Reggelizőt teszteltünk a belváros szívében | Zoska


Gitta régi vágya vált valóra azzal, hogy végre ellátogattunk a Zoskába. Mindketten imádjuk a ráérős reggeliket, így egy olyan napot választottunk, amikor egyikünknek sem volt dolga délelőtt, és kényelmesen fogyaszthattuk el a reggelinket, miközben megbeszéltük az élet nagy dolgait.

A Zoska nagyon jó helyen van, az Astoria közelében, kb. 2 perc sétára onnan. Egy hétköznapon érkeztünk, fél 10 körül. Mivel egész hűvös volt, szerettünk volna inkább bent leülni, de épp nem volt hely, és még egy pár várt előttünk helyre. Addig is kint ültünk le, felvették a rendelésünket, de nem sokkal később már el is jöttek egy benti asztaltól ezért át tudtunk ülni, mire megérkeztek a kávéink.

Itt egy picit csalódott lettem. Megrögzött kajafotósként imádom lefényképezni a gondosan elkészített kávékat, ahol a tejhabba valamilyen szép minta kerül, de ha az nem is, tökéletes állapotban kerül az asztalomra. Ezúttal ez elmaradt. Nem volt "fotózható" a kávé, mivel a hab már egy kicsit megereszkedett, olyan volt, mintha percekig állt volna a pultban, mire kihozták.

A másik negatívum, hogy nincs az asztalokon cukor, és nem is kaptunk a kávéhoz kis zacskóban, vagy akármilyen kiszerelésben. A pulttól kellett elhoznunk a nagy üveg cukrot, hogy meg tudjuk édesíteni az italunkat. Ez nagyon furcsa volt... Az viszont piros pont - különösen Gitta számára -, hogy laktózmentes tejjel is kérhetőek a kávék.


Szép lassan megérkeztek az ételek is, amiket első körben rendeltünk. Gitta roppanós virslit kért, amit mustárral, kiflivel és egy kis madársalátával hoztak ki. Az én választásom a Ham&Eggs menüre esett, amihez italként házi jeges teát kértem. Három tojásból készült el a reggelim, mellé pedig szintén kiflit kaptam, és sok friss zöldséget.

Pont miután elfogyasztottuk az ételeket, felszabadult egy asztalka közvetlenül az ablak mellett, így átpályáztunk oda, és úgy döntöttünk, rendelünk még egy adag amerikai palacsintát is, amihez friss gyümölcsöt, nutellát és juharszirupot kértünk.


Az ételek finomak voltak, különösen az amerikai palacsinta. Tervezzük, hogy visszatérünk, mert maradt még néhány fogás az étlapon, amit letesztelnénk.

Ti jártatok már a Zoskában? Mi az, ami szerintetek kihagyhatatlan? 😊 Írjátok meg kommentben, és legközelebb kipróbáljuk! 😉

- Gitta & Orsi

Túrógombóc eperhabbal | A szentendrei Aranysárkány Vendéglő receptje nyomán


A szüleimnél van egy szakácskönyv, ami számomra mindig is nagyon kedves volt. 1991-ben jelent meg Sikerkonyhák, sikerreceptek címmel. Ez a könyv magától is kinyílik a 14. oldalnál. Ezen az oldalon található ugyanis a szentendrei Aranysárkány Vendéglő receptje, a Túrógombóc eperhabbal, a hozzá tartozó fotóval. Ez a fotó teljesen belém égett, annyiszor nézegettem kiskoromban.

Ez egy olyan desszert, amit én még sosem készítettem el, Anyukámnak viszont mindig ez az első eperszezon elején, hisz tudja, hogy imádom. A történethez az is hozzátartozik, hogy kb. 20 év vágyakozás után végre ellátogattam az Aranysárkányba, de erről ITT olvashattok bővebben.

Most inkább jöjjön ez a fantasztikus recept!

Az a bizonyos fotó... 💕

Túrógombóc eperhabbal

Hozzávalók:

75 dkg tehéntúró
12 db zsemle
3 db tojás
1/2 szerecsendió
3 teáskanál porcukor


60 dkg eper
9 dl tejszín
1 dl rum
3 evőkanál liszt
6 db tojás
1 csomag vaníliáscukor
15 dkg kristálycukor

Egy borongós napot is garantáltan feldob! 

Elkészítés:

1. A zsemle belét vágjuk apró kockákra.
2. A zöldjétől megtiszított epret alaposan mossuk meg, turmixoljuk össze, és a túrót törjük át burgonyanyomón.
3. Ha ez kész, három egész tojást, reszelt szerecsendiót, kevés porcukrot és egy csipet sót keverjünk el a túróval. Ebbe jöhetnek a zsemlekockák, így gyúrjuk össze alaposan.
4. A masszából vizes kézzel 20 db gombócot formázunk, és forrásban lévő vízbe engedjük őket. Tíz perc forralás után a fazekat levesszük a tűzről és a gombócokat tálalásig a vízben hagyjuk.
5. Az áttört epret a tejszínnel, lisztel, a tojások sárgájával, a vaníliás- és a kristálycukorral vízgőz fölött habverővel kevergetve 5-6 perc alatt besűrítjük.
6. A gőzről levéve belekeverjük a tojások fehérjéből vert kemény habot és a rumot.
7. A gombócokat szűrőkanállal kiszedjük a vízből és tányérra helyezzük. Erre öntjük rá az eperhabot, tejszínhabbal és eperszemekkel díszítjük.


Én mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki, eper imádóknak pedig egyenesen kötelező! 😊

- Orsi

Medvehagyma pestos rizottó vajretekkel



Előre jelzem, hogy nagyon sok rizottó recept várható a blogon, sőt, étteremben is biztos, hogy sokszor fogok rizottót tesztelni, mert imádom. Ez tipikusan egy olyan étel, amit nem lehet megunni, mert kismillió módon elkészíthető, mindent bele lehet rakni, így mindig a szezonnak megfelelően lehet tuningolni.

Most a tavasz sztárjával, a medvehagymával alkottam meg ezt a kompozíciót, ami az eddigi egyik legfinomabb volt, amit készítettem. Abban biztos voltam, hogy medvehagymás rizottót szeretnék készíteni, de menet közben jött az ötlet, hogy nem felaprítva, hanem pestoként keverem bele.

A rizottót a szokásos módon készítettem el, a végén került bele a vajretek és a pesto, ezekkel csak néhány percig együtt forraltam.

RECEPT: Medvehagyma pestos rizottó vajretekkel

A rizottó hozzávalói

20 dkg rizottó rizs
1 l alaplé
1 nagy fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1,5 dl fehérbor
1 db vajretek
olívaolaj

bors
parmezán

Ne spóroljunk az olíva olajjal, ha pestot készítünk | Karkötő: MIRC Jewellery

A medvehagyma pesto hozzávalói

1 csokor medvehagyma
2 gerezd fokhagyma
olívaolaj

bors

Elkészítés

  • Felaprítjuk a hagymát és a fokhagymát, majd olívaolajon megpirítjuk. Ezután hozzátesszük a megmosott rizst és alaposan összeforgatjuk. Ha a rizs átforrósodott, felöntjük a fehérborral. 
  • Ha már szinte teljesen magába szívta a bort, elkezdjük adagolni az alaplevet. Fontos, hogy ez is forró legyen. Merőkanalanként adjuk hozzá, gyakran megkeverjük. Kis lángon főzzük
Kb. ilyen állagúnak kell lennie a medvehagyma pestonak. A lényeg, hogy minél krémesebb legyen!
  • Ezalatt elkészítjük a pestot. Én a botmixerhez tartozó mérőpohárba tettem bele a megmosott medvehagymát, aminek levágtam a szárát és egy kicsit előre összeaprítottam. Mellé dobtam a fokhagymát, öntöttem hozzá egy kis olívaolajat, majd elkezdtem botmixerrel aprítani. Ezután apránként adagoltam hozzá az olívaolajat egészen addig, míg egy sima, krémes állagú krémet kaptam. Összesen kb. 1 dl kellett hozzá.
  • Ha a rizottó már felvette az összes alaplevet, és esetleg még nem főtt meg, öntsünk még hozzá forró vizet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és használhatunk egyéb fűszereket is. 
  • Ha már csak néhány perc kell a rizsnek, keverjük hozzá a medvehagyma pestot és a megtisztított, kockára vágott vajretket, és hagyjuk még pár percig főni. 
  • Ha kész, keverjünk bele reszelt parmezánt, de hagyjunk a tálaláshoz is.
Parmezán helyett reszelt Appenzeller sajttal és friss újhagymával tálaltam

Remélem kipróbáljátok!

- Orsi

Bükki gasztrotúra | Rozmaring Étterem | Csendülő


Az évben néhány alkalommal előfordulok Noszvaj környékén, mivel van erre egy kis nyaralónk. Nagyon szeretem ezt a helyet minden szempontból, de az elmúlt években nagyon nagy fejlődésen ment keresztül, különösen a gasztronómia terén.

Rozmaring Étterem 


Pár évvel ezelőtt Noszvajon megnyitott a Rozmaring Étterem, ami azonnal belopta magát a szívünkbe. Házias, vadas és olaszos ételek is vannak az étlapon, és szerencsére nem a szokásos húsleves-marhapörkölt vonalat képviseli. Úgy gondolom, hogy itt nincs olyan ember, aki ne találna kedvére való fogásokat.

Én már nagyon sok ételt kóstoltam itt és még soha nem csalódtam. Az adagok hatalmasak, az ízek pedig mindig nagyon el vannak találva. Legutóbb a szüleimmel jártunk itt, és az alábbi fogásokat kóstoltuk meg:

Lassan sült tarja, noszvaji „gombáskrumpli”-val

Ez Apukám egyik nagy kedvence, többször is ette már ezt, és én is mindig beleeszek, ha ilyet kér. Nagyon finom, igazi ízbomba, és a gombáskrumpli nagyon különleges köret, érdemes megkóstolni!

Sült libacomb juhtúrós sztrapacskával 

Mivel Anyukám csak egy adag juhtúrós sztrapacskát kért, úgy megkívántam, hogy ezt kértem a libacombhoz, ehhez ugyanis eredetileg más köret lett volna. Imádom ezt az éttermet, mert nagyon rugalmasak. Nem először fordult elő, hogy megvariáltam az ételt, és sosem volt ebből eddig probléma. A libacomb mennyeien volt elkészítve, omlós volt, szaftos, egyszerűen hibátlan! A sztrapacska pedig az egyik kedvenc ételem, és ezekkel az óriási szalonnakockákkal engem nagyon boldoggá tettek! 😍

Ha valaki ellátogat a Rozmaringba, akkor ebéd után érdemes megkóstolni a házi készítésű fagylaltjukat is, mert nagyon-nagyon finomak, és nagyon különleges ízekben lehet őket kapni! A joghurtos-gyümölcsös fagyik nálam mindent visznek, de a citrom is isteni!

Ja, és még egy extra tipp: a pizzáik verhetetlenek, ezeket is nagyon ajánlom!

Csendülő


Most volt egy éve, hogy megnyitott a Csendülő szintén Noszvajon. Csernus doki kávézójáról már sok jót hallottunk, de még sosem tértünk be ide, pedig mindig elmegyünk előtte, amikor megérkezünk a faluba. Most pótoltuk ezt a hiányosságunkat, és a Rozmaringos ebéd után átjöttünk egy kávéra. 

Nagyon csini vintage asztalok vannak, élmény rajtuk fotózni!
Gyerekeeeek... Mit hagytunk ki idáig!? Elképesztő ez a hely. Ahogy megérkeztünk, átjárt minket ez a hihetetlen atmoszféra. Csend, nyugalom, béke, madárcsicsergés. Oké, ez az egész Bükkre jellemző, de itt különösen elkap ez az érzés. 
Apukám borozott is, én csak pózoltam vele 🙈
A szüleim nem túl nagy kávé-gourmet-k, így ők maradtak a szokásos hosszúkávéjuknál, de elmondásuk szerint nagyon finom volt. Én szeretem a kávékülönlegességeket, így a levendulás jegeskávét választottam. A levendulát szeretem, a kávét szeretem, így bár furán hangzott a kettő együtt, sejtettem, hogy nem sülhet ki ebből túl rossz. Jól sejtettem. Elképesztően finooom! Nálam ez egyértelműen a nyár kávéja lett, és már alig várom, hogy újra ihassak! Függő lettem egy alkalom után. 😉
A függőséget okozó levendulás jegeskávé

Ti jártatok már valamelyik helyen? Én nemsoká visszatérek, és hozok nektek új fogásokat, újabb képeket, és szerintem újabb helyszíneket is! 😉

- Orsi

Együk körbe a világot! | A Miele Főzőiskolában jártam



Áprilisban a Startup Safary keretein belül volt lehetőségem ellátogatni a Miele Főzőiskolába, ahol Bíró Botond Boldizsár, a Béterv parfümséfje tanított meg nekünk néhány izgalmas fogást. Az est témája alapján körbejártuk, de legalábbis körbe ettük az egész világot, ugyanis az ételek különböző konyhák receptjei alapján készültek.

A Menü:

- Előétel: Paradicsom hamburger friss kecske sajttal és avokádóval
- Leves: Tom yum leves
- Főétel: Medvehagymás tagliatelle bőrén sült lazaccal
- Deszert: Sable breton háromféle csokoládéval

A főzőesten tizenketten vettünk részt, olyan volt ez, mint egy kiscsoportos foglalkozás. A séf csoportokra osztott bennünket, a fogásokat 3-3 fős csapatoknak kellett elkészítenie. Az elején elmondta a lényegesebb tudnivalókat, így mindenki hozzá tudott kezdeni a saját fogásához.

Én a főételes csoportba kerültem, aminek nagyon örültem, ugyanis nagyon szerettem volna házi tésztát készíteni! Persze szívem szerint az összes fogást elkészítettem volna, mind annyira különleges volt. A főzőcskézés nagyon jó hangulatban indult, ehhez az isteni borok is hozzájárultak, amikkel már az első percekben megkínálták a kis csapatot.


A csapat társaimmal némi ismerkedés után mi is nekiláttunk a gasztronómiai utazás olasz fogásának, a medvehagymás tagliatelle-nek. A tésztánál volt egy pici csalás, ugyanis előre be volt gyúrva, ennyivel segített nekünk a séf (itt meg kell jegyeznem, hogy minden csapat számára előre dolgozott, ami amellett, hogy időt is spórolt nekünk, nagyon figyelmes gesztus volt). A tésztát egy szuper kis gépezettel kezdtük el aztán szépen kinyújtani és tagliatelle méretűre vágni. Ezután jöhetett a medvehagyma pesto készítése, ami néhány perc alatt meg is volt, ugyanis ehhez csak egy botmixerre volt szükség.


Számunkra egyelőre itt véget is ért a munka, ugyanis a lazac is, valamint a tészta is frissen, tálalás előtt lett elkészítve, miután a levest elfogyasztottuk. Azért is örültem annak, hogy a munka nagy részét ilyen gyorsan letudtuk, mert ezután végignézhettem a többiek főzését és tálalását is. Mikor mindenki végzett a saját fogásával, leültünk a gyönyörűen megterített étkezőasztalhoz, hogy elfogyasszuk a vacsorát. Mindenkin látszott, hogy büszke a saját munkájára, jó érzés volt, hogy egymásnak főzhettünk, még így is, hogy mondhatni vadidegenek voltunk egymás számára az este elején.

Paradicsom hamburger friss kecske sajttal és avokádóval


Az előétel nagyon különleges volt, nekem ez volt az egyik kedvencem a menüsorról. Bár a hamburgerről mindenki Amerikára asszociál, az ízek nekem nem ezt hozták, de ezt egy percig sem bántam. A fűszeres paradicsom és a friss, karakteres ízű kecskesajt mellett egy semlegesebb, krémes avokádó került a "hamburgerbe". Könnyed volt, merész, pikáns és felejthetetlen! Nagyszerű indítás bármilyen vacsorának.

Tom yum leves


Amerika után Ázsia következett és a tom yum leves, ami számomra azért volt nagy öröm, mert még soha nem ettem. Ez számomra is érthetetlen, de eddig mindig kimaradt, szóval nagyon izgatott voltam, hogy végre megkóstolhatom. Sejtettem, hogy imádni fogom. Így is lett! Igaz, a könnyem is csorgott, olyan csípős volt, de az utóbbi időben eléggé kapszaicin függő lettem, úgyhogy még ezt is élveztem.

Medvehagymás tagliatelle bőrén sült lazaccal


Mikor kisírtam magam a leves után, eljött a mi nagy pillanatunk! Visszaálltunk a pultba és lázasan nekiálltunk a főétel elkészítésének. A fiúk feladata volt a tészta főzése és ízléses tálalása, az enyém pedig a lazac szeletek sütése. Mivel a friss tésztának 2-3 perc főzésre van szüksége mindössze, és a lazac sütési ideje sem több 5-6 percnél, így nem kellett sokat várnia a csapatnak - bár szerencsére ekkor már senki nem volt farkas éhes, köszönhetően a korábbi fogásoknak.
Nagyon dolgoztak a fiúk a tálaláson! Kezük, mint a villám! 😂
Nagyképűen hangozhat, de számomra a mi fogásunk volt az est fénypontja. Szerintem tökéletesen sikerült a tészta és a lazac is, nagyon passzoltak egymáshoz, a medvehagyma pesto pedig itt lett nagy-nagy kedvencem. Elképesztő számomra, hogy összesen maximum fél óra munkával (na jó, a tészta begyúrása még +10 perc lett volna) ilyen fantasztikus főételt lehet összehozni!

Nagyon büszke voltam magunkra! 😊

Sable breton háromféle csokoládéval


A lazacos tagliatelle elfogyasztása után már mindenki ki akart durranni, de még hátra volt Franciaország, és a desszert. Ennek a tálalását imádtam nézni, és az elkészült tányérok is olyan csodálatosak voltak! Már-már sajnáltam megenni, és tönkretenni a művet. A sable breton francia sütemény egy sós vajas kekszhez hasonlít. Ezt bolondította meg a parfümséf három féle csokoládéval. A csokoládék fűszerezésben és textúrában is különböztek, szóval nagyon izgalmas desszert volt, méltó zárása ennek a lehengerlő menüsornak.



Óriási élmény volt számomra, hogy részt vehettem ezen az estén! Mindenkinek csak ajánlani tudom a Miele Főzőiskolát, és úgy általánosságban azt, hogy menjen el főzőestekre, ha érez magában egy kis tudásvágyat a gasztronómia terén!

A következő állomás számomra Bíró Botond Boldizsár parfümséf lakásétterme, a Béterv lesz, mert az illatok szerelmeseként biztos, hogy teljesen ámulatba fog ejteni egy illatvacsora.

- Orsi

Medvehagymás pogácsa


Ennek a pogácsának az alapreceptje bármikor megállja a helyét, és kedvünk, na meg az aktuális szezon szerint variálhatjuk, hogy mi kerüljön bele. Tavasszal mi mást is választottam volna, mint az imádott medvehagymát...

Elöljáróban el is mondom, mit rontottam el: zsírszegény túrót vásároltam, ami ennél a receptnél szigorúan tilos! Jó zsíros túrót válasszunk, ez egyébként sem egy diétás recept. 😃 Nálam megszokásból került a kosárba a zsírszegény változat.

Első ránézésre a tészta szuperül sikerült, de az elkészült pogácsák először nem igazán voltak átsülve, így pár percre visszadugtam őket a sütőbe, ekkor viszont már túl kemények lettek. Sebaj, az ízük mindenért kárpótolt, de az biztos, hogy a tészta állagán sokat javított volna, ha a neki való túróból készül.

Íme a medvehagymás pogácsa hihetetlenül egyszerű receptje:

Hozzávalók:

25 dkg vaj
25 dkg tehéntúró
25 dkg liszt
1 csokor medvehagyma

pici bors

Elkészítés:

1. A lisztet egy nagy tálba tesszük, akár át is szitálhatjuk. A túróval és az apróra vágott hideg vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a sót, a borsot, valamint az apróra vágott medvehagymát és alaposan összedolgozzuk.
2. Fóliába csomagoljuk és egy órán át pihentetjük a hűtőben.
3. Kinyújtjuk, a tetejét berácsozzuk és apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
4. A pogácsákat 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.

Kilapultak 🙈😄

- Orsi

Ismerjétek meg Gittát, az Édesmindegy blog válogatósabb szerkesztőjét


Gyerekkorom óta érdekelt a főzés, sokszor segítettem a konyhában. Eleinte csak a sütésnél hátramaradt krémes tálak tisztítása volt a feladatom, később pedig megismerkedtem a sütés-főzés rejtelmeivel.

A Családomban mindenki jól főz és szeretünk jókat enni. Sokat utaztunk, így megismerkedünk a magyar ételeken kívül más nemzetek konyháival is. 17 éve költöztem el a Szüleimtől Szegedre és az egyetemi évek alatt rengeteget főztünk a lakótársaimmal. Szerettünk jókat enni és jól esett a sikerélmény is.

10 éve egy hosszas gyomorbetegség és pár kiadós antibiotikum kúra tönkretette a gyomromat és ételintolerancia alakult ki nálam. 2 évig szinte semmit nem ehettem. Kellett tartani glutén diétát, emellett nyers zöldségeket-gyümölcsöket, tejes dolgokat szinte egyáltalán nem tudtam enni.

Így nem okozott örömöt elmenni egy étterembe, mert elég körülményes volt az étlapról bármit választani. Szerencsére az elmúlt 5 évben sokat javult a helyzet, hiszek abban, hogy
kisfiam születése meggyógyított, mert azóta szépen csökken az ételintolerancia erőssége.

Laktózt nagyon kis mértékben fogyasztok: tejet-tejszínt csak laktózmenteset. Sajtos ételek után mindig kell bevennem gyógyszert. Ez manapság már sok embert érintő, nem ritka jelenség sajnos. 2 éve már meg tudom enni a paradicsomos, fűszeresebb ételeket, ami nagy öröm, mert imádom az olasz konyhát. Örömmel feszegetem a határaimat.

Izgatottan várom Orsival a gasztronómiai kalandozásainkat és remélem, hogy országszerte megtaláljuk az összes olyan éttermet, kávézót, cukrászdát, reggeliző helyet, amiket nem érdemes kihagyni.

Górcső alá vesszük az ételek ízét, minőségét, a tálalást, a pincérek udvariasságát, a hely kényelmét, hangulatát... egyszóval nekünk semmi nem lesz édesmindegy!

- Gitta