A Trattoria Gozsduban jártunk


Az olasz konyha a lételemem, egyszerűen imádok mindent, ami olaszos, legyen az pizza, tészta, rizottó, tengeri herkentyűk, sajtok, borok. Éppen ezért egy olasz étterem számomra maga a kánaán és mindig óriási bajban vagyok az ételválasztáskor, mert bármit fel tudnék falni.

A Trattoria Gozsduba már régóta szerettem volna ellátogatni, mert Instán mindig olyan fotókat posztolnak, amiktől összefolyik a nyál a számban. Amikor nálam járt Anyukám, egyik este elsétáltunk a Gozsduba azzal a céllal, hogy beülünk valahova vacsorázni. Ahogy megpillantottam a Trattoriát, már tudtam is, hogy olasz vacsink lesz!

Szuper jól néz ki ez a boros fal!
Az étterem egészen tele volt, ami nem is csoda péntek este, de épp le tudtunk ülni. Először az étlapot kaptuk meg, és csak utána a borlapot, amit később azzal magyaráztak, hogy nincs elég. Így viszont az első rendelésfelvétele sikertelen volt a felszolgálónknak, mivel én akkor még nem tudtam mit szeretnék enni, és bort sem tudtam választani. Emiatt aztán elég lassan sikerült leadni a rendelésünket, és sokat is vártunk az ételre.

Anyukám a Séf kedvence rizottót kérte lazaccal, garnélával és chilivel. Belekóstoltam, nagyon finom pikáns volt és kellemesen csípett. Megihletett, hogy készítsek egy hasonlót. Egy probléma volt vele: nem túl nagy adag, jól lakni semmiképp nem lehet vele.

A Séf kedvence rizottó tényleg mennyei volt!
Én most valahogy hónapok óta nem ettem pizzát, és már vágytam egy jó vékony tésztásra, így a Quattro Formaggi mellett döntöttem, amin mozzarella, taleggio, asiago, gorgonzola és parmezán volt. Elképesztően finom volt, a tésztája tényleg csak pár milliméter vastagságú, pont, ahogy szeretem! A sajtokat sem sajnálták, és végre egy hely, ahol nem csak a szokásos sajtokat pakolják rá a quattro forgmaggi pizzára. Itt is volt azonban egy észrevételem: borzalmasan életlen kés volt a pizzához. Nem hogy a ropogósra sült szélét, de még a papírvékony tésztát is küzdelem volt vele elvágni. Emberek! Vegyetek új késeket, mert ez botrány! 😂

A pizzám! A széle a fogszabályzómnak egy kicsit keménynek bizonyult, amit sajnáltam, mert nagyon finom volt a tészta.
Összességében elégedetten távoztunk még az apróbb bakik ellenére is (például, hogy a felszolgálónk végig eléggé el volt varázsolva, sokat vártunk a számlára is). Finomakat ettünk egy jó hangulatú étteremben. A körülöttünk lévő asztalokhoz pillantva is rengeteg finomságot láttunk. Az előételként kínált olasz sajtválogatás például mindenképp bakancslistás, a következő alkalommal ezt is meg kell kóstolnom!

PS.: az esti fények az étteremben abszolút nem fotó kompatibilisek, így aki imádja a kajáit fotózni és kipakolni Instára, az számoljon vele, hogy nem kevés, ellenben jó sok utómunkára lesz szükség, hogy vállalhatóvá varázsolja a képeket. Ez nyilván nem von le az étterem értékeléséből, ez csak a saját személyes kis szőrszálhasogatásom. 😅

- Orsi

Bazsalikomos epres pite


Ezt a pitét már néhányszor megsütöttem, és mindig nagyon jól sikerült, így most megosztom veletek is a receptet. Azért szeretem, mert könnyen elkészíthető, egyszerű, és nagyon finom. Az egyszerű alatt azt értem, hogy kb. 20-30 perc alatt összeállítható, a sütésre azonban közel másfél órát kell szánni, így mielőtt nekiálltok, ezt kalkuláljátok be! Amiért még szeretem ezt a receptet az az, hogy "újrahasznosítható", hisz bármilyen gyümölccsel süthetjük: meggyel, cseresznyével, barackkal, szilvával, almával, málnával.

Az egyik kedvenc gyümölcsöm egyébként az eper, szóval minden évben tűkön ülve várom, hogy kezdődjön a szezon. Igyekszem magában is minél többet fogyasztani belőle, de nagyon szeretem turmixban, smoothie-ban, zabkásában is. És ebben a süteményben, vagy az Anyukám által készített eperhabos túrógombóc formájában... 😛

Akárhányszor pitét sütök, eszembe jut gyerekkorom egyik kedvenc meséje, a Hófehérke. Én is valahogy így érzem magam pitesütés közben:

Na de nem csigázlak tovább benneteket, jöjjön a lényeg! 😊

Bazsalikomos epres pite recept

Hozzávalók

A tésztához:
12,5 dkg vaj
30 dkg liszt
1 teáskanál só
fél dl víz


A töltelékhez:
50 dkg eper
80 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg liszt
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál gyömbér
5 levél bazsalikom (elhagyható, ha valaki nem szereti)
5 dkg margarin

Olyan guszta, hogy már így is felfalnám! Na és az illata...!😍

Elkészítés

1. Összemorzsoljuk a margarint és a lisztet, hozzátesszük a sót. Ezután apránként elkezdjük adagolni a vizet és összegyúrjuk a tésztát.
2. Ha a tészta összeállt, két adagra osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk és a kivajazott piteformában elegyengetjük, ha szükséges, a széleit levágjuk.
3. A tészta másik felét is kinyújtjuk kb. akkorára, mint a pite forma, és kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk.
4. Összeállítjuk a tölteléket. A megmosott epreket felnegyedeljük, vagy nyolcadokra vágjuk, méretétől függően. 
5. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrokat, a fahéjat és a gyömbért. Ehhez hozzáöntjük az epret és az apróra vágott bazsalikomot. Az egészet összekeverjük, míg az eper átitatja a lisztes keveréket.

Amint látjátok, nem igazán volt tematika a rácsozásban. Ahogy esett, úgy puffant alapon történt. 😅

6. A tölteléket elegyengetjük a formában, és ráteszünk néhány darabka margarint, majd a felcsíkozott tésztából elkészítjük a rácsot.
7. 180°C-on 70-80 percig sütjük, míg a tészta aranybarna nem lesz.

Sütés közben az ember alig bír magával, olyan fantasztikus illat lengi be az egész lakást! A fahéj, a bazsalikom és az eper elegye egészen mámorító. 

Ideális esetben vanília fagyival, langyosan tálaljuk, de természetesen anélkül is minden további nélkül fogyasztható. 😄

Ha ilyen aranybarnára sült, akkor jó! Ez nem túl omlós, inkább ropogós tészta, a rácsok legalábbis ropogósra sülnek. 😊


- Orsi



A nyár legjobb programja a szalonnasütés: így dobhatod fel!


Én személy szerint imádok szalonnát sütni. Tavaly egyszer sem volt rá alkalmam, így idén van mit bepótolni. Már háromszor is sikerült, amikor hazalátogattam a szüleimhez. Szeretem a hangulatát, ahogy készülődik az egész család. A tűzgyújtást, a nyársak előkészítését, a fröccsözést, és azt, ahogy Bendzsi ott lebzsel körülöttünk, mert már tudja, hogy ilyenkor neki is csurran-cseppen valami.

Bendzsi épp nyalja a száját 😅
Mióta az eszemet tudom, azóta az egyik kedvenc nyáresti programom a szalonnasütés, de nálunk egy picit máshogy készül az a bizonyos zsíros kenyér, mint a legtöbb háznál. Én már el sem tudnám képzelni, hogy a hagyományos változatot egyem meg, annyira hozzászoktam a mi verziónkhoz. Számomra ez az igazi!

A Juhász Rosé tökéletes választás egy szalonnasütős estéhez! 👌

Mi így sütünk szalonnát:

  • A kenyeret a nyársra tűzve megpirítjuk a tűz fölött.
  • Ezután a pirítóst megkenjük juhtúróval, és hagyma karikákat teszünk rá.
  • A nyársra feltűzzük a bevagdosott szalonnát, egy darabka főzőkolbászt és egy fej megpucolt vöröshagymát.
  • Ezután jöhet a sütögetés!
Imádom nézni közben a tüzet. Kissé piromán vagyok...🙈 De olyan szép! 😊

A pirított, juhtúróval megkent kenyér sokkal kevésbé szívja magába a zsírt, nem fog tocsogni az egész, nem beszélve arról, hogy különlegesen finom lesz a bryndzától a zsíros kenyér!

Az elkészült kenyereket jó alaposan megpakoljuk paradicsommal, erős paprikával. Jöhet mellé a fröccs, és kezdődhet a vacsora!

Ilyen szép volt a kis fa tálam, mielőtt nekiestem 😍
Nálatok van valamilyen különleges szokás a szalonnasütés körül? Kipróbáljátok a mi változatunkat? 😉

- Orsi

Reggelizőt teszteltünk a belváros szívében | Zoska


Gitta régi vágya vált valóra azzal, hogy végre ellátogattunk a Zoskába. Mindketten imádjuk a ráérős reggeliket, így egy olyan napot választottunk, amikor egyikünknek sem volt dolga délelőtt, és kényelmesen fogyaszthattuk el a reggelinket, miközben megbeszéltük az élet nagy dolgait.

A Zoska nagyon jó helyen van, az Astoria közelében, kb. 2 perc sétára onnan. Egy hétköznapon érkeztünk, fél 10 körül. Mivel egész hűvös volt, szerettünk volna inkább bent leülni, de épp nem volt hely, és még egy pár várt előttünk helyre. Addig is kint ültünk le, felvették a rendelésünket, de nem sokkal később már el is jöttek egy benti asztaltól ezért át tudtunk ülni, mire megérkeztek a kávéink.

Itt egy picit csalódott lettem. Megrögzött kajafotósként imádom lefényképezni a gondosan elkészített kávékat, ahol a tejhabba valamilyen szép minta kerül, de ha az nem is, tökéletes állapotban kerül az asztalomra. Ezúttal ez elmaradt. Nem volt "fotózható" a kávé, mivel a hab már egy kicsit megereszkedett, olyan volt, mintha percekig állt volna a pultban, mire kihozták.

A másik negatívum, hogy nincs az asztalokon cukor, és nem is kaptunk a kávéhoz kis zacskóban, vagy akármilyen kiszerelésben. A pulttól kellett elhoznunk a nagy üveg cukrot, hogy meg tudjuk édesíteni az italunkat. Ez nagyon furcsa volt... Az viszont piros pont - különösen Gitta számára -, hogy laktózmentes tejjel is kérhetőek a kávék.


Szép lassan megérkeztek az ételek is, amiket első körben rendeltünk. Gitta roppanós virslit kért, amit mustárral, kiflivel és egy kis madársalátával hoztak ki. Az én választásom a Ham&Eggs menüre esett, amihez italként házi jeges teát kértem. Három tojásból készült el a reggelim, mellé pedig szintén kiflit kaptam, és sok friss zöldséget.

Pont miután elfogyasztottuk az ételeket, felszabadult egy asztalka közvetlenül az ablak mellett, így átpályáztunk oda, és úgy döntöttünk, rendelünk még egy adag amerikai palacsintát is, amihez friss gyümölcsöt, nutellát és juharszirupot kértünk.


Az ételek finomak voltak, különösen az amerikai palacsinta. Tervezzük, hogy visszatérünk, mert maradt még néhány fogás az étlapon, amit letesztelnénk.

Ti jártatok már a Zoskában? Mi az, ami szerintetek kihagyhatatlan? 😊 Írjátok meg kommentben, és legközelebb kipróbáljuk! 😉

- Gitta & Orsi

Túrógombóc eperhabbal | A szentendrei Aranysárkány Vendéglő receptje nyomán


A szüleimnél van egy szakácskönyv, ami számomra mindig is nagyon kedves volt. 1991-ben jelent meg Sikerkonyhák, sikerreceptek címmel. Ez a könyv magától is kinyílik a 14. oldalnál. Ezen az oldalon található ugyanis a szentendrei Aranysárkány Vendéglő receptje, a Túrógombóc eperhabbal, a hozzá tartozó fotóval. Ez a fotó teljesen belém égett, annyiszor nézegettem kiskoromban.

Ez egy olyan desszert, amit én még sosem készítettem el, Anyukámnak viszont mindig ez az első eperszezon elején, hisz tudja, hogy imádom. A történethez az is hozzátartozik, hogy kb. 20 év vágyakozás után végre ellátogattam az Aranysárkányba, de erről ITT olvashattok bővebben.

Most inkább jöjjön ez a fantasztikus recept!

Az a bizonyos fotó... 💕

Túrógombóc eperhabbal

Hozzávalók:

75 dkg tehéntúró
12 db zsemle
3 db tojás
1/2 szerecsendió
3 teáskanál porcukor


60 dkg eper
9 dl tejszín
1 dl rum
3 evőkanál liszt
6 db tojás
1 csomag vaníliáscukor
15 dkg kristálycukor

Egy borongós napot is garantáltan feldob! 

Elkészítés:

1. A zsemle belét vágjuk apró kockákra.
2. A zöldjétől megtiszított epret alaposan mossuk meg, turmixoljuk össze, és a túrót törjük át burgonyanyomón.
3. Ha ez kész, három egész tojást, reszelt szerecsendiót, kevés porcukrot és egy csipet sót keverjünk el a túróval. Ebbe jöhetnek a zsemlekockák, így gyúrjuk össze alaposan.
4. A masszából vizes kézzel 20 db gombócot formázunk, és forrásban lévő vízbe engedjük őket. Tíz perc forralás után a fazekat levesszük a tűzről és a gombócokat tálalásig a vízben hagyjuk.
5. Az áttört epret a tejszínnel, lisztel, a tojások sárgájával, a vaníliás- és a kristálycukorral vízgőz fölött habverővel kevergetve 5-6 perc alatt besűrítjük.
6. A gőzről levéve belekeverjük a tojások fehérjéből vert kemény habot és a rumot.
7. A gombócokat szűrőkanállal kiszedjük a vízből és tányérra helyezzük. Erre öntjük rá az eperhabot, tejszínhabbal és eperszemekkel díszítjük.


Én mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki, eper imádóknak pedig egyenesen kötelező! 😊

- Orsi

Medvehagyma pestos rizottó vajretekkel



Előre jelzem, hogy nagyon sok rizottó recept várható a blogon, sőt, étteremben is biztos, hogy sokszor fogok rizottót tesztelni, mert imádom. Ez tipikusan egy olyan étel, amit nem lehet megunni, mert kismillió módon elkészíthető, mindent bele lehet rakni, így mindig a szezonnak megfelelően lehet tuningolni.

Most a tavasz sztárjával, a medvehagymával alkottam meg ezt a kompozíciót, ami az eddigi egyik legfinomabb volt, amit készítettem. Abban biztos voltam, hogy medvehagymás rizottót szeretnék készíteni, de menet közben jött az ötlet, hogy nem felaprítva, hanem pestoként keverem bele.

A rizottót a szokásos módon készítettem el, a végén került bele a vajretek és a pesto, ezekkel csak néhány percig együtt forraltam.

RECEPT: Medvehagyma pestos rizottó vajretekkel

A rizottó hozzávalói

20 dkg rizottó rizs
1 l alaplé
1 nagy fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1,5 dl fehérbor
1 db vajretek
olívaolaj

bors
parmezán

Ne spóroljunk az olíva olajjal, ha pestot készítünk | Karkötő: MIRC Jewellery

A medvehagyma pesto hozzávalói

1 csokor medvehagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj

bors

Elkészítés

  • Felaprítjuk a hagymát és a fokhagymát, majd olívaolajon megpirítjuk. Ezután hozzátesszük a megmosott rizst és alaposan összeforgatjuk. Ha a rizs átforrósodott, felöntjük a fehérborral. 
  • Ha már szinte teljesen magába szívta a bort, elkezdjük adagolni az alaplevet. Fontos, hogy ez is forró legyen. Merőkanalanként adjuk hozzá, gyakran megkeverjük. Kis lángon főzzük
Kb. ilyen állagúnak kell lennie a medvehagyma pestonak. A lényeg, hogy minél krémesebb legyen!
  • Ezalatt elkészítjük a pestot. Én a botmixerhez tartozó mérőpohárba tettem bele a megmosott medvehagymát, aminek levágtam a szárát és egy kicsit előre összeaprítottam. Mellé dobtam a fokhagymát, öntöttem hozzá egy kis olívaolajat, majd elkezdtem botmixerrel aprítani. Ezután apránként adagoltam hozzá az olívaolajat egészen addig, míg egy sima, krémes állagú krémet kaptam. Összesen kb. 1 dl kellett hozzá.
  • Ha a rizottó már felvette az összes alaplevet, és esetleg még nem főtt meg, öntsünk még hozzá forró vizet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és használhatunk egyéb fűszereket is. 
  • Ha már csak néhány perc kell a rizsnek, keverjük hozzá a medvehagyma pestot és a megtisztított, kockára vágott vajretket, és hagyjuk még pár percig főni. 
  • Ha kész, keverjünk bele reszelt parmezánt, de hagyjunk a tálaláshoz is.
Parmezán helyett reszelt Appenzeller sajttal és friss újhagymával tálaltam

Remélem kipróbáljátok!

- Orsi

Bükki gasztrotúra | Rozmaring Étterem | Csendülő


Az évben néhány alkalommal előfordulok Noszvaj környékén, mivel van erre egy kis nyaralónk. Nagyon szeretem ezt a helyet minden szempontból, de az elmúlt években nagyon nagy fejlődésen ment keresztül, különösen a gasztronómia terén.

Rozmaring Étterem 


Pár évvel ezelőtt Noszvajon megnyitott a Rozmaring Étterem, ami azonnal belopta magát a szívünkbe. Házias, vadas és olaszos ételek is vannak az étlapon, és szerencsére nem a szokásos húsleves-marhapörkölt vonalat képviseli. Úgy gondolom, hogy itt nincs olyan ember, aki ne találna kedvére való fogásokat.

Én már nagyon sok ételt kóstoltam itt és még soha nem csalódtam. Az adagok hatalmasak, az ízek pedig mindig nagyon el vannak találva. Legutóbb a szüleimmel jártunk itt, és az alábbi fogásokat kóstoltuk meg:

Lassan sült tarja, noszvaji „gombáskrumpli”-val

Ez Apukám egyik nagy kedvence, többször is ette már ezt, és én is mindig beleeszek, ha ilyet kér. Nagyon finom, igazi ízbomba, és a gombáskrumpli nagyon különleges köret, érdemes megkóstolni!

Sült libacomb juhtúrós sztrapacskával 

Mivel Anyukám csak egy adag juhtúrós sztrapacskát kért, úgy megkívántam, hogy ezt kértem a libacombhoz, ehhez ugyanis eredetileg más köret lett volna. Imádom ezt az éttermet, mert nagyon rugalmasak. Nem először fordult elő, hogy megvariáltam az ételt, és sosem volt ebből eddig probléma. A libacomb mennyeien volt elkészítve, omlós volt, szaftos, egyszerűen hibátlan! A sztrapacska pedig az egyik kedvenc ételem, és ezekkel az óriási szalonnakockákkal engem nagyon boldoggá tettek! 😍

Ha valaki ellátogat a Rozmaringba, akkor ebéd után érdemes megkóstolni a házi készítésű fagylaltjukat is, mert nagyon-nagyon finomak, és nagyon különleges ízekben lehet őket kapni! A joghurtos-gyümölcsös fagyik nálam mindent visznek, de a citrom is isteni!

Ja, és még egy extra tipp: a pizzáik verhetetlenek, ezeket is nagyon ajánlom!

Csendülő


Most volt egy éve, hogy megnyitott a Csendülő szintén Noszvajon. Csernus doki kávézójáról már sok jót hallottunk, de még sosem tértünk be ide, pedig mindig elmegyünk előtte, amikor megérkezünk a faluba. Most pótoltuk ezt a hiányosságunkat, és a Rozmaringos ebéd után átjöttünk egy kávéra. 

Nagyon csini vintage asztalok vannak, élmény rajtuk fotózni!
Gyerekeeeek... Mit hagytunk ki idáig!? Elképesztő ez a hely. Ahogy megérkeztünk, átjárt minket ez a hihetetlen atmoszféra. Csend, nyugalom, béke, madárcsicsergés. Oké, ez az egész Bükkre jellemző, de itt különösen elkap ez az érzés. 
Apukám borozott is, én csak pózoltam vele 🙈
A szüleim nem túl nagy kávé-gourmet-k, így ők maradtak a szokásos hosszúkávéjuknál, de elmondásuk szerint nagyon finom volt. Én szeretem a kávékülönlegességeket, így a levendulás jegeskávét választottam. A levendulát szeretem, a kávét szeretem, így bár furán hangzott a kettő együtt, sejtettem, hogy nem sülhet ki ebből túl rossz. Jól sejtettem. Elképesztően finooom! Nálam ez egyértelműen a nyár kávéja lett, és már alig várom, hogy újra ihassak! Függő lettem egy alkalom után. 😉
A függőséget okozó levendulás jegeskávé

Ti jártatok már valamelyik helyen? Én nemsoká visszatérek, és hozok nektek új fogásokat, újabb képeket, és szerintem újabb helyszíneket is! 😉

- Orsi