Pizza, Kávé, Világbéke - avagy a legjobb kakaóscsiga Miskolcon



Az encsi testvérpár, Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd neve ismerős lehet a gasztrorajongók számára. Akik ezt a két nevet esetleg még nem hallották, csak annyit mondok: Anyukám mondta! Ugye, így már ismerős? Az ország egyik legismertebb éttermének tulajdonosai Miskolcon nyitották meg legújabb helyüket egy évvel ezelőtt.

Én idén jutottam el ide először, de biztosan nem utoljára. A hely specialitása a római tepsis pizza, ami nagyban eltér a nápolyi testvérétől. A formája nem kerek, hanem négyszögletes, sokkal vastagabb a tésztája, és bőségesen meg van pakolva a feltétekkel. Épp ezért nem forró kemencében sütik, alacsonyabb hőmérsékletet igényel.

Mivel a reggeli órákban ejtettük útba egy hosszú kirándulós nap elején Miskolcot, így elsődleges célunk a kávézás volt, de én szerettem volna reggelizni is valamit.Érkezésünkkor már javában készültek a látványkonyhában a pizzák, de elég hardcore-nak éreztem volna mondjuk egy krumplis pizzával indítani a napot. Így aztán a kávém mellé egy ikonikus péksütire esett a választásom: kakaóscsigát kértem. Ez is árulkodó, ha valahol finom a kakaóscsiga, akkor az a hely már nem lehet rossz!

Itt pedig életem egyik legjobb kakaóscsigáját kaptam meg, minden túlzás nélkül. A mérete pont akkora, amivel még nem eszi magát halálra az ember, de kellemesen jóllakik reggelire. A tésztája puha, omlós, és végre egy hely, ahol nem spórolták ki a tölteléket. A vajas-kakaós egyveleg szinte kifolyt a tészta közül, és lehetetlen volt úgy enni, hogy ne legyek nyakig csokis - ezt a mutatványt persze egy hófehér nyári ruhában sikerült kiviteleznem.

Ha egy kicsit közelebb lenne Miskolc, valószínűleg hetente többször is betérnék ide egy reggelire, így most picit irigylem azokat, akik minden nap a sétálóutca környékén kezdik a napot! Remélem hamarosan visszatérhetek ide, hogy kipróbáljam a pizzákat is, mert csábítóan néztek ki.

Ti jártatok már ezen a helyen?

- Orsi

Kacsamájas lecsó, ahogy Anyukám készíti


Pár hete Anyukám felrakott egy képet Facebookra az aznapi menüről... Itt láttam meg ezt a kacsamájas lecsót, és azonnal összeszaladt a nyál a számban. Nemrég, mikor otthon jártam, megkértem, hogy csinálja meg nekem. Mivel Instagramon nagyon szerettétek a fotót, és többen kértétek, elhoztam most nektek a receptet, hogy ti is ki tudjátok próbálni. Nem nagy ördöngősség, lecsót mindenki készített már, és biztos megvan a jól bevált családi recept, ezt kell felturbózni picit a kacsamájjal. Jöjjön a recept!

Kacsamájas lecsó


Hozzávalók


  • fél kg kacsamáj
  • 5 paprika
  • 5 paradicsom
  • 3-4 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • bors

Elkészítés


1. A kacsamájat felkockázzuk, egy serpenyőben kacsazsírt hevítünk és ezen jó alaposan körbepirítjuk.

2. Ha a máj megpirult, egy tányérra szedjük.
3. A serpenyőben lepirítjuk és üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát.
4. Ha a hagyma megpuhult, hozzáadjuk az ízlés szerint feldarabolt paprikát, majd a paradicsomot. Fűszerezzük, és összerottyantjuk. Szóval a szokásos módon, ahogy máskor is, elkészítjük a lecsót.

5. A végén hozzáadjuk a májat, és együtt főzzük őket néhány percig.

F o o d i e 🍭 Gasztro Blog (@edesmindegyblog) által megosztott bejegyzés,  

Kipróbáljátok, ugye?

- Orsi

Tiszta vízzel tiszta ízek - BWT × El Asador de Pata Negra gasztroest


Gondoltál már arra, hogy az főzéshez felhasznált víz minősége milyen nagyban befolyásolja az elkészített ételek ízét? Nemrég egy mediterrán hangulatú gasztroesten sok érdekességet tudhattam meg a témával kapcsolatban, és a BWT technológiával is megismerkedtem. Amellett, hogy a víz fontosságáról beszélgettünk, isteni recepteket is elleshettem az El Asador de Pata Negra séfjétől, Kerékgyártó Zoltántól.

El Asador de Pata Negra × BWT


Az Opera közelében található spanyol grill étterem a nyitás óta kizárólag BWT (Best Water Technology) magnéziummal dúsított tisztított vizet használ az ételek elkészítésétől kezdve a kávéfőzésen át mindenhez. Miért fontos ez? Mert megnöveli a berendezések élettartamát, az étterem kevesebb hulladékot termel (nincs PET-palack), a frissen tisztított vízzel készült ételek pedig sokkal zamatosabbak. Természetesen a vendégek számára is ezt a vizet kínálják különleges üvegekben, a vízeladásból befolyt összeg egy részét pedig a Gyermekétkeztetési Alapítványnak adományozzák.
Az est folyamán szuper receptekkel is bővült a tárházam. Én imádom a mediterrán ételeket, így minden fogás nagyon fogamra való volt. Bízom benne, hogy ti is hasonlóan oda vagytok a spanyol konyháért, mert most meg is osztok veletek néhányat az est során kóstolt ételek receptjei közül!

Sültpaprika krémleves


Hozzávalók: 

  • 0.6 kg kápia paprika
  • 0.6 kg piros kaliforniai paprika
  • 0.6 kg sült paprika konzerv
  • 0.1 kg sonkahagyma
  • 0.015 kg fokhagyma
  • 0.5 mk római kömény
  • só, bors
  • 3 l szűrt, magnéziumban gazdag BWT víz

A friss paprikákat sütőben, nagyon magas hőmérsékleten vagy grillrácson megsütjük, és jeges vízbe mártva lehúzzuk a héját, eltávolítjuk a magházát. A sült, megtisztított paprikákat egy edénybe tesszük, majd hozzáadjuk a sült paprika konzervet lé nélkül. A sonkát és a fokhagymát apróra vágjuk és a paprikákhoz adjuk, majd felöntjük szűrt, magnéziumban gazdag BWT vízzel és addig főzzük, míg a hagyma megpuhul, ízlés szerint sóval, római köménnyel, borssal fűszerezzük. Amikor megfőtt, botmixerrel egyneműsítjük és sűrű szitán átpasszírozzuk. Ha túl sűrű lenne, vizet adunk hozzá és újra felforraljuk. Tejszínnel díszítve tálaljuk.

Tabulé saláta


Hozzávalók:

  • 1 csokor újhagyma
  • 0.3 kg bulgur
  • 4 db paradicsom
  • 2 db citrom leve
  • 0.1 l extraszűz olívaolaj
  • 5 ek petrezselyem

A bulgurt annyi szűrt, magnéziumban gazdag BWT vízbe áztatjuk, ami bőven ellepi, mert sokat felszív magába. Addig áztatjuk, míg teljesen meg nem puhul. Ha megpuhult, akkor leszűrjük róla a maradék vizet, amit nem vett fel. Az újhagymát felaprítjuk, a paradicsomot kis kockákra, a petrez-selymet finomra vágjuk, majd a megpuhult bulgurhoz keverjük és hozzáadjuk a citrom levét, az extraszűz olívaolajat. Ízlés szerint sóval ízesítjük. Pár óráig hagyjuk összeérni az ízeket a hűtőben. Sültek mellé, halak mellé ajánlott.

Zöldséges paella


Hozzávalók:

  • 2 dl olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
  • 1-1 piros és zöld kaliforniai paprika, kockára vágva
  • 25 dkg zöldbab
  • 25 dkg fehér bab
  • 25 dkg mangold, durvára vágva
  • 4 db articsókaszív
  • 2 db paradicsom, meghámozva és kockára vágva
  • 40 dkg rizs
  • só, késhegynyi csípős pirospaprika
  • néhány szál sáfrány

Az olívaolajat felforrósítjuk és megpároljuk benne a fokhagymát. A zöldségeket hozzáadjuk és kis ideig sütjük, majd felöntjük 1 liter szűrt, magnéziumban gazdag BWT vízzel és belekeverjük a rizst. Sóval ízesítjük, pirospaprikával és sáfránnyal fűszerezzük. 10 percig erős lángon főzzük, majd 10 percig kis lángon pároljuk. Szükség esetén vizet adhatunk még hozzá. Tálalás előtt kis ideig pihentetjük. Aki szeretné tovább ízesíteni a fogást, és nem ragaszkodik a vegetariánus változathoz, az friss tengeri rákkal gazdagíthatja az ételt a fotón is látható módon.

Ha szeretitek a spanyol ételeket, akkor pedig nem csak a receptek elkészítését ajánlom, hanem azt is, hogy látogassatok el az El Asador de Pata Negraba, ahol faszenes kemencében készítik el a legszebb prémium húsokból és halakból a mediterrán konyha legfinomabb fogásait nektek! Az étterem elérhetőségei:
Web: patanegra.hu
Facebook: www.facebook.com/elasadordepatanegra/

- Orsi

Levendulás, bazsalikomos, és mentás eperlekvár és eperszörp - akár fél óra alatt!


Nos, a címben azért szerepel az 'akár' szócska, mert az eperlekvár elkészítési ideje nagyban függ a felhasznált eper mennyiségétől. A tesztadag nálam 1,5 kg eperből készült, amik nagyobb szeműek voltak, így a tisztítás is jobban haladt, ezzel együtt se haladta meg az egy órát a folyamat.

Aki viszont hozzánk hasonlóan nagyobb mennyiséget szeretne készíteni, az hosszabb munkára számíthat. A receptet most 5 kg eperrel számolva fogom megosztani veletek, mert most ennyiből készítettünk lekvárt.

Levendulás/bazsalikomos/mentás eperlekvár és eperszörp


Hozzávalók
5 kg eper
1,5 kg cukor
1 marék bazsalikom
1 marék menta
1 marék levendula
1 teáskanál nátrium benzoát

Elkészítés
1. Az epreket alaposan tisztítsuk meg.
2. Tegyük fel egy fazékban főni, és ha már ellepi a leve, adjuk hozzá a cukrot.
3. Ha a cukor már elolvadt, és rengeteg lé van alatta, szűrjünk le belőle. Mi kb. 1,5 liter szörpöt öntöttünk le az eper alól.

4. A szörpöt egy másik lábasban további 200 g cukorral főzzük tovább.
5. Az epret botmixerrel turmixoljuk le. Ez ízlés kérdése, lehet teljesen simára is, mi most hagytunk benne jó nagy darabokat.
6. Adjuk hozzá a nátrium benzoátot. Vagy ne... Őszintén szólva én nem szeretem ezt a mellékízt, amit kap tőle a lekvár, de mivel nagy mennyiség készült, sokáig el kell állnia, nem akartunk kockáztatni.
7. Ha már kezd lekvár állagú lenni, osszuk el négy egyenlő részre a lekvárt. Mi ehhez külön kisebb lábasokba kanalaztuk át merőkanállal.
8. Az egyik adaghoz tegyük hozzá az apróra vágott mentaleveleket, a másikhoz a bazsalikom leveleket, a harmadikhoz pedig a lemorzsolt levendula virágot. A negyedik rész így natúr marad.

9. Az elkészült lekvárokat még forrón az előre csírátlanított befőttes üvegekbe töltjük, néhány percre fejjel lefelé állítjuk őket.
10. Ezután száraz dunsztba tesszük az üvegeket - azaz jó alaposan betakargatjuk őket egy vastag pléddel, így hagyjuk teljesen kihűlni a lekvárokat.

Nekem az előzetes kóstolás alapján a levendulás lesz a kedvencem, de kíváncsi vagytok, nektek melyik ízkombináció a legszimpatikusabb! Írjátok meg! :)

- Orsi

Epres tortacsoda recept | A tökéletes piskóta a legfinomabb eperkrémmel


A közelmúltban láthattátok Facebook-on és az Instagramon is, hogy részt vettem a Segítsüti idei aukcióján, ahol egy epertortát ajánlottam fel. Az akció nagyon sikeres volt, több, mint 1 millió 300 ezer forint gyűlt össze a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány számára.

A torta képét látva többen is jeleztétek, hogy szeretnétek elkérni a receptet. Mivel tombol az eperszezon, ideje megosztanom veletek. Azért húztam ilyen sokáig, mert szerettem volna pár fotót készíteni a sütésről. Erre pedig most került sor, hiszen ma adtam át a tortát a győztes licitálónak.

Epres tortacsoda recept


Hozzávalók a piskótához


6 tojás
120 g cukor
120 g liszt
egy csipet só

Hozzávalók a krémhez


(Itt két változat van, besamellel és pudinggal is készülhet, mindkettőhöz írom a hozzávalókat)
40 dkg eper
125 g vaj
125 g porcukor
Besamelhez:
50 g vaj
50 g liszt
5 dl tej
Pudinghoz:
2 csomag tejszínes Dr. Oetker pudingpor
7 dl tej

Díszítéshez


10 szem eper - a legszebbeket válasszuk hozzá

Elkészítés


1. A piskótával kezdünk, ehhez a tojásokat szétválasztjuk.
2. A sárgáját 6 dkg cukorral habosra verjük egészen addig, míg a kristálycukor fel nem olvad benne. Ez eltarthat egy darabig, legyünk türelmesek.

3. A fehérjét a maradék cukorral és egy csipet sóval kemény habbá verjük.
4. A felvert tojássárgájához hozzákeverjük a lisztet, míg egy sűrű, csomómentes masszát kapunk.
5. Ebbe kezdjük el apránként, laza mozdulatokkal belekeverni a kemény tojásfehérje habot addig, míg az egészet beleforgatjuk és egy lágy, levegős, egynemű krémet kapunk.

Az elején lazítsuk fel a masszát egy nagy kanál fehérjével, itt még nem kell annyira ügyelni, hogy ne törjük össze. Ezután viszont óvatos mozdulatokkal dolgozzunk, a cél, hogy a lehető legtöbb levegőt a tésztában tartsuk.
Valami ilyesmit kell kapni. Tele van levegővel, gyönyörű egynemű piskótatészta.
6. A tésztát egy csatos tortaformába öntjük és 180 °C-on kb. 20 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát. Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki a piskóta. Ha a teteje már szép aranybarna, akkor biztosan átsült.  Akkor jó, ha megnyomjuk és visszarúgja magát.

Sütés után is látszanak a levegőbuborékok, és gyönyörűen feljön! Ami a legjobb, össze sem esik! 👌
7. Megfőzzük a pudingot, vagy a besamelt. Bármelyiket is készítjük, a krém összeállítása előtt hagyjuk kihűlni.
7/A. A pudingot a csomagoláson írtak szerint, de cukor nélkül és kevesebb tejjel főzzük meg. Én a két csomaghoz előírt egy liter helyett 7 decit használtam, hogy sűrűbb legyen.
7/B. A besamelhez felolvasztjuk a vajat egy lábasban, elkeverjük benne csomómentesre a lisztet, felöntjük a fél liter tejjel és addig forraljuk, míg besűrűsödik, ügyelve, hogy ne kapjon oda.
8. Megtisztítjuk az epreket és botmixerrel leturmixoljuk.
9. A szobahőmérsékletű vajat a porcukorral habosra verjük.
10. Ha kihűlt a krém, egy nagy tálba összeöntjük a leturmixolt eperrel és a felhabosított cukros vajjal, majd robotgéppel egyneművé dolgozzuk össze.

11. Ekkor jön a kóstolás, mivel csak a vajhoz került cukor. Ha az eper elég édes, valószínűleg nem lesz szükség több cukorra, de ha savanykásabbat kaptunk, lehet, hogy pótolni kell még. Érdemes teáskanalanként hozzáadni a porcukrot addig, amíg elérjük a kívánt édességet. Nekem most két kanálra volt még szükségem, mert elég savanyú epret vettem.
12. Ha a krém kész, jöhet a torta összeállítása. Ehhez először vágjuk két vagy három egyenlő lapra a piskótát. Tapasztalat, hogy a 26 cm-s formában csak két szintes lesz, egy 24-esben, vagy ennél is kisebb átmérőjűben három rétegre is tudjuk vágni.
13. A legalsó lapot kenjük meg jó alaposan a krémmel, helyezzük rá a következő piskóta lapot. Ha ez az utolsó is egyben, akkor kenjük el a krémet a tetején egyenletesen, és az oldalát is vonjuk be vele.

14. A díszítés mindenkinek a fantáziájára van bízva, én csak friss epret szoktam hozzá használni. A legjobb, ha egy éjszakán át hűtjük tálalás előtt, hogy igazán összeálljon.

Ez a torta a család kedvence, rengetegszer került már az asztalra. Előnye, hogy bármilyen gyümölccsel készíthetjük, az alap mindig ugyanaz. Én téli gyerek vagyok, amikor nem sok szezonális gyümölcsöt lehet kapni, így mióta az eszemet tudom, banánnal készül a tortám, és mindig alig várom a születésnapomat, annyira szeretem a banántortát! 😍

Kipróbáljátok?

- Orsi

Virágzik a bodza! | Mentás és bazsalikomos bodzaszörp recept


Gyerek koromban utáltam a bodza szagát, a bodzaszörp ízét, és mindent, ami bodzás volt. Pár éve azonban ez megváltozott, és ma már szinte minden vendéglátóhelyen bodzaszörpöt vagy bodzás limonádét rendelek magamnak. Tavaly anyukámmal úgy döntöttünk, kísérleti jelleggel mi magunk is belevágunk a bodzaszörp készítésbe, hiszen a kertünkben is sok található ebből a virágból.

Annyira jól sikerültek a szörpök, hogy idén nem volt kérdés, hogy újra nekiesünk és három jó nagy adaggal készítünk. Hogy miért három? Mert a sima bodzaszörp mellett mentás és bazsalikomos változat is készül nálunk. Szeretünk mindenbe egy kis csavart vinni, ezek a fűszerek pedig nagy kedvenceink és szintén megtalálhatóak a fűszerkertünkben.

Sajnos idén a mi bodzabokrainkat vastagon ellepték a levéltetvek, így elindultunk autóval, vödörrel, ollóval, hogy valahonnan máshonnan szerezzük be a szörp legfőbb alapanyagát. Sikerrel jártunk, nagyjából 25 métert kellett mindösszesen vezetnem a célig... 😅 Jól van na, nem tudtuk, hogy ilyen közel találni fogunk!

De nem csigázlak tovább benneteket, jöjjön a pofonegyszerű recept!

Bodzaszörp és bazsalikomos, mentás bodzaszörp recept


Hozzávalók

8 liter víz
4,5 kg cukor
egy nagy vödör bodzavirág (a Sparos/Lidl-s narancsos vödör megvan, mint mértékegység?)
1 ek citromsav
1 ek nátrium benzoát
6 db citrom (lehetőleg bio)
egy nagy marék mentalevél
egy nagy marék bazsalikom levél

Elkészítés

1. 0,5 kg cukrot egy nagy fazékban karamellizálunk. Vigyázzunk, hogy ne kapjon oda, mert akkor kesernyés lesz, és ezt nem szeretnénk.
2. Ha a cukor felolvadt, és aranybarna színt kapott, felöntjük 1 liter vízzel. 
3. A 7 liter vizet felforraljuk, hozzáadjuk a 4 kg cukrot. Ha a karamell is felolvadt, ezt is hozzákeverjük, és együtt cukorszirupot főzünk belőlük.
4. Ehhez hozzáadjuk a citromsavat és a nátrium benzoátot.
5. Ezalatt megtisztítjuk a bodzát, levagdossuk a felesleges vastagabb szárakat, arrébb tessékeljük a nem kívánatos élőlényeket, meg ilyesmi.
6. A bazsalikom- és a mentaleveleket csíkokra vágjuk, a citromokat vékony karikákra szeleteljük.
7. Ha a cukorszirup elkészült, szobahőmérsékletűre hűtjük.
8. A langyos cukorszirupot három egyenlő részre osztjuk. Mi ehhez idén három nagy befőttes üveget használtunk, de tavaly három nagy tálban készült a bodzaszörp.
9. A cukorszirupban elosztjuk a bodzavirágokat és a citromkarikákat egyenlő arányban. Az egyik adaghoz hozzáadjuk a mentaleveleket, a másikhoz pedig a bazsalikomot. Mindhármat jó alaposan elkeverjük, hogy a cukorszirup elfedje a virágokat.
10. Ezután négy napig hagyjuk állni a keverékeket. Érdemes minden nap átkavarni őket és kedvesen beszélni hozzájuk, mert akkor még finomabbak lesznek a végén.
11. A kész bodzaszörpöket leszűrve üvegekbe töltjük és fogyasztásig hűtőben tároljuk. Nálunk a tavalyi adag vége még nem rég fogyott el, és semmi baja nem volt, szóval tapasztalat alapján elmondható, hogy egy évig eláll.

Egy kis tipp: a Kik-ben és a Pepco-ban általában lehet kapni aranyos csatos üvegeket. Mi tavaly vettünk néhányat, így egy családi összejövetelen, kerti party-n ilyenekben kerül az asztalra a bodzaszörp, sokkal hangulatosabb így, mint egy sima műanyag palackban.

Ugye kipróbáljátok? 😊

- Orsi

Programajánló | Egri Csillag Weekend & Food Truck Show


A hosszú hétvégét a Bükkben töltjük, és ma körülnéztem, hova tudnánk elmenni csámborogni a környéken, milyen programokkal készülnek a látogatók számára. Őszintén szólva nem túl sok mindent találtam, de az biztos, hogy a négy napos hétvége legnagyobb rendezvénye Egerben lesz. Hetedik alkalommal kerül ugyanis idén megrendezésre az Egri Csillag Weekend.

Egri Csillag Weekend & Food Truck Show


Hol máshol kerülhetne megrendezésre egy ilyen fesztivál, ha nem a város szívében, a Dobó téren? Az öt napos rendezvénysorozat április 27-én veszi kezdetét, és május 1-ig tart, ezalatt pedig 20 food truck jobbnál jobb fogásait kóstolhatjuk végig, hogy aztán a street food-ot 13 borászat nedűivel fojtsuk le.

Ha ez nem lenne elég, 15 koncert is várja a látogatókat, így garantáltan nem fog unatkozni, aki ellátogat hétvégén Egerbe!

Borászok listája
Demeter Borászat
Gál Lajos Pincészete
Gál Tibor Pincészet
Tóth Ferenc Pincészet
Juhász Testvérek Pincészete
St. Andrea Szőlőbirtok
Tarjányi Pince
Thummerer Pince
Petrény Winery
Besenyei Borház
Ostorosbor Pincészet
Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok
Tóth & Tóth Debrői Borok

Gasztro-fesztivál kiállítók/Food truckok/Street food-osok
Blue Bird (kávé)
Borkas (fröccs, pálinka, háziszörp)
CheChe Nemburger Truck (steak szendvicsek)
Kanálgép (hamburger)
Kolbice (kolbászok kenyértölcsérben ízesítéssel)
Las Vegans (vegán ételek)
Legenda (sör)
Meat&Sauce (mártott húsos szendvicsek)
Mexkitchen (mexikói)
PolaPola (csevap, pljeskavica)
Smoke&Meat (BBQ)
Spritzbar (Aperol, sör)
The Grilled Piggy (malacos szendvics)
Mr Funk (fánk)
Te Soft (fagyival töltött kürtöskalács)
Vespresso (kávé)
Waffelland (waffel)
Zing (hamburger)
Levendula (fagylalt)

De miért Egri Csillag?


Jöjjön egy kis gyorstalpaló az elmúlt évek sztárjáról, az Egri Csillagról. 2010-ben indult útjára a történet, amikor is az egri borászok úgy döntöttek, itt az ideje, hogy az Egri Borvidék ikonikus vörösborának, az Egri Bikavérnek párjaként megalkossanak egy fehér cuvée-t. Ennek a Bikavérhez hasonlóan szerettek volna egy márkanevet, így egy internetes pályázatot hirdettek, ahol 3500 javaslat érkezett. Ezek közül szakmai zsűri választotta ki végül a ma már jól ismert Egri Csillag nevet.

Ebben az évben el is készült az első tíz Egri Csillag, a nagy érdeklődésre való tekintettel pedig legendaíró pályázatot is hirdettek, melyet Csutorás Ferenc Csillagkunyhó című műve nyerte. A borokat azóta minden év március 15-én mutatják be, a nagyközönség számára pedig az Egri Csillag Fesztiválon válnak elérhetővé. 

A fehér cuvée-nek fontos feltételeknek kell megfelelnie, hogy viselhesse az Egri Csillag nevet. Legalább négyféle szőlőfajtából kell készülnie, és ezek mindegyikéből legalább 5, és maximum 50%-ot tartalmazhat a bor. Kikötés még, hogy a bor legkevesebb felét Kárpát-medencei fajtáknak kell adnia, mint például az olaszrizling, a leányka vagy a hárslevelű. Az illatos szőlőfajtákból (pl. cserszegi fűszeres, Irsai Olivér) legfeljebb 30%-ot tartalmazhat a házasítás.

Így születnek meg évről évre ezek a fantasztikus gyümölcsös, friss, könnyű fehér cuvée-k, amik a testes Bikavér méltó párjaként kaptak helyet a boltok polcain, és a borfesztiválokon is. A 7. Egri Csillag Weekend-en sok más mellett ezekből is kérhetünk kóstolót a jelenlévő borászok standjainál. Nyáriasan meleg időt jósolnak, így tökéletes választás lehet a kézműves hamburger és a jazz koncert mellé egy pohárka finom Egri Csillag!

- Orsi