
1 csokor friss petrezselyem

Elkészítés


1. A fokhagymákat és a vöröshagymát összeaprítjuk - én ezúttal is robotgépben oldottam meg 10 másodperc alatt. 
2. Olívaolajat vagy kókuszzsírt hevítünk egy nagyobb serpenyőben (én wok serpenyőt használtam), majd jöhetnek bele az aprított hagymák. 
3. Ha megpirultak, jöhet a serpenyőbe a darálthús is. Fehéredésig pirítjuk, közben megsózzuk.
4. Ezután beleöntjük a sűrített és hámozott paradicsomot, és fűszerezzük, és alacsony lángon hagyjuk rotyogni.
5. Én az ilyen ételekhez, ha gomba is kerül bele, mindig külön serpenyőben megpirítom a gombát, sokkal markánsabb lesz így az íze. Most is így történt. Miután megpirult ezt is belekevertem a 
5. Közben sós lobogó vízben egy kicsit előfőzzük a felkockázott újkrumplit. Ha megfőtt leszűrjük.
6. Egy serpenyőben vajat hevítünk, erre rádobjuk az előfőzött krumplit és megpirítjuk, a végén pedig összeforgatjuk az apróra vágott friss petrezselyemmel. 

Nekem nagyon ízlett, a fűszerek miatt egészen egzotikus lett a végeredmény, és nagyon jól passzolt hozzá a petrezselymes krumpli is. Készíthetünk mellé egy friss kevert salátát is, hogy egy kicsit könnyebbé tegyük ezt a fűszeres fogást így a nyári melegben. 

Kezeket fel, ki fogja kipróbálni? 

- Orsi

Mindent bele nyári friss saláta grillezett kukoricával és sárgabarackkal


Ritkán eszem salátát, hiszen rám nem jellemző, hogy a nyári 40 fokban ne kívánjam ugyanúgy a laktató, zsíros és nehéz ételeket, mint máskor. Ilyenkor viszont igyekszem felturbózni, hogy ne egy unalmas, ízetlen valami legyen a végeredmény, amitől az életkedvem is elmenne.

A minap alaposan bevásároltam zöldségekből és gyümölcsökből, és vettem egy doboz rukkolát is, ami a kedvenc salátám. El is határoztam, hogy ebből este egy finom salit fogok készíteni, amit teletömök mindennel, amit szeretek, és találok itthon. A végén egy olyan laktató történet kerekedett ki belőle, hogy lazán elmehetne főételnek is, de ha nagy adagot készítünk, akkor köretnek húsok mellé is kiváló. Vagy: fel is turbózhatjuk akár husival, pl. sült csirkemell csíkokkal. Na így aztán tényleg nagyon pöpec fogás varázsolható belőle.


Mindent bele rukkola saláta grillezett kukoricával és sárgabarackkal, olívás dresszinggel


Hozzávalók


rukkola saláta
paradicsom
piros kaliforniai paprika
kígyóuborka
csípős paprika (én pirosat és zöldet is tettem rá)
újhagyma
feta sajt
sárgabarack
főtt kukorica
olíva olaj
fehérbor ecet (balzsamecet még jobb, de nekem nem volt itthon most)
fokhagyma

bors

Elkészítés


1. A zöldségeket és a salátát megmossuk és felaprítjuk, összekeverjük egy tálban.
2. Rámorzsoljuk a feta sajtot.
3. A dresszinghez összekeverjük az olívaolajat, a fehérbor vagy balzsam ecetet, a zúzott fokhagymát, egy pici sót és frissen őrölt borsot.
4. A főtt kukoricát - jobb híján - serpenyőben felhevített vajon átforgatjuk, közben fűszerezhetjük ízlés szerint. Én Univer magyaros fűszerkeveréket használtam hozzá. Alapvetően nem nagyon használok fűszerkeverékeket, de ezt gyerek korom óta imádom.
5. Ezután levagdossuk a csőről a kukorica szemeket és ezt is rászórjuk a salátára.
6. Ráhelyezzük a sárgabarack cikkeket és meglocsoljuk a salátát a dresszinggel.


Mennyiségeket azért nem írtam, mert lehet belőle készíteni egy adagot is, de ha egy nagyobb társaságnak készül húsok mellé köretnek, akkor nyilván mindenből több kell. Én magamnak egy főre egy marék rukkolát használtam, egy paradicsomot, 2 karika kaliforniai paprikát, kevés uborkát, pár karika csípős paprikát, újhagymának csak a zöld részéből egy keveset, egy főtt kukoricát.

Mivel én is csak inspirálódni szoktam a receptekből, ezért ennél is azt javaslom nektek, hogy készítsétek el a saját ízlésetekre szabva. Ha számotokra a feta és a sárgabarack üti egymást, akkor hagyjátok ki valamelyiket. Vagy ha nem szeretitek a hagymás salátákat, ne használjatok újhagymát. Vagy ha dresszing nélkül szoktátok készíteni őket, akkor hagyjátok ki ezt a lépést. És mivel a rukkola egy elég jellegzetes ízű saláta, ezt is helyettesíthetitek valami egyszerűbb fajtával, ha azt jobban kedvelitek.

Jó kísérletezést a nyári salátához, és írjátok meg, hogy ízlett, ha kipróbáljátok!

- Orsi